Οζερσάι: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν χρειάζεται να κάνει τον ταχυδρόμο μεταξύ των δύο πλευρών

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ υπάρχει στην Κύπρο πριν έρθει ο τουρκικός στρατός, βρίσκεται εδώ από το 1964, αναφέρει ο Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζοντας δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία ο Πρόδρομος Προδρόμου φέρεται να δήλωσε ότι όσο υπάρχει τουρκικός στρατός θα πρέπει να μείνει και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Όπως μεταδίδεται στα τ/κ ΜΜΕ, ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ βρίσκεται εδώ για προστατεύει την ε/κ πλευρά από τον τουρκικό στρατό. Αναφέρει δε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την ημέρα που είχε εκδηλωθεί το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας, σαν χθες 44 χρόνια πριν, δεν έκανε τίποτα, απλά παρακολουθούσε. Είχε επίσης αποτύχει στην αποτροπή των γεγονότων μεταξύ 1964-1973.

Κατά τον κ. Οζερσάι πρόκειται για μια αναχρονιστική ανάλυση την οποία βρίσκει ασυνάρτητη, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς. «Στα 54 χρόνια (που υπάρχει εδώ) η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ έχει περιέλθει στη θέση του εκπροσώπου του στάτους κβο. Η εντολή που της δόθηκε το 1964, υπό τις σημερινές συνθήκες έχει σε σημαντικό βαθμό χαθεί. Κάποιοι σημαντικοί παράγοντες εντός των ΗΕ δεν βλέπουν αυτή τη φορά θετικά την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης και δεν θέλουν να δίδουν τόσα πολλά χρήματα ειδικά για την επίτευξη των καθηκόντων που τους έχει ανατεθεί».

Ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικοί και στρατιωτικοί αρμόδιοι από τις δύο πλευρές μπορούν να συναντώνται «χωρίς να χρειάζεται μια στρατιωτική δύναμη να κάνει τον ταχυδρόμο που μεταφέρει τις επιστολές μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να βρίσκεται μεταξύ τους ο ΟΗΕ».

Για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι τα ΗΕ για να μην ταράξουν τα νερά έλαβαν υπόψη τις προσδοκίες της ε/κ πλευράς αποδεχόμενα κάποια επιχειρήματά της για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν ότι η παρουσία της δύναμης είναι «πολύ απαραίτητη».

Για να καταλάβουμε γιατί η ε/κ πλευρά ανησυχεί σε αυτό το θέμα τόσο πολύ, συνέχισε ο «υπεξ» πρέπει να δούμε την συζήτηση στην συνεδρία του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα για το ποιος συμβάλλει πόσα για τα στρατιωτικά έξοδα. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό, είπε, ότι και εντός του ΟΗΕ υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που θέλουν να επαναξιολογηθούν οι ειρηνευτικές αποστολές και να περιοριστούν τα αχρείαστα έξοδα και να τερματισθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται.
“Εάν η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν επεκταθεί ή αναθεωρηθούν σημαντικά τα καθήκοντα και η δομή της”, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, “η ε/κ πλευρά δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πιο βασική ρητορική του καθεστώτος που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα και είναι (η ε/κ πλευρά) ικανοποιημένη γι’ αυτό”.

Είναι ο ίδιος λόγος, κατέληξε, που η ε/κ «διοίκηση» – όπως ανέφερε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – έχει αναστατωθεί τόσο πολύ για το «ομόφωνο λεξικό που προτείνει στους δημοσιογράφους να αποφεύγουν την χρήση (λέξεων)».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy