Ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν το ΓεΣΥ

1699

Της  Ελένης Μαύρου

Τι συμβαίνει με το ΓεΣΥ; Μπας και κάτι πάει στ’ αλήθεια να γίνει… Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται το μπαράζ παρεμβάσεων τις τελευταίες μέρες που το μόνο που εξυπηρετούν είναι τις παλινδρομήσεις των κυβερνώντων και την καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί στη Βουλή.
Αρχή έκανε ο Υπουργός Οικονομικών με την επιμονή του σε… νέα μελέτη οικονομικού αντίκτυπου για το ΓεΣΥ (που θα κοστίσει άλλες 400 χιλιάδες ευρώ), έστω και αν οι αναγκαίες μελέτες έχουν ήδη γίνει τόσο από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όσο και από εμπειρογνώμονες, με κόστος μάλιστα εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολούθησε ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ με την εξωφρενική απαίτηση να μην καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι εισφορές για το ΓεΣΥ με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση του εργοδότη τους. Το μοντέλο όμως που συμφωνήθηκε για το ΓεΣΥ προβλέπει ενιαίο σύστημα υγείας, με καθολική κάλυψη, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση της αρχής ότι ο κάθε πολίτης θα εισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του και θα έχει ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίας υγείας, την ώρα που τις χρειάζεται.

Μας προέκυψε αίφνης και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για… ενδιάμεσο ΓεΣΥ, «με παροχή κινήτρων στους πολίτες για κάλυψή τους από ιδιωτικές ασφάλειες υγείας». Πρόταση που θύμισε λίγο την ιδέα του Γ. Παμπορίδη πριν ένα χρόνο περίπου για «μίνι ΓεΣΥ» και βάζει πάλι στο παιγνίδι, από την πίσω πόρτα, τις ασφαλιστικές εταιρείες προς μεγάλη χαρά του Χ. Γεωργιάδη.
Ταυτόχρονα, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θυμήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει νέα αναλογιστική μελέτη για το ΓεΣΥ! Να ξεκινήσει, δηλαδή, μια νέα διαδικασία, να παλιώσει η αναλογιστική που έχουμε τώρα (και την ακριβοπληρώσαμε) και… πάλι από την αρχή.

Και μέσα στην αναμπουμπούλα βγαίνει και ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δηλώνει (με περισσό θράσος, πρέπει να πω) ότι «οι όποιες παλινδρομήσεις ή παρεκκλίσεις από τα όσα ομοφώνως έχουν συμφωνηθεί μόνο ζημιογόνες θα μπορούσαν να αποβούν προς την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα της Υγείας που αφορά την ευημερία των πολιτών».

Σάμπως και δεν είναι εξαιτίας των δικών τους σκοπιμοτήτων και παλινδρομήσεων που προκλήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας! Σας θυμίζω ότι το ΓεΣΥ έχει συμφωνηθεί, με ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση, από το 2001 και ήταν το μοναδικό κοινωνικό μέτρο που επιβίωσε της Τρόικας. Μετά από τέσσερα χρόνια κανένας δεν είναι σίγουρος ακόμα ποιο ΓεΣΥ επέλεξε να εφαρμόσει η κυβέρνηση, πότε και πώς θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, πώς θα στελεχωθούν τα νοσηλευτήρια και πότε.

Μας είπε μάλιστα ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι η κυβέρνηση «έχοντας ως μόνο στόχο την ταχύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ, αντιμετωπίζει και τα υπαρκτά προβλήματα ομάδων εργαζομένων – λειτουργών στη δημόσια Υγεία» αναφερόμενος βέβαια στα (προεκλογικά) μπαλώματα που επιχειρούν τις τελευταίες μέρες με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Στο μεταξύ οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας υγείας.
Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή όταν λέμε ότι όλοι αυτοί που ξαφνικά ανακάλυψαν χίλια δυο κενά στη διαδικασία υλοποίησης του ΓεΣΥ, απλώς προσφέρουν άλλοθι σε εκείνους που, για διάφορους λόγους και συμφέροντα, δεν θέλουν να υλοποιηθεί.

Σχολιάστε την είδηση

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.