Παράδειγμα πατριωτισμού η στάση του ΑΚΕΛ

Του Πάνου Τριγάζη*

Με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο, θέλω να χαιρετίσω τη στάση του ΑΚΕΛ στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Κυπριακό. Στο εθνικό θέμα το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων συμπεριφέρεται όπως πάντα υπεύθυνα, στηρίζοντας τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, παρότι έχει λόγους να ακολουθεί κριτική στάση, αφού στη διάρκεια της κυβέρνησης Χριστόφια η στάση του ΔΗΣΥ δεν ήταν και η πλέον υπεύθυνη και δημιουργική.

Το ΑΚΕΛ, ως το πιο παλαιό και έμπειρο κόμμα στην Κύπρο, έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που πηγάζουν από την παράταση της σημερινής de facto διχοτόμησης της Κύπρου λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974. Ορθότατα, λοιπόν, το ΑΚΕΛ εργάζεται για την επιτυχία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχοντας πάγιες θέσεις υπέρ του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.

Πάντοτε το ΑΚΕΛ οικοδομούσε σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους Τουρκοκύπριους, ήδη από τα πρώτα μετά την τραγωδία του 1974 χρόνια. Με ικανοποίηση ακούσαμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, σ. Αντρο Κυπριανού, να λέει σε προεκλογική ομιλία του στην Κυπριακή Εστία ότι το ΑΚΕΛ έχει συγκροτήσει κοινές ομάδες εργασίας για το Κυπριακό, με τρία αριστερά και προοδευτικά τουρκοκυπριακά κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το κόμμα Ενωμένη Κύπρος και το κόμμα της Κοινοτικής Απελευθέρωσης, από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Η επιλογή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο στο πρακτικό όσο και στο συμβολικό επίπεδο. Αποτελεί πρόσθετο λόγο, πέραν της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για την υποστήριξη του ΑΚΕΛ και την υπερψήφισή του στις επικείμενες εκλογές.

Μια και είχαμε πρόσφατα το Πάσχα, να ευχηθώ καλή Ανάσταση στην Κύπρο και το λαό της!

*Μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy