Πάφος 2017: Ενώνοντας ηπείρους και πολιτισμούς

  Ο πρόεδρος Χρήστος Πατσαλίδης μιλά για τον «οικονομικό άθλο» που θα αναγεννήσει την Πάφο

 

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

 

Ιανουάριος 2017. Και επίσημα η πολιτιστική σκυτάλη περνά από το Σαν Σεμπαστιάν και το Βρότσλαβ σε άλλες δύο ευρωπαϊκές πόλεις. Την Πάφο και το Ωρχους.

Μια μεγάλη πρόκληση για την κυπριακή και δανέζικη πόλη, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καλούνται να αγγίξουν την τελειότητα στη διοργάνωση, την παρουσίαση και τη μετάδοση του πολιτισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μετά από μια κοπιαστική διαδρομή και πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, το εγχείρημα κατέστη εφικτό για την Πάφο.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΦΟΣ 2017, Χρήστο Πατσαλίδη, το γεγονός και μόνο ότι η πόλη μας θα φιλοξενήσει μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς δείχνει το παράδειγμα σε άλλες μικρές πόλεις ότι μπορούν να επιτύχουν πολλά.

 

Η αρχή για μια νέα Πάφο

Μιλώντας στη “Χ” ο Χρήστος Πατσαλίδης τόνισε ότι ο ίδιος ο θεσμός ανεξάρτητα από την ιστορία, τη σημασία και τις ιδιαιτερότητές του, από μόνος του είναι μια τεράστια πρόκληση. Υποστήριξε ότι το πολιτιστικό έτος θα δώσει το έναυσμα για την αναγέννηση της Πάφου και τη μετατροπή της σε μια πόλη που κερδίζει και που μπορεί να αναπτυχθεί σε θέματα πολιτισμού. Το 2017 θα αφήσει, όπως είπε, μια κληρονομιά που μετά την ολοκλήρωση του πολιτιστικού έτους θα φέρει στην πόλη κάτι το καινούργιο. “Θέλουμε μέσα από όλες τις δράσεις να κερδίσουμε σε έργα υποδομής, σε πολιτιστικά δρώμενα αλλά και στο επίπεδο του εξωραϊσμού της πόλης”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΦΟΣ 2017. Η τοποθέτηση έργων τέχνης, ο εξωραϊσμός των πλατειών και η μετατροπή τους σε κέντρα πολιτισμού, η τεχνογνωσία και η εμπειρία σε θέματα πολιτισμού, θα αποτελέσουν σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη τις βάσεις στις οποίες θα κτιστεί η πολιτιστική παραγωγή της Πάφου μετά το 2017.

 

 

Το «ανοικτό εργαστήρι»

Το Open Air Factory είναι η φιλοσοφία με την οποία η Πάφος κέρδισε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας αφήνοντας πίσω τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Ως έννοια το σλόγκαν της Πάφου μπορεί να τύχει πολλαπλής ανάγνωσης.

Η σοβαρή έλλειψη κλειστών χώρων στην πόλη και επαρχία, η απουσία μεγάλων θεάτρων και πολιτιστικών κέντρων προέβαλε το επιχείρημα ότι ο πολιτισμός δεν παράγεται μόνο σε πολυτελείς κλειστές αίθουσες, αλλά παντού. Οπως και στην αρχαιότητα. Στις πλατείες, στη θάλασσα, στα αρχαιολογικά μνημεία. Ο πολιτισμός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πατσαλίδης, δεν περιορίζεται σε κοινωνίες με σύγχρονες υποδομές. Κατά το πολιτιστικό έτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αξιοποιώντας το χώρο των ψηφιδωτών, στην πέτρα του Ρωμιού, στο χώρο της στήλης του Αποστόλου Παύλου. Στόχος να αναδειχθεί ο αρχαίος πολιτισμός. Η δεύτερη έννοια είναι η ανοικτή Ευρώπη. “Στις δράσεις μας καταπιανόμαστε με μια πιο ανοικτή προσέγγιση διαφόρων κοινωνικών ζητημάτων σε θέματα μειονοτήτων, διαφορετικότητας κοινωνικής συνοχής. Είμαστε ανοικτοί και στο μυαλό στις προσεγγίσεις μας για τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία”, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης. Το ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού διαθέτει πέραν του 70% των εκδηλώσεων προς το κοινό χωρίς εισιτήριο. Σε κάποιες από τις μεγάλες εκδηλώσεις οι τιμές δεν καλύπτουν καν το κόστος. Ο πρόεδρος του Πάφος 2017 υπενθύμισε ότι ο πολιτισμός είναι για όλους και αυτή η διάθεση σημειώνεται, όπως είπε, μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής στα οποία λαμβάνουν χώρο οι διάφορες κοινωνικές ομάδες, Τουρκοκύπριοι, Ελληνοπόντιοι, Βρετανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι.

 

Εναρξη με τον Πυγμαλίωνα

Η τελετή έναρξης αντλεί τη θεματολογία της από την αρχαία μυθολογία. Ο Μύθος του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και η γέννηση του Πάφου -ή της Πάφου- ανοίγει στις 28 Ιανουαρίου την τελετή έναρξης, στη συνέχεια της οποίας θα ακολουθήσει εορταστική συναυλία. Με την έναρξη του Πάφος 2017 αναμένεται να παραδοθούν σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη δύο νέες πλατείες, το Μαρκίδειο και Αττικό Θέατρο, ενώ ενοποιούνται πολιτιστικά αρχαιολογικοί χώροι. Το χάνι του Ιμπραήμ αναμένεται να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς, ενώ έργα ανάπλασης πραγματοποιήθηκαν στην τουρκοκυπριακή συνοικία. Στα έργα υποδομής περιλαμβάνονται πάρκα γλυπτικής και πάρκα ανοικτής τέχνης. Στο πρόγραμμα της Πάφου περιλαμβάνονται 152 δράσεις από όλες τις πτυχές του πολιτισμού, εκθέσεις μουσικές, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, έργα γαστρονομίας, κινηματογράφος και οικολογία.

 

Η Φιλαρμονική του Βερολίνου

Μια εκπροσώπηση από τη Γερμανία και άλλη μια από την Ιαπωνία είναι ανάμεσα στις ηχηρές εκδηλώσεις του πολιτιστικού έτους. Την 1η Μαΐου η Πάφος υποδέχεται την ετήσια θεσμική συναυλία της φιλαρμονικής του Βερολίνου, η οποία φέτος θα μεταδίδεται διεθνώς από την Κύπρο. Η γιαπωνέζικη ομάδα ντράμερς Γιαμάτο προστίθεται στις επιλογές των μουσικόφιλων, στις οποίες περιλαμβάνεται επίσης κοντσέρτο από τον Βλαδιμίρ Εσκενάζι, τον ζωντανό θρύλο του πιάνου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υιό του Βόβκα στις 10 Ιουνίου. Γκόραν Μπρέκοβιτς και Ελευθερία Αρβανιτάκη συνθέτουν άλλες δύο ποιοτικές επιλογές για τους μουσικόφιλους. Στις δράσεις του πολιτιστικού έτους περιλαμβάνονται και οι “Τρωάδες” με τη συμμετοχή ηθοποιών από μοιρασμένες πόλεις του κόσμου. Ηδη η Πάφος προετοιμάστηκε για να υποδεχτεί απαιτητικό τουριστικό κοινό, καθώς σύμφωνα με τον Χρήστο Πατσαλίδη ετοιμάστηκαν ειδικά πακέτα διακοπών από τον Γιαπωνέζικο Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων με τίτλο “Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης”.

 

Ο μεγάλος οικονομικός άθλος

Ο πρόεδρος του Πάφος 2017 υπέδειξε πως τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα αποτελούν ένα μεγάλο άθλο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πίεση κάτω από την οποία έτρεξε το πρόγραμμα. “Υπήρχε κίνδυνος να χάσουμε τον τίτλο καθώς κάθε εξάμηνο η πρότασή μας υποβαλλόταν σε αξιολόγηση από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ο φάκελος έπρεπε να είναι τακτοποιημένος”, ανέφερε ο Χρήστος Πατσαλίδης. “Είχαμε κληθεί να αναλάβουμε το έργο λίγο πριν το κούρεμα του 2013. Οι δράσεις κοστολογούνταν γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μας δώσει 5 εκ. ευρώ και ο δήμος μόνο 20 χιλιάδες ευρώ. Επαναδιαπραγματευτήκαμε οικονομικά τα πάντα με όλους τους φορείς, ζητήσαμε τη συνδρομή όλων των φορέων, μειώσαμε τα λειτουργικά έξοδα, δουλέψαμε εθελοντικά, ενεργοποιήσαμε εθελοντές και από τα 31 δρώμενα διατηρούμε τα 26. Εξασφαλίσαμε ένα εκ. ευρώ από τους δήμους της επαρχίας και εξασφαλίσαμε άλλα 8,5 εκ. ευρώ από την Ευρώπη μέσω του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μας δώσουν κονδύλια. Παράλληλα με τις διάφορες χορηγίες μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ένα ωραίο πρόγραμμα”, επεσήμανε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, σημειώνοντας ότι στην αρχή της προσπάθειας το πρόγραμμα δεν μπορούσε να εργοδοτήσει πέραν των τριών ατόμων. “Σήμερα το Ωρχους εργοδοτεί 80 άτομα προσωπικό και εμείς 13. Στο τέλος εκπλήξαμε τους πάντες με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο της δελτίο να αναφέρει ότι η Πάφος αποτελεί παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις ότι μπορούν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν. Είμαστε η μικρότερη πόλη που αναλαμβάνει το έργο με τον μικρότερο προϋπολογισμό”, τόνισε ο Χρήστος Πατσαλίδης.

 

 

 

 

AARHUS2017. Αναδεικνύοντας τις αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας

 Μαζί με την Πάφο η δανέζικη πόλη είναι οι δύο ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες

kiriakatiko08012017

 

Το Ωρχους ή Ααρχους είναι μαζί με την Πάφο οι δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Δανίας, με 264 χιλιάδες κατοίκους, με ρίζες από τους Βίκινγκς, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο παρουσιάζοντας ένα πολιτιστικό πακέτο πολύ συγκροτημένο, καλοδουλεμένο και καινοτόμο, με τίτλο “Lets Rethink”, ελληνιστί “Ας ξανασκεφτούμε”.

Η άμεση ανταπόκριση των Δανών στο ερώτημα της “Χ” αν έπαιζε το σενάριο για συνέντευξη σε κάποια κυπριακή εφημερίδα δείχνει αν μη τι άλλο, ένα πρότζεκτ άρτια σχεδιασμένο με σωστή οργάνωση και πλάνο.

Η Λένε Οστερ έχει εργαστεί όσο λίγοι για την ανάληψη του εγχειρήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μιλώντας στη “Χ” παρέθεσε τους στόχους της πόλης της για το 2017 και μετέπειτα.

 

Η κεντρική φιλοσοφία

Η Λένε Οστερ μάς περιέγραψε την κεντρική φιλοσοφία του Ωρχους για το φετινό πολιτιστικό έτος που είναι το Lets Rethink, η οποία συνδέεται άμεσα με τις συνεχείς αλλαγές διεθνώς σε όλα τα επίπεδα.

Στην υποψηφιότητά του, το Ωρχους περιέλαβε χιλιάδες ανθρώπους από το 2008 ως το 2010. Οπως μας εξήγησε η Λένε, τα μέλη της ομάδας που χειρίζονται το έργο, προσπάθησαν να αναδείξουν το γεγονός ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις σε διαφορετικά επίπεδα.

“Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η οικονομική κρίση, την ώρα που η κουλτούρα μας αλλάζει. Υπάρχει για παράδειγμα μια νέα κατάσταση αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο χώρο εργασίας μας οι αλλαγές και η αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού, όπως και ο τρόπος, ζωής, δουλειάς, εκπαίδευσης και το πώς περνούμε στο σπίτι αλλάζει συνεχώς”, ανέφερε η Λένε επισημαίνοντας ότι εξαιτίας αυτών των αλλαγών, ξεκάθαρα υπάρχει ένα υπόβαθρο, που αναγκάζει τον άνθρωπο να ξανασκεφτεί πολλά πράγματα. Ως εκ τούτου προέκυψε το “Lets Rethink”. Κατά το πολιτιστικό έτος 2017, το Ωρχους αποφάσισε να εργαστεί, σύμφωνα με τη Λένε, πάνω σε τρεις αξίες-αρχές. Δημοκρατία, βιωσιμότητα, διαφορετικότητα. Στις εκδηλώσεις κατά το 2017, οι Δανέζοι θα καταβάλουν, σύμφωνα με τη Λένε, προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις για τις αξίες αυτές. “Δεν περιμένουμε ασφαλώς να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα το 2017. Θα δούμε όμως την τέχνη και τον πολιτισμό να αποκτούν φέτος πιο βαρύνουσα σημασία παρά ποτέ”, ανέφερε η Λένε Οστερ τονίζοντας ότι η τέχνη και ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ αναγκαία όσο είναι σήμερα.

Το Ωρχους, πρόσθεσε, θα χρησιμοποιήσει το πολιτιστικό έτος για να θέσει μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, με σημαντικές συζητήσεις και εκδηλώσεις έτσι ώστε να δώσει στους κατοίκους του, αλλά και τους ξένους τουρίστες “μαγικές και αξέχαστες εμπειρίες”.

 

Πλάνο πέραν του 2017

Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Ωρχους 2017, θα αξιοποιήσει νέες μεθόδους και δίκτυα επικοινωνίας, τα οποία θα αξιοποιηθούν και μετά την ολοκλήρωση του πολιτιστικού έτους.

Το 2017 “θα δουλέψουμε, θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε, με τις παραδόσεις αλλά και με ό,τι πιο καινούργιο έχει να προσφέρει η τέχνη, το θέατρο, η μουσική, το βιβλίο, η γαστρονομία, η αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Θα προσφέρουμε θέαμα, θα θέσουμε προβληματισμούς και στοχασμούς αλλά και προκλήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος της δανέζικης πόλης είναι να φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο αγγίζει όλες τις πτυχές του δανέζικου πολιτισμού από την εποχή των Βίκινγκς μέχρι σήμερα.

 

Επτά θεματικές ενότητες

Πέραν των τριών αξιών για τις οποίες αναφέρθηκε η Λένε Οστερ, το πρόγραμμα των Δανών προβάλλει και περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες. Τρόπος ζωής, γαστρονομία, αθλητισμός, φύση, ιστορία, πίστη και γενεές.

 

Ευρωπαϊκός γαστρονομικός προορισμός

Η Λένε Οστερ παρέθεσε, μιλώντας στη “Χ”, πέντε απλούς λόγους για τους οποίους κάποιος οφείλει να επισκεφτεί το Ωρχους, ιδιαίτερα το 2017, αλλά και την κεντρική Δανία. Ενας από αυτούς είναι η γαστρονομία.

Η πόλη, φημισμένη για τα στρείδια της, το 2017, όπως και η περιφέρεια της κεντρικής Δανίας στην οποία ανήκει διοικητικά, θα είναι η ευρωπαϊκή περιοχή γαστρονομίας.

Ο τίτλος αυτός θα αξιοποιηθεί στο πρότζεκτ της πολιτιστικής πρωτεύουσας, έτσι ώστε να αποτελέσει τη “βιτρίνα” της δανέζικης γαστρονομίας, αναδεικνύοντας το τοπικό ταλέντο.

Η Λένε μίλησε για μια δημιουργική και φιλόξενη πόλη, στην οποία υπάρχει ποικιλία πολιτιστικών επιλογών, ιδιαίτερα κατά το πολιτιστικό έτος. Το μέγεθός της είναι αρκετά ελκυστικό. Αρκούν μόλις δύο ώρες για να ταξιδέψει κάποιος από τη μια ακτή της Δανίας στην άλλη. Ενα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό, όπως μας ανέφερε, για να αποκτήσει κάποιος πολλές νέες εμπειρίες.

Το Ωρχους κέρδισε τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας μετά από μια μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων. Για τη διαμόρφωση του τελικού πακέτου της υποψηφιότητας υπό τη θεματολογία Lets Rethink εργάστηκαν 10 χιλιάδες άνθρωποι. Στόχος, ανέφερε η Λένε, ήταν να παρουσιαστεί μια ρεαλιστική προσφορά υψηλής ποιότητας. Χαρακτήρισε μάλιστα ως ισχυρό πλεονέκτημα της πρότασής τους την ισχυρή περιφερειακή συνεργασία της δανέζικης πόλης, δεύτερη σε πληθυσμό μετά την πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, με 18 άλλους δήμους της κεντρικής περιφέρειας της χώρας. Οι προετοιμασίες και η συνεργασία με τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τη δημιουργία και ολοκλήρωση της πρότασης αναπτύχθηκε από το 2008 και θα αποτελέσει, σύμφωνα με τη συνομιλητή μας, το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Επιθυμία των ανθρώπων του Ωρχους είναι το 2017 να μην είναι “το τέρμα του δρόμου”. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται σύμφωνα με τη Λένε Οστερ να στηθούν νέα δίκτυα παραγωγής πολιτισμού τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές περιβάλλον. “Πάνω σε αυτά θα συνεχίσουμε να κτίζουμε και τα επόμενα χρόνια. Εχουμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε να λειτουργούμε έναν αριθμό από προγράμματα, τα οποία θα δώσουν αξία στην πόλη μας. Η μεγαλύτερη αξία που αντλούμε από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι οι νέες διασυνδέσεις που κτίζουμε, οι νέες συνεργασίες και η γνώση την οποία αποκτήσαμε ήδη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Το πρόγραμμα και η τελετή έναρξης

 

Ρωτήσαμε την εκπρόσωπο των Δανών και για το πρόγραμμα της τελετής έναρξης του πολιτιστικού έτους, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 21 Ιανουαρίου. Στην πρώτη πολιτιστική εκδήλωση του 2017 ανεβαίνει μια παράσταση από μικρά παιδιά.

Τίτλος της το “Land of Wishes”, η γη δηλαδή των ευχών.

Στην εκδήλωση αυτή παιδιά από όλη την περιοχή του Ωρχους θα μεταφέρουν το πρώτο καλωσόρισμα και ένα-ένα θα μεταφέρουν τις ευχές τους για το μέλλον.

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης θα είναι την αμέσως επόμενη ημέρα σε μια περίοδο του έτους που οι ημέρες είναι μικρές και το σκοτάδι μακρύ. Το Ωρχους θα καλωσορίσει τους επισκέπτες του με ένα πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν χιλιάδες εθελοντές, με υπαίθριο θέαμα με φωταγωγήσεις, παρελάσεις, διασκέδαση και μουσική.

 

 

Η συνεργασία με την Πάφο

 

Η δανέζικη πόλη διατηρεί μια πολύ καλή συνεργασία με το Πάφος 2017.

Η Λένε Οστερ εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από το πρόγραμμα της πόλης μας. «Εχουν μια πολύ καλή ομάδα και έχουν φτιάξει πραγματικά ένα εκπληκτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο ”Open Air Factory”», ανέφερε η εκπρόσωπος της δανέζικης πόλης. Στην Πάφο θα βρεθούν, πρόσθεσε, Δανοί καλλιτέχνες, αρχής γενομένης κατά την ημέρα έναρξης του έτους στις 28 Ιανουαρίου. Εξέφρασε τη σιγουριά ότι σε συνεργασία με την Πάφο θα κτίσουν μια πολιτιστική γέφυρα στην Ευρώπη που θα κρατήσει και μετά το 2017.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy