Παλινδρομήσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού αντί ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού

Του Κώστα Κώστα*

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κύπρο επί προηγούμενης διακυβέρνησης έδωσε την ελπίδα στο λαό μας για έξοδο από τα αδιέξοδα που τον οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητας, για ένα καλύτερο μέλλον. Έδωσε την ευκαιρία μετατροπής του νησιού μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με όλα τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή της παρούσας κυβέρνησης, βλέπουμε απλά αυτοσχεδιασμούς, παλινδρομήσεις, έλλειψη αποφασιστικότητας, φοβερή καθυστέρηση, αναβλητικότητα, κινήσεις και δηλώσεις εντυπωσιασμού και κυρίως την απουσία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού.

Όλες οι δομές που είχαν δημιουργηθεί ξηλώθηκαν και βεβαίως ο οδικός χάρτης της προηγούμενης κυβέρνησης και της ΡΑΕΚ δεν έχει ακολουθηθεί, με αποτέλεσμα ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της δημιουργίας τερματικού υγροποίησης ουσιαστικά να έχει εγκαταλειφθεί. Ακόμα αναμένουμε την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδιτη», ενώ η Κύπρος για τρία χρόνια έμεινε χωρίς γεωτρήσεις λόγω της αναστολής των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έγιναν μόνο δύο από τις οκτώ γεωτρήσεις που προνοούσαν τα συμβόλαια.

Και είναι φανερό ότι οι προεκλογικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την υλοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων με τρία χρόνια καθυστέρηση φανερώνουν την έντονη αγωνία της να παρουσιάσει έργο σε ένα τομέα που για πέντε χρόνια το μόνο που έκανε ήταν να αυτοσχεδιάζει.

Σχετική είναι και η υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για είσοδο στην ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και η κάλυψη των στόχων μας αναφορικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να επωφεληθούν πραγματικά οι καταναλωτές, με τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επαναλαμβάνουμε με την ευκαιρία αυτή την πάγια πολιτική μας θέση ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την ΑΗΚ να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της, παραμένοντας ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος και αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια του εφοδιασμού, την όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από υγιή ανταγωνισμό, και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Αναφορικά με τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρέπει να επισημάνουμε ότι απέχουμε πάρα πολύ από τους στόχους που μας έχουν τεθεί από την ΕΕ και η εικόνα είναι ακόμα πιο απογοητευτική, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ως Βουλή εδώ και τρία χρόνια και παρ’ όλες τις κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Ενεργείας, αναμένουμε την κατάθεση του Νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, των οποίων η διείσδυση στο ηλεκτρικό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει επιτέλους να αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία σήμερα είναι μηδαμινά.

Οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παραμένουν πολύ ψηλές και δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να αισχροκερδούν, επιδιώκοντας το υπερβολικό κέρδος, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους πολίτες, οι οποίοι μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Ως ΑΚΕΛ έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Απαιτείται όπως το Υπουργείο προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση όλων των μέτρων που προτείνει η μελέτη ιδιωτικού οίκου που ζήτησε το ίδιο το Υπουργείο και κυρίως αυτών που δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού.

Σημειώνουμε ότι η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους €20.775.630 σε τέσσερις εταιρείες, επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες μας για νόθευση του ανταγωνισμού από μέρους των εταιρειών με τον καθορισμό ομοιόμορφων τιμών, και ότι τελικά αυτή η κερδοσκοπική τακτική των εταιρειών οδηγεί σε αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, τους οποίους η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να προστατεύσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο Υπουργός έχει στα χέρια του ένα πολύ σοβαρό εργαλείο που του έδωσε η Βουλή, αυτό του διατάγματος καθορισμού ανώτερης λιανικής τιμής πώλησης καυσίμων (πλαφόν). Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή της ΕΠΑ θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα προστασίας των πολιτών από την αισχροκέρδεια.

Οι θετικές επιδόσεις της τουριστικής μας βιομηχανίας για το έτος 2017, οι οποίες οφείλονται και στην πολύ καλή δουλειά που έκαναν όλοι οι φορείς τουρισμού και κυρίως ο Κ.Ο.Τ., δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν εφησυχασμό, αλλά πρέπει να μας ωθήσουν στην υλοποίηση του κοινού στόχου, που είναι η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας. Αποδείχτηκε ότι ο τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρέπει να του δοθεί η απαιτούμενη σημασία.

*  Βουλευτής Λεμεσού ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy