Πάει Υπουργικό η διαγραφή φόρων κληρονομιάς

Για περιουσίες στα κατεχόμενα προσφύγων που απεβίωσαν πριν το 1974

Χρειάστηκε η πρόσκληση της Βουλής, για συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, για να προωθήσει τις διαδικασίες το αρμόδιο Υπουργείο σε ό,τι αφορά τη διαγραφή φόρων κληρονομιάς για περιουσίες στα κατεχόμενα ατόμων που έχουν αποβιώσει πριν το 1974.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων το όλο θέμα για το οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι στις 9 Μαρτίου ετοιμάστηκε από το Τμήμα Φορολογίας πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως το Υπουργικό Συμβούλιο για κατά χάρη διαγραφή του φόρου κληρονομιάς για κατεχόμενες περιουσίες, των οποίων οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες απεβίωσαν πριν το 1974.

Μιλώντας ύστερα από την Επιτροπή, η πρόεδρός της, βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως «μετά από επανειλημμένες συζητήσεις για κατά χάρη διαγραφή με την υφιστάμενη νομοθεσία, φαίνεται ότι η κυβέρνηση αφού πήρε την πρόσκληση για να παραστεί στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή αποφάσισε στις 9 Μαρτίου να ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο».

Η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 80 90 καταγεγραμμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο φόρος κληρονομιάς ανέρχεται στις 485.000 ευρώ. Κατέστησε ωστόσο σαφές πως η ρύθμιση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να καλύψει και περιπτώσεις πέραν των καταγεγραμμένων.

Ενδεχομένως, όπως είπε, «να υπάρχει κόσμος που δεν αποτάθηκε ακόμα να κάνει μεταβίβαση των περιουσιών των γονιών του και αυτός ο κόσμος θα πρέπει να καλυφθεί μέσα από τη ρύθμιση». Η Επιτροπή Προσφύγων θα εξετάσει εκ νέου το θέμα αμέσως μετά το Πάσχα, με τη Σκεύη Κουκουμά να εκφράζει την ελπίδα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καταλήξουν μέχρι τότε.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy