Έιντε: Κανονικά η επόμενη συνάντηση των ηγετών

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, δεν έχει υπάρξει για την ώρα οποιαδήποτε ακύρωση και αν κάτι αλλάξει θα γίνουν ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω, δήλωσε απόψε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία ακολούθησε αυτήν που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η διαδικασία δεν σταμάτησε και ότι και οι δύο είναι δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία. Κανείς, είπε, δεν βλέπει αυτή τη διαδικασία ωσάν να έχει τελειώσει, να έχει τερματιστεί ή να έχει αναβληθεί, είπε ο κ. Έιντε σημειώνοντας ότι «η διαδικασία συνεχίζεται, το έχει πει ξεκάθαρα ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης».

Ο κ. Έιντε δήλωσε επίσης ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες που επιθυμούν η διαδικασία να βγει εκτός τροχιάς. Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το θέμα και με τον ΓΓ των ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον οποίο ενημέρωσε νωρίτερα για το τι έχει συμβεί.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έφυγε από την πρωινή συνάντηση των δύο ηγετών, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Ο κ. Ειντε δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως και με τον κ. Ακιντζί ενωρίτερα σήμερα. Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση των ηγετών είπε ότι οι ηγέτες αλλά και ο ίδιος ήλπιζαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή συνάντηση «για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όχι στις συνομιλίες, αλλά γύρω από αυτές, περιλαμβανόμενης και της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Πρόσθεσε ότι παρά το ότι αυτή ήταν ειλικρινής πρόθεση όλων, η συνάντηση τερματίστηκε απότομα. Σημείωσε ότι “όπως και ο ίδιος ο κ. Ακκιντζί είπε, σε κάποιο σημείο αποφάσισε να φύγει από τη συνάντηση”, λέγοντας ότι αυτή ( η συνάντηση) ήταν δύσκολη για όλους τους παρευρισκόμενους.

Ανέφερε ακόμη ότι «ενόσω προχωρούμε – που πιστεύω θα προχωρήσουμε – θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες για εκτροχιασμό της διαδικασίας από κάποιους”, σημειώνοντας ότι υπάρχουν στην Κύπρο άτομα που επιθυμούν να πετύχει η διαδικασία περιλαμβανομένων των δύο ηγετών, όπως υπάρχουν και άτομα που θέλουν να αποτύχει.

Πρόσθεσε ότι ενόσω οι συνομιλίες θα προχωρούν, εκείνοι που θέλουν να αποτύχει η διαδικασία θα γίνουν πιο ενεργοί , αποπροσανατολίζοντας από την εποικοδομητική διαδικασία προς την κατεύθυνση της επίρριψης ευθυνών ή κάποιας συζήτησης ανάμεσα στους ηγέτες.

«Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρξουν αρκετές απόπειρες για εκτροχιασμό της διαδικασίας», είπε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του και δεν αποτελεί αυτό κάτι παράτυπο. Ανέφερε ότι είμαστε σε μια δημοκρατική κοινωνία και ο καθένας δικαιούται να εκφέρει άποψη.

Σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός ότι στο τέλος της μέρας όλοι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, αν αυτό λάβει χώρα και θα μπορούν να πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι το βασικό είναι τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες και όχι μια εσωτερική συζήτηση που έλαβε χώρα σε μια συγκεκριμένη συνάντηση. ” [Το σημαντικό είναι] το πώς μπορεί να ξανακτιστεί το κλίμα μέσα στο οποίο να γίνονται δημιουργικές συναντήσεις και να αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων θεμάτων”, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος μίλησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του είπε ότι οι κοινότητες και όχι κατ’ ανάγκη οι άνθρωποι έχουν μακρά μνήμη και θυμούνται άσχημα πράγματα που η μια κοινότητα έκανε στην άλλη.
“Μπορεί να γνωρίζουν ότι έκαναν πράγματα και στην άλλη πλευρά, αλλά δίνουν έμφαση σε αυτά που έγιναν εναντίον τους. Και όταν γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα, τότε υπάρχει συναισθηματική φόρτιση”, σημείωσε.

Ο κ. Είντε είπε ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες και πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν οι συνομιλίες, όπως είναι οι ηγέτες, ο ίδιος, όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι τις στηρίζουν “να δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλό κλίμα, ώστε τελικά οι ηγέτες να φέρουν ένα σχέδιο για το οποίο θα αποφασίσει ο κόσμος”.

Ερωτηθείς αν η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί ως είχε προγραμματιστεί ο κ. Ειντε είπε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ακύρωση. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα. Αν υπάρξει θα το ακούσετε όταν υπάρξει», είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια προϋπόθεση για να γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών όπως είχε δηλώσει ο κ. Ακιντζί, ο κ. Έιντε είπε ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα το ανακοινώσουμε».

Παραδοχή Έιντε για αποχώρηση Ακιντζί

Την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τη σημερινή συνάντηση των ηγετών, παραδέχτηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ύστερα από τη συνάντηση του το απόγευμα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε σε κάποια στιγμή σε ένα δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν.
Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο παράξενο αυτό, γιατί όπως είπε όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολο απ` ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν και πως να αντιμετωπίσεις τέτοια ζητήματα.

«Και όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα να κάνει, ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ (στα κατεχόμενα), κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση είπε ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τις συνομιλίες δεν ήταν η βέλτιστη, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη στιγμή σε αυτή τη φάση που έχει να κάνει με ζητήματα εκτός των ιδίων των συνομιλιών. Ανέφερε ωστόσο ότι είναι πολύ σχετικά ζητήματα επειδή κάποια από τα πιο συναισθηματικά και δύσκολα ζητήματα του παρελθόντος που δίχασαν τις δύο κοινότητες για πολλές δεκαετίας, έχουν μπει ξανά στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει επιδείνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Όπως είπε, η φιλοδοξία των δύο ηγετών και του ιδίου, ήταν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συνάντηση για να «καθαρίσουν τον αέρα», να αφήσουν αυτά τα θέματα πίσω και να προχωρήσουν μπροστά. «Ξέρω ότι και οι δύο ηγέτες ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε.

Αυτή τη στιγμή είπε, θέλει να επικεντρωθεί, στις συνομιλίες του με τους δύο ηγέτες, στο πώς μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Τόνισε ότι και οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει πολύ ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν, να μην το αφήσουν αυτό να σταματήσει τη διαδικασία επειδή υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα.

«Θέλουν να προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό να δουλέψει και για να το κατορθώσουμε αυτό πρέπει να αφήσουμε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση πίσω μας. Η πραγματική ηγεσία έγκειται μερικές φορές στο να παίρνεις μιαν οπισθοδρόμηση και να τη μετατρέπεις σε ευκαιρία», ανέφερε.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί, ωστόσο όπως είπε, τη διαδικασία την καθοδηγούν οι ηγέτες.

«Και πρέπει να επιμείνω σε αυτό. Σε κακές και καλές μέρες, η διαδικασία ανήκει στους ηγέτες», ανέφερε.

Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα δούμε περισσότερες περιπτώσεις κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες και μήνες, όπου οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να αποτύχει η λύση θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τους διάφορους παίκτες, ώστε να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα και την ηγεσία και την εμπιστοσύνη που ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν κτίσει τους τελευταίους 21 μήνες, προκειμένου να τους παρασύρουν σε μια προσωπική συζήτηση μεταξύ τους, παρά μια συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων που θέλουν να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα από τη μια και εκείνων που δεν θέλουν να το λύσουν από την άλλη.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα Τ/κ και Ε/κ που έχουν ισχυρή βούληση να συνεργαστούν για να επανενώσουν τη χώρα και υπάρχει επίσης μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που θέλει αυτό να αποτύχει. Είπε ακόμα ότι και οι δύο απόψεις νομιμοποιούνται να υπάρχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία, ωστόσο οι ηγέτες αποφάσισαν να προσπαθήσουν και αποφάσισαν ότι θέλουν ο ΟΗΕ να τους βοηθήσει.

Ανέφερε ότι έχει ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την όλη κατάσταση, ο οποίος τον προέτρεψε να συνεχίσει και να προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο, υπενθυμίζοντάς του ότι αυτά τα πισωγυρίσματα συμβαίνουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Είπε παράλληλα ότι στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δεν βρίσκονται οι Τ/κ αντιμέτωποι με τους Ε/κ αλλά οι Κύπριοι που επιθυμούν την επανένωση, εναντίον αυτών που δεν την επιθυμούν.

Εξηγώντας ότι υπάρχει ένα πικρό κοινό παρελθόν, όπου κακά πράγματα διαπράχθηκαν τόσο από Τ/κ όσο και από Ε/κ, είπε ότι πιθανώς θα περάσουν πολλές δεκαετίες πριν υπάρξει μια πλήρης συμφωνία του τι συνέβη ιστορικά.

«Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συμφωνήσετε σχετικά με το πού θέλετε να πάτε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κάθε φορά που οι Κύπριοι μιλούν για το μέλλον είναι πολύ πιο εύκολο απ` όταν μιλούν για το τι συνέβη πραγματικά στο παρελθόν.

Υπενθύμισε ότι η ΕΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι γειτονικές χώρες “θέλουν να δουλέψει αυτό.”

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά του επανέλαβαν πολλές φορές ότι ενδιαφέρονται και οι ίδιες για την επίλυση του προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι δουλεύουν εποικοδομητικά, συστηματικά με όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο πλευρές στο παρασκήνιο ώστε να δημιουργηθεί μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που και οι δύο πλευρές να μπορούν να δεχτούν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί «αν χάνουμε το χρόνο μας συζητώντας τι συνέβη πολλές δεκαετίες πριν».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy