Παγκύπριες εξετάσεις: Χωρίς εκπλήξεις το πρώτο γραπτό

Ικανοποιημένοι οι μαθητές από το βαθμό δυσκολίας.

Βατό χαρακτηρίζεται το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών με το οποίο έγινε η αρχή για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Καθηγητές και μαθητές ως πρώτη εντύπωση θεωρούν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και πως όποιος είχε διαβάσει μπορούσε να γράψει.

Το εξεταστικό δοκίμιο είχε έκταση οκτώ σελίδων και στο πρώτο μέρος που περιλαμβάνει την έκθεση ζητήθηκε από τους μαθητές να απαντήσουν: «Σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου σας, να αναπτύξετε τρία προβλήματα τα οποία οφείλονται στην αλαζονική επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον και να εισηγηθείτε τρεις τρόπους με τους οποίους ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της αλόγιστης εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος». Στο β’ μέρος το διδαγμένο κείμενο στο οποίο έγιναν ερωτήσεις ήταν το ποίημα του Σεφέρη «Ελένη» και το αδίδακτο κείμενο το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Παλινωδία».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Δημήτρης Ταλιαδώρος σημείωσε ότι με μια πρώτη ανάγνωση το δοκίμιο ήταν βατό και πως τα παιδιά κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε θέματα στα οποία γίνεται συζήτηση και έχουν επεξεργαστεί και στις προηγούμενες τάξεις. Σε ό,τι αφορά τα λογοτεχνικά κείμενα, είπε ότι αυτά τα έχουν διδαχθεί και έχουν μπει ξανά σε εξετάσεις.

Κάποιοι μαθητές παρατήρησαν ότι ίσα που τους έφθασε ο χρόνος αφού δεν πρόλαβαν να ελέγξουν ξανά τις απαντήσεις.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα μας, υπήρξαν περιπτώσεις σε συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο όπου μαθητές προσήλθαν στις τάξεις με τα κινητά στην τσέπη τους με αποτέλεσμα την ώρα της εξέτασης να αρχίσουν να χτυπούν προκαλώντας αναστάτωση στους υπόλοιπους μαθητές. Μάλιστα σε μια περίπτωση όταν ο καθηγητής ζήτησε να του παραδοθεί το κινητό, τότε προκλήθηκε περαιτέρω αναστάτωση λόγω αντιδράσεων από τον μαθητή.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy