«Αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία»

“Πάω στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών”, απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Μαλτέζικης Προεδρίας στη Βαλέτα, για την στρατηγική του επιλογή, να μεταβεί προσωπικά στην Γενεύη, τη στιγμή που Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι διστάζουν.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος ανέφερε: “Εχω προσωπικό ενδιαφέρον στην επανένωση της νήσου και πιστεύω ότι δεν δραματοποιούμε υπέρμετρα την κατάσταση λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γενεύη είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Επεξηγώντας το προσωπικό του ενδιαφέρον τόνισε: “Αυτός είναι ο λόγος που επισκέφθηκα την Κύπρο στο παρελθόν, ο λόγος για τον οποίο είμαι σε μόνιμη επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί: Είναι για την ειρήνη. Όταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο. Γιαυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο.”

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Κομισμόν τόνισε: “Πάω αύριο στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο σήμερα με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω και με το Γάλλο Πρόεδρο για το θέμα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες”.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ για τις διαπραγματεύσεις

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα σήμερα.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την τηλεφωνική συνομιλία, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρω – τουρκικές σχέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy