Πανάκριβα τα στεγαστικά δάνεια, ενώ αυξήθηκαν κι άλλο τα επιτόκια

Πολύ υψηλά επιτόκια και στα επιχειρηματικά δάνεια – Μειώσεις στα καταθετικά

Αύξηση του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, αλλά και μείωση στα επιχειρηματικά δάνεια δείχνουν τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και στις δύο κατηγορίες, πάντως, τα επιτόκια στην Κύπρο παραμένουν από τα πιο υψηλά στην Ευρωζώνη, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των καταθετικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Σεπτέμβριο το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικία ανήλθε στο 2,63%, σε σύγκριση με 2,59% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο στην Κύπρο είναι το τέταρτο πιο υψηλό στην Ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία (3,19%), τη Μάλτα (2,87%) και τη Λετονία (2,64%). Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,89% (74 μονάδες βάσης πιο κάτω από την Κύπρο). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (2,99%) το επιτόκιο στην Κύπρο μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης. Στις επιχειρήσεις το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια ανήλθε στο 3,9%, σε σύγκριση με 4,05% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο στην Κύπρο είναι το δεύτερο πιο υψηλό στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα (4,32%).

Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,72%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (4,16%) το επιτόκιο στην Κύπρο μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης.

Πιο φθηνοί στις πιστωτικές κάρτες για τα νοικοκυριά

Στα επιμέρους, στα νοικοκυριά το επιτόκιο για τα ανακυκλούμενα δάνεια και όρια υπερανάληψης, πιστώσεις διευκόλυνσης και παρατεινόμενες πιστώσεις μέσω πιστωτικών καρτών (νέες εργασίες) ανήλθε στο 5,92% σε σύγκριση με 7,19% στην Ευρωζώνη.

Επίσης, το επιτόκιο στα καταναλωτικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος προς τα νοικοκυριά ανήλθε στο 4,3% σε σύγκριση με 5,06% στην Ευρωζώνη. Στις επιχειρήσεις το επιτόκιο για ανακυκλούμενα δάνεια και όρια υπερανάληψης, πιστώσεις διευκόλυνσης και παρατεινόμενες πιστώσεις μέσω πιστωτικών καρτών ανήλθε στο 4,5% σε σύγκριση με 2,3% στην Ευρωζώνη. Επίσης το επιτόκιο για δάνεια μέχρι 250 χιλ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μέχρι τρεις μήνες ανήλθε στο 4,24% σε σύγκριση με 2,45% στην Ευρωζώνη. Ακόμη, το επιτόκιο για δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο ή αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μέχρι ένα έτος ανήλθε στο 3,95% σε σύγκριση με 2,19% στην Ευρωζώνη.

Καταθετικά επιτόκια

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μείωση των καταθετικών επιτοκίων, τα οποία ωστόσο παραμένουν πιο υψηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στα νοικοκυριά το επιτόκιο για καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος (νέες εργασίες) ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 1,24% σε σύγκριση με 1,29% τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρωζώνη ο μέρος όρος ανήλθε στο 0,37%. Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (1,49%) το καταθετικό επιτόκιο στην Κύπρο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης. Στις επιχειρήσεις το επιτόκιο για καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος ανήλθε στο 1,34%, σε σύγκριση με 1,42% τον προηγούμενο μήνα. Στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος ανήλθε στο 0,06%. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016 (1,23%) το επιτόκιο στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy