Παραδοχή για τη βόμβα στη μητέρα Φαίδωνος και οι σχέσεις με Μούζο

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου που συνεδρίασε στο ΓΝ Πάφου προσήχθησαν σήμερα τα τρία πρόσωπα ηλικίας 26,30 και 20 ετών για την υπόθεση απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες. 

Ο 26χρονος λόγω του τραυματισμού του στο πλαίσιο της καταδίωξης του δεν κατέστη δυνατόν να προσαχθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ενώ φαίνεται να παραδέχθηκε εμπλοκή στην βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της μητέρας του Δημάρχου Πάφου.

Την διαδικασία προσωποκράτησης των υπόπτων παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. 

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι  26χρονος και 30χρονος είναι αυτά της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της απόπειρας καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες, της παράνομης κατοχής / μεταφοράς εκρηκτικών υλών ενώ ο 20χρονος αντιμετωπίζει το αδίκημα της συνέργειας μετά την διάπραξη αδικήματος.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας κατά το έτος 2016 και 16/5/2018 στην Πάφο.              

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας και διέταξε την οκταήμερη προσωποκράτηση για τον 26χρονο και τον 30χρονο και την διήμερη προσωποκράτηση για τον 20χρονο.

Ο κ Χριστοδούλου ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 44 καταθέσεις , έχουν γίνει 6 έρευνες και ελέχθησαν 7 κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. 

Από όσα ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Κόκος Κλεάνθους είπε ο Δικαστής , αναμένεται να ληφθούν 20 καταθέσεις από το οικογενειακό , φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον των υπόπτων και από άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την υπόθεση. 

Κατάθεση ακόμη είπε ο κ. Χριστοδούλου πρόκειται να ληφθεί και από τον 1ο ύποπτο τον 26χρονο, αφού ως σημειώθηκε προηγουμένως αυτός δεν ήταν σε θέση να ανακριθεί λόγο της κατάστασης του, και από την οποία αναμένεται να προκύψει ανακριτικό έργο για διερεύνηση των ισχυρισμών του .

Ο κ. Χριστοδούλου είπε πως δεν τίθεται θέμα η κράτηση των τριών υπόπτων να οφείλεται σε αλλότριους σκοπούς. 

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ανέφερε πως από την μια θα πρέπει να ισοζυγιστεί η ελευθερία του ατόμου αλλά από την άλλη  – όπως είπε- θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το ανακριτικό έργο.

Πρόσθεσε δε, πως  υπάρχει επαρκή μαρτυρία και σημείωσε πως τυχόν απόλυση των τριών υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεάσει δυσμενώς το έργο της Αστυνομίας , αφού θα τους δοθεί η ευκαιρία να επηρεάσουν μάρτυρες, αρκετοί από τους οποίους είναι του στενού περιβάλλοντος, ενώ δυνατό να διαθέσουν ή και να καταστρέψουν τεκμήρια τα οποία αναζητούνται .

Περαιτέρω είπε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα τα οποία επισυρουν πολυετές ποινές φυλάκισης και το ενδεχόμενο οι ύποπτοι να διαφύγουν στο εξωτερικό ή σε άλλους χώρους που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία δεν αποκλείεται. 

Ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Κόκος Κλεάνθους ανέφερε ότι στις 13.5.2018 συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο τελεί υπό κράτηση ανέφερε ότι διατηρούσε στο πρόσφατο παρελθόν στενές σχέσεις με τον 1ο ύποπτο τον 26χρονο . Σε γραπτή του κατάθεση μάλιστα ο συγκεκριμένος είπε ότι κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2017 σε συνάντηση που είχε με τον 26χρονο αυτός του ανέφερε ότι στην έκρηξη που σημειώθηκε στην οικία που διέμενε στο Αναβαργός στην Πάφο είχαν χρησιμοποιηθεί κυβερνητικά εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιεί ο στρατός και θα έβρισκε τρόπο να τους τα επιστρέψει όλα. 

Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι στις 25.11.2017 σημειώθηκε έκρηξη στην οικία του 26χρονου στο Αναβαργός η οποία οφειλόταν στην πυροδότηση αυτοσχέδιας βόμβας τύπου φιάλης υγραερίου που περιείχε εκρηκτική ύλη χαμηλής ισχύος, υπόθεση η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση από το ΤΑΕ Πάφου. 

Επίσης είπε ο εξεταστής της υπόθεσης ως ανέφερε ο πληροφοριοδότης λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2017 σε συζήτηση που είχε με τον 26χρονο , αυτός του ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα έβαζαν μια βόμβα χωρίς να του αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Αργά το βράδυ των Χριστουγέννων του 2017 τον επισκέφτηκε – όπως είπε- ο 26χρονος στο σπίτι του στην Πέγεια συνοδευόμενος από φιλικά του πρόσωπα όπου και διανυκτέρευσε . Την επομένη μάλιστα την 26η Δεκεμβρίου όταν ξύπνησε ο 26χρονος είπε στον πληροφοριοδότη που τελεί υπό κράτηση « είδες στα νέα τι εκάμαμε εχτές;» . Αυτός του απήντησε αρνητικά και τότε ο 26χρονος του είπε « Την βόμβα που έβαλαν εχτές στην μάμα του κυβερνητικού εμείς την εβάλαμε» .

Περαιτέρω είπε ο κ. Κλεάνθους ο πληροφοριοδότης που τελεί υπό κράτηση στην Λεμεσό ανέφερε ότι πριν από ένα μήνα ο 26χρονος του εκμυστηρεύτηκε ότι έχει στην κατοχή του ακόμη πέντε έτοιμες βόμβες χωρίς να του δώσει άλλες λεπτομέρειες κατά πόσο σκόπευε να τις χρησιμοποιήσει ή που τις έχει. 

Επιπρόσθετα ο εξεταστής της υπόθεσης είπε στο Δικαστήριο ότι κατά την 25η Δεκεμβρίου του 2017 δεν είχε σημειωθεί άλλη έκρηξη βόμβας στην Επαρχία Πάφου πέραν της έκρηξης που σημειώθηκε εναντίον της μητέρας του Δημάρχου Πάφου , ενώ δεν έχει σημειωθεί άλλη απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες εναντίον προσώπου που κατέχει Δημόσιο αξίωμα ή της οικογένειας του. 

Επίσης συνέχισε, σύμφωνα με τις επιστημονικές εξετάσεις, που διενεργήθηκαν στα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από την σκηνή της έκρηξης διαπιστώθηκε ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν τύπου ΣΕΜΠΤΕΞ.

Στο Δικαστήριο ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε και στην σύλληψη του Ηλία Μούζου στην Λεμεσό στις 8.5.2018 για την υπό διερεύνηση υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίων Αστυνομικών και παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών. 

Σε θεληματική του κατάθεση ο Μούζος είπε ο κ. Κλεάνθους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πριν δύο χρόνια περίπου έδωσε στον 30χρονο και 2ο ύποπτο , ο οποίος είναι αδερφός του 26χρονου κι 1ου υπόπτου , 700 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης υψηλής ισχύος τύπου ΣΕΜΠΤΕΞ  ενώ σύμφωνα με τον Μούζο ο 30χρονος του έκλεψε ακόμη 400 γραμμάρια ΣΕΜΠΤΕΞ.

Κατά την διαδικασία της προσωποκράτησης έγινε αναφορά στην σύλληψη των τριών προσώπων .

Ο 1ος ύποπτος μετά την σύλληψη του είπε πως « ό,τι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο».

Ανακρινόμενος ο 2ος ύποπτος ανέφερε στην Αστυνομία ότι δεν γνώριζε ότι ο 1ος ύποπτος καταζητείτο από την Αστυνομία και ότι η τελευταία φορά που τον είδε ήταν στις 15.5.2018 το απόγευμα όπου και μετέβηκε στην οικία του για να πιούν καφέ. Αρνήθηκε επίσης ότι γνώριζε τον Ηλία Μούζο.

Όσο για τον 3ο ύποπτο ανακρινόμενος ανέφερε ότι γνώριζε τον 1ο και τον 2ο ύποπτο και πως εδώ και ένα χρόνο κάνουν παρέα. 

Ένσταση στην προσωποκράτηση των πελατών του ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των τριών δικηγόροι Κώστας Σιαηλής και και Παναγιώτα Σιαηλή ενώ ο κ. Σιαηλής υπόβαλε σχετικές ερωτήσεις στον εξεταστή της υπόθεσης. Ο κ. Σιαηλής είπε πως οι ανακριτικές αρχές καθυστέρησαν στην διερεύνηση της υπόθεσης αφού από τις 8.5.2018 που είχαν την γραπτή μαρτυρία του ατόμου που τελεί υπό κράτηση στην Λεμεσό δεν προέβησαν στις εξετάσεις που έπρεπε σε σχέση και με τον έλεγχο των κλειστών κυκλωμάτων .

Στο πλαίσιο μάλιστα της διαδικασίας προσωποκράτησης μετά από ολιγόλεπτη διακοπή παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου η κατάθεση του Ηλία Μούζου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα και ότι υπάρχουν εύλογες υπόνοιες μεταξύ διάπραξης  των αδικημάτων και της διασύνδεσης των τριών υπόπτων με αυτά τα αδικήματα. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy