Πάει για τέταρτη θητεία η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία της Γερμανίας και ήδη ξεκίνησε τους σχεδιασμούς της ενόψει των εκλογών του 2017, γράφει το περιοδικό Der Spiegel επικαλούμενο ανώνυμη πηγή.

Εκπρόσωπος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η 61χρονη Καγκελάριος, που κρατά τα ηνία της χώρας από το 2005, δεν έχει προβεί σε κανένα δημόσιο σχόλιο για το κατά πόσον θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία, παρόλο που έχει αφήσει να νοηθεί ότι θα ήταν υποψήφια σε ομιλία της στην Κολωνία πέρσι.

Η Μέρκελ που έχει οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, φιγουράρει τακτικά ως ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της Γερμανίας κάτι το ασυνήθιστο για τη θέση του Καγκελάριου.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει όριο για τη θητεία του Καγκελαρίου, ενώ ο τελευταίος Καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, ο Χέλμουτ Κολ κυβέρνησε τη χώρα για 16 χρόνια, με τον Σοσιαδλημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ να του στερεί μια πέμπτη θητεία το 1989. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν ήταν τόσο δημοφιλής μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων όσο η Μέρκελ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ο διάδοχός της στην CDU.

«Η Μέρκελ προφανώς αποφάσισε να διεκδικήσει ξανά το 2017», γράφει το Der Spiegel, το οποίο προσθέτει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος πραγματοποίησε μια συνάντηση στρατηγικής πρόσφατα με τον Γενικό Γραμματέα της CDU Πέτερ Τάουμπερ, διευθυντή της εκστρατείας της και τον Διευθυντή του κόμματος Κλάους Σρουέντερ, προκειμένου να συζητήσουν την εκστρατεία.

Το περιοδικό σημειώνει ότι ύστερα από τη συνάντηση αυτή προσλήφθηκε και το πρώτο προσωπικό.

Σε μια χώρα που λατρεύει τη σταθερότητα έπειτα από το χάος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, η οποία έφερε στην εξουσία τον Χίτλερ, η Μέρκελ είναι μόλις ο όγδοος Καγκελάριος στην μεταπολεμική περίοδο.

Ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σλέσινγκ Χόλσταϊν, Τόρστεν Άλμπιγκ δήλωσε πρόσφατα ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να μπουν στον κόπο να επιλέξουν ανθυποψήφιο της Μέρκελ το 2017. «Κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε.

Πριν από δύο χρόνια υπήρξαν εικασίες ότι η Μέρκελ θα αποχωρούσε στο μέσο της τρέχουσας θητείας, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ θα αποφασίσει κατά πόσον θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία όσο πλησιάζουν οι εκλογές στα τέλη του 2017.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy