Οζερσάι: Θα κάνουμε παρόμοια βήματα με τους Ε/κ στο φυσικό αέριο

Την θέση ότι από δω και πέρα η τ/κ κοινότητα θα κάνει παρόμοια βήματα με την ε/κ στο φυσικό αέριο, εξέφρασε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο κ. Οζερσάι μιλούσε σε συνέδριο με θέμα «Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, ενεργειακές στρατηγικές και παγκόσμιες σχέσεις εξουσίας» που πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα από το «πανεπιστήμιο» Ιλίμ.
 
Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ο κ. Οζερσάι αναφέρθηκε στη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να κάνεις ανάγνωση της νέας κατάστασης στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο χρησιμοποιώντας παλιά παραδείγματα, φέροντας ως τέτοια «παλιά παραδείγματα» το ότι όταν μία από τις πλευρές έπραττε κάτι στο παρελθόν, η άλλη πλευρά διαμαρτυρόταν μόνο.
 
Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, συνέχισε, διατηρώντας τα δικαιώματά τους, δεν είχαν κάνει ενεργά βήματα στο θέμα του φυσικού αερίου θεωρώντας ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα για τα ενεργειακά ζητήματα μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η προσέγγιση, είπε ο κ. Οζερσάι, άλλαξε μετά το 2011 και από τότε το παράδειγμα που ακολουθείται είναι ότι όταν η ε/κ πλευρά προβαίνει σε βήματα, παρόμοια με αυτά θα κάνει και η τ/κ πλευρά και σε αυτό είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.
 
Η τ/κ πλευρά, μαζί με την Τουρκία, είναι αποφασισμένη να γίνει καθοριστικός παράγοντας και στοιχείο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. «Η περίοδος μπροστά μας θα είναι μια τέτοια περίοδος. Αυτή είναι η αντίληψη στην εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο «υπουργός τουρισμού», Φικρί Αταόγλου είπε ότι οι γεωτρήσεις της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ένταση και αυτή η ένταση είναι ανησυχητική. Οι Τ/κ, πρόσθεσε, έχουν ίσα δικαιώματα τόσο στην εξόρυξη, όσο και στην πώληση των φυσικών πόρων και κατηγόρησε τους Ε/κ ότι δεν προσπάθησαν να δώσουν στους Τ/κ το μερίδιό τους. Τα ζητήματα αυτά, συνέχισε, επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό σε ολόκληρο το νησί λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν την αρνητική επιρροή δημιουργώντας μια ομάδα για τη λήψη διαφόρων μέτρων.
 
Τέλος, ο κ. Αταόγλου κάλεσε την ε/κ πλευρά να σταματήσει να ενεργεί μονομερώς και να συνεργαστεί με τους Τ/κ στο θέμα του φυσικού αερίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy