Παραδίδονται οι παραλίες σε ιδιώτες

Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδια για εκμίσθωση παραλιών με κυβερνητικά διατάγματα.

Ψηφίστηκαν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από δίωρη συζήτηση, νομοσχέδια με τα οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να ορίζει με διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου μέρος των παραλιών ως μαρίνες ή χώρους ελλιμενισμού. Υπέρ των νομοσχεδίων τάχθηκαν 21 βουλευτές του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ της Αλληλεγγύης και ο κ. Λιλλήκας, εναντίον 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων, ο Παύλος Μυλωνάς και η Άννα Θεολόγου από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ αποχή τήρησαν 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΕΛΑΜ.

Με τα νομοσχέδια το Υπ. Συμβούλιο θα μπορεί να εκμισθώνει μέρος των παραλιών ώστε να μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από ιδιώτες αφού θα εγγράφονται ως ακίνητη ιδιοκτησία. Με βάση την έκθεση των νομοσχεδίων θα είναι επίσης δυνατή η επίχωση χώρων ελλιμενισμού για εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής. Η έντονη συζήτηση που έγινε αφορούσε κυρίως τη θέση ότι με τα νομοσχέδια αυτά στην ουσία εξυπηρετούνται ιδιωτικά συμφέροντα καθώς το κράτος θα έχει το δικαίωμα αποξένωσης κρατικής γης η οποία θα μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες για αναπτύξεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι το θέμα είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας σχεδιασμού, τσαπατσουλιάς, εξυπηρέτησης συμφερόντων. Σημείωσε ακόμα δεν υπάρχει στρατηγική μελέτη για επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως προβλέπει ο νόμος ενώ δεν έχει ακόμα κυρωθεί από τη Βουλή η και η στρατηγική της Βαρκελώνης ούτε έχει υιοθετηθεί το νομοσχέδιο για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό σχεδιασμό. Κανείς δεν ξέρει, σημείωσε, πόσοι χώροι θα δημιουργηθούν, ούτε τις επιπτώσεις στις ακτές.

 

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Νουρής, δήλωσε ότι ο ιδιώτης διαχειριστής παραλιών υποχρεούται να εξασφαλίζει στο κοινό απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν πρόκειται για αποξένωση ούτε για ανταλλαγή, αλλά για εκμίσθωση.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με έγκριση τροπολογίας της ΕΔΕΚ, η οποία προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την όποια διάταξη αυτού ή άλλου νόμου η συγκεκριμένη περιουσία που θα προέλθει από θαλάσσιο χώρο και θα επιχωθεί για δημιουργία ξηράς στην κυριότητα του κράτους δεν δύναται να αποξενωθεί από το κράτος αλλά μόνο να αξιοποιηθεί με εκμίσθωση για σκοπούς ανάπτυξης και να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες. Για την τροπολογία της ΕΔΕΚ, βουλευτής των οικολόγων Χ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι με την τροπολογία «που έχουμε μπροστά μας θα έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα για πρώτη φορά να ενοικιάζει σε ιδιώτες παράκτια περιοχή».

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy