Πακέτο για προσέλκυση επενδύσεων παρουσίασε ο Γιούνκερ στην Ευρωβουλή

Τη δημιουργία νέου Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων που θα προωθεί σειρά αξιόλογων έργων προς χρηματοδότηση, καθώς και φιλόδοξο οδικό χάρτη με στόχο να γίνει η Ευρώπη ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της υπόσχεσής του για πακέτο ύψους €300 δισ. για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με αρχική επένδυση ποσού €21 δισ., που θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (€16 δισ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) (€5 δισ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε στους Ευρωβουλευτές ότι από κάθε ευρώ θα υπάρξει πολλαπλασιασμός απόδοσης κατά 15 φορές. Παράλληλα, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη, δεσμεύθηκε να προωθήσει μέτρα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας έτσι ώστε να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Ανέφερε ότι αν τα πράγματα κινηθούν όπως πρέπει, τότε το Ταμείο θα μπορέσει να λειτουργήσει από τον Ιούνιο του 2015. Καλώντας τους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν την προσπάθειά του αυτή σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε επίσης ότι το Ταμείο θα είναι υπόλογο στην Ευρωβουλή.

Δεν πρόκειται για ΑΤΜ ( Αυτόματη Τραπεζική Μηχανή) και το Ταμείο δεν είναι μια τράπεζα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ένα ευέλικτο μηχανισμό, που θα είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί και να μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου. Ένα μηχανισμό, είπε, που θα μπορέσει να μεταφέρει τα κονδύλια σ` αυτούς που υπέφεραν περισσότερο από την κρίση.

Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια και να επενδύσουν και αυτά στο Ταμείο, ενώ είπε ότι αν όλα πάνε καλά η λειτουργία του θα συνεχίσει ως και το 2020.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Χόγιερ Βέρνερ ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα από το 2007 ως σήμερα αυξάνεται το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη κατά 15% ή ακόμη κατά 20%. Η Ευρώπη βρίσκεται πίσω από τους κύριους ανταγωνιστές της κατά 1,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο όσον αφορά το καινό στην καινοτομία.

Είπε ακόμη ότι έρευνα που διενέργησε η ΕΤΕπ και η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Υπάρχουν έργα, υπάρχουν ιδέες, και αυτό που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν. Ο κ. Χόγιερ έδωσε το παράδειγμα των χρημάτων που έχει ήδη επενδύσει η ΕΤΕπ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αναμένει ότι θα έχουν αποφέρει πολύ πιο πάνω από 18 φορές της αρχικής επένδυσης.

Τη θέση ότι αν εφαρμοστούν και οι τρεις πυλώνες του σχεδίου τότε θα αλλάξει για πάντα το ευρωπαϊκό επενδυτικό πεδίο, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γίρκι Κατάινεν, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα προωθεί μια διαφανή διαδικασία αξιόπιστων επενδύσεων. Οι επενδυτές είπε χρειάζονται καλά οργανωμένα έργα ψηλής ποιότητας και αυτή τη στιγμή εντοπίζονται πάνω από 100 έργα που θα είναι έτοιμα για να αξιολογηθούν. Είπε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες για ένα βέλτιστο κανονιστικό πλαίσιο καθώς και για να δουλέψει σωστά η πτυχή της ενιαίας αγοράς.

Εκ μέρους της Ιταλικής Προεδρίας ο Υπουργός Πιέτρο Κάρλο Πάντοαν είπε ότι το πακέτο έρχεται στη σωστή χρονική στιγμή και συμφώνησε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις. Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη εφαρμογής ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο κ. Πάντοαν εξέφρασε τη θέση ότι αφού το Ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2015 ίσως θα έπρεπε στο μεταξύ να γίνουν και κάποιες άλλες κινήσεις έτσι ώστε να σταλούν μηνύματα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.
Τη στήριξή τους έδωσαν στο πακέτο Γιούνκερ Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δια των αρχηγών τους Μάνφρεντ Βέμπερ και Τζιάνι Πιτέλα.

Περισσότερες λεπτομέρειες του τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Γιούνκερ και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών ζήτησε Σίεντ Καμάλ της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Εκ μέρους της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε όπως τεθούν προϋποθέσεις για τη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο, λέγοντας ότι θα πρέπει οι χώρες αυτές να δείχνουν ότι έχουν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη φιλελευθεροποίησης και ενοποίησης των αγορών της Ευρώπης και για να δουλέψει το Ταμείο με τη χρήση εγγυήσεων.

Εκπροσωπώντας τη Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών ο Δημήτρης Παπαδημούλης άσκησε κριτική στον κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι ακόμα και οι Υπουργοί Οικονομικών που σας στηρίζουν λένε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται «φρέσκο χρήμα, νέα κεφάλαια». Είπε ακόμα ότι είναι «business as usual» σε μια, όπως ανέφερε, γερμανοκρατούμενη Ευρώπη σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας.

Για την ανάγκη να τερματιστεί η οικονομία καζίνο, όπως τη χαρακτήρισε, μίλησε ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ. Η απόδοση επί 15 είναι μια «φαντασίωση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή και να σταματήσει η επιδότηση για χρήση ορυκτών καυσίμων.

Από την πλευρά του ο Πάτρικ Ο` Φλιν της Ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας παρομοίασε το σχέδιο του κ. Γιούνκερ με ένα αυτοκίνητο που το μόνο που αξίζει είναι το δώσουν για τα παλιοσίδερα.

Για φάρσα και για λεφτά του παιχνιδιού Μονόπολη έκανε λόγο ο μη εγγεγραμμένος Ευρωβουλευτής Ζερόφλ Ανεμόν.

 

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy