Παραδείγματα προς αποφυγή

Του Τάσου Περδίου

Με αφετηρία την απόφαση για αλλαγές στη λειτουργία των Επιτροπών Φορολογιών και Εξωδίκων στον Δήμο Λάρνακας, με τέτοια μικρά βήματα είναι που θα πάρει το δημαρχείο το δρόμο του εξαγνισμού στα μάτια των πολιτών στα οποία, κακά τα ψέματα, φαντάζει άντρο αδιαφάνειας. Ο κόσμος θέλει έργα και αποφάσεις που να δείχνουν ότι η περίοδος της έλλειψης διαφάνειας, της διαφθοράς και των ημετέρων γίνεται σιγά σιγά ένα κακό παρελθόν.

Ακούγεται οξύμωρο αλλά υπάρχει… πρόσφορο έδαφος για τη νέα ηγεσία του Δήμου Λάρνακας να ξεριζώσει αποστήματα που στιγμάτισαν την Τοπική Αρχή στα μάτια της κοινής γνώμης. Θυμίζουμε ότι στην υπόθεση του δημοτικού γραμματέα, με βάση τα γεγονότα, ο τέως δήμαρχος άνοιξε το στόμα του και πρότεινε στα πρόχειρα ένα πρόστιμο για να γίνουν νόμιμες οι παρανομίες στο κέντρο αναψυχής και ο δημοτικός γραμματέας διόρθωσε το ποσό του προστίμου σχεδόν τριπλασιάζοντάς το. Χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν κανονισμούς και λοιπές… λεπτομέρειες.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα έτη 2013 και 2014 όμως θα μπορούσε να αναρτηθεί σε περίοπτη θέση στο δημαρχείο υπό τον τίτλο “Παραδείγματα προς αποφυγή”. Θυμίζουμε μερικά ευρήματα.

Ο Δήμος Λάρνακας έπαιρνε λεφτά από τις αποκοπές των εργαζομένων για το Ταμείο Συντάξεων και Φιλοδωρημάτων και τα χρησιμοποιούσε αλλού.

Στον πολιτιστικό τομέα η δημοτική αρχή αντί να διαφυλάττει τα συμφέροντα του δημοσίου, ενεργούσε ως μεσάζων προς όφελος εταιρειών παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων!

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δήμος Λάρνακας απόλεσε έσοδα 500 χιλιάδων ευρώ, επειδή ο τέως δήμαρχος είχε αποφασίσει να δώσει έκπτωση στο ενοίκιο που πληρώνουν μεγαλοεπιχειρηματίες για χρήση δημοτικής περιουσίας. Ακόμα και τα ενοίκια που χρέωνε, η Τοπική Αρχή αδυνατούσε να τα εισπράξει. Στο τέλος του 2014, το ποσό ανερχόταν σε 470 χιλιάδες ευρώ.

Το 2014, ο φορολογούμενος Σκαλιώτης έβαλε τον οβολό του για να ταξιδέψει μαζί με αποστολή του δημαρχείου στην Ιταλία η σύζυγος του τέως δημάρχου. Στην κυρία Ελενα είχε ανατεθεί, να θυμίσουμε, να προεδρεύει σε συνεδρίες στο δημαρχείο για τη διεκδίκηση από τη Λάρνακα του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2018. Ωσάν το δημαρχείο να ήταν η πίσω αυλή των ανακτόρων της οικογένειας.

Υπάρχουν και άλλα που δεν αναφέρονται στην έκθεση, όπως το ταξίδι στα κρυφά του τέως δημάρχου μαζί με τον δημοτικό γραμματέα στην Αγγλία για να κλείσουν οίκο για τη μελέτη αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου.

Δεν τα χωράει η παρούσα στήλη, αλλά είναι εκεί. Πάρτε τα και διορθώστε τα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy