Παγκόσμιες αντιδράσεις για τις συλλήψεις μελών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία

Θύελλα αντιδράσεων ακτιβιστικών οργανώσεων αλλά και διεργασιών σε διπλωματικό επίπεδο έχει προκαλέσει η σύλληψη μελών της Διεθνούς Αμνηστεία στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας Γερμανός και ένας Σουηδός. Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για αδικαιολόγητες συλλήψεις και εξέφρασε την αλληλεγγύη της κυβέρνησής της προς τους συλληφθέντες.

«Αυτή είναι μία ακόμα περίπτωση, στην οποία κατά την άποψη μας, αθώοι άνθρωποι πιάστηκαν στα γρανάζια της δικαιοσύνης και κατέληξαν στη φυλακή. Επομένως υπάρχει σοβαρός λόγος για ανησυχία και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τον Πίτερ Στόιντνερ», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Πορεία συμπαράστασης προς στους συλληφθέντες πραγματοποιήθηκε στην έδρα της οργάνωσης, το Λονδίνο.

«Δεν υπάρχει χώρος στην σημερινή Τουρκία για μία ανεξάρτητη κοινωνία πολιτών που ασκούν κριτική. Αυτό προσπαθεί να το απομακρύνει η Τουρκία του Ερντογάν. Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μονόδρομο για ένα πολύ σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος τώρα», επεσήμανε διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Εννέα συνολικά άτομα και η τοπική διευθύντρια της οργάνωσης, Ιντίλ Εζέρ, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου ενώ παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την κυβερνοασφάλεια και τη διαχείριση πληροφοριών κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy