Παραχώρηση προγραμμάτων πρόνοιας σε χέρια ιδιωτικά και στην Εκκλησία

Έτσι εκσυγχρονίζουν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Οι Παιδοκομικοί Σταθμοί Παλουριώτισσας και Λατσιών λειτουργούν σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ οι Παιδοκομικοί Σταθμοί Αγίου Αθανασίου και Ορμήδειας σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό αναφέρει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά. Η βουλευτής, από την πλευρά της, επαναφέρει το θέμα στο τραπέζι καταγγέλλοντας το κλείσιμο δομών και την απόσυρση του κράτους από κάθε πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με την Υπουργό, τερματίστηκε η λειτουργία ή μετακινήθηκαν ή επαναλειτούργησαν έξι παιδοκομικοί σταθμοί παγκύπρια (4 στη Λάρνακα και 2 στη Λεμεσό) ενώ απορρίπτει ότι έχει τερματιστεί η λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας παιδιών. «Έχει διαφοροποιηθεί», λέει, «ο τρόπος λειτουργίας τους στο πλαίσιο εξατομικευμένης διαχείρισης και αντιμετώπισης επιμέρους ζητημάτων που είχαν προκύψει σε σχέση με τη λειτουργία των Κρατικών Παιδοκομικών Σταθμών».

Σε σχέση με τους σταθμούς που πέρασαν στα χέρια της Αρχιεπισκοπής η κα Αιμιλιανίδου σημειώνει ότι επιδιώχθηκε συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τα προγράμματα που προσφέρονται στους σταθμούς «και δεν υπάρχει αίτημα για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα». Η Σκ. Κουκουμά που δεν ικανοποιείται από τις απαντήσεις της Υπουργού, σημειώνει με δήλωσή της στη «Χ» ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινούμε το ζήτημα των δομών φροντίδας που έχει υπό την ευθύνη του το Υπουργείο Εργασίας».

«Θέσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα αρκετές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με την Υπουργό να μας ενημερώνει ότι δεν προγραμματίζει το κλείσιμο αυτών των δομών. Κάθε φορά όμως βλέπαμε και παιδικούς σταθμούς και στέγες φροντίδας ηλικιωμένων να κλείνουν», προσθέτει και καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση βάζει μπροστά δυστυχώς το θέμα των φθορών στα κτίρια, κλείνει τις δομές και μετά από μερικούς μήνες τις επαναλειτουργεί με άλλη χρήση».

Αυτό, τονίζει, «μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Υπουργείο Εργασίας κινείται στα πλαίσια της φιλοσοφίας της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ που θέλει το κράτος να αποσύρεται από κάθε πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας». Υποδεικνύει δε ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους κρατικούς παιδοκομικούς σταθμούς και τις στέγες ηλικιωμένων αλλά «μια σειρά από υπηρεσίες που μέχρι σήμερα αποτελούσαν αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας».

Ενδεικτικά σημειώνει ότι «σταδιακά, έχουν εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα, σε ΜΚΟ οι διαδικασίες της ανάδοχης οικογένειας, έχει δοθεί στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία και διαχείριση του Σπιτιού του Παιδιού και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες ενώ παράλληλα έχει εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης της ΥΔΕΠ».

«Ο πολυδιαφημιζόμενος εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση των ΥΚΕ ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από την εκχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, την Εκκλησία και αλλού», καταλήγει η βουλευτής.

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy