Παραδόθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Φάκελος της Κύπρου

Νίκος Βούτσης: Η σημερινή παράδοση του συνόλου του υλικού νοηματοδοτεί το «δεν ξεχνώ»
Παραδόθηκε αυτή την ώρα και επίσημα σε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό του Φακέλου της Κύπρου από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νίκο Βούτση. Η τελετή παράδοσης έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, Υπουργών της κυβέρνησης και της Ελληνικής Αντιπροσωπίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ευχαρίστησε τον κ. Βούτση και την Ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση χαρακτηρίζοντας την παράδοση του φακέλου ως μια ηθική υποχρέωση. Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή παράδοση του υλικού είναι μια προσπάθεια χρόνων που ξεκίνησε επί προηγούμενης προεδρίας της Βουλής του κ. Γιαννάκη Ομήρου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι «η σημερινή μας πράξη από κοινού νοηματοδότηση αυτού του «δεν ξεχνώ» ως βοήθεια για την επίλυση του εκκρεμούντος ζητήματος του Κυπριακού». Είναι και η απαρχή διαδικασιών που σε εύλογο διάστημα μπορούν να λάβουν και τη μορφή δημοσιοποίησης, σημείωσε. Από το 1988 η προώθηση του ζητήματος δεν προχώρησε λόγω διάφορων αιτιάσεων είτε εύλογων ανησυχιών, πρόσθεσε.

«Δεν φέραμε μαζί μας απλά το υλικό», ανέφερε, «γνωρίζω ότι φέραμε μνήμες, πάθους και πόνο», σημείωσε. Χαρακτήρισε συγκλονιστικό το γεγονός ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν απέδωσε μέχρι σήμερα τιμές για τις πολεμικές επιχειρήσεις που έγιναν το 74’ για Έλληνες και Ελληνοκύπριους που έπεσαν για την πατρίδα, λόγω έλλειψης της καταγραφής ιστορικών γεγονότων.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε ως χώρα για το ότι πάνω στην τραγωδία που έγινε το 74’ υπήρξε και στήθηκε η μεταπολίτευση στην Ελλάδα», ανέφερε. Είναι είπε, τεράστια ευθύνη η από κοινού αποτροπή μελλοντικών δεινών. «Η ιστορία δεν είναι μόνο γέφυρα με το παρελθόν, πρέπει τα μηνύματα να βοηθήσουν πάρα πολύ για το μέλλον αυτής της χώρας και της νέας γενιάς» υπέδειξε. Έχει σημασία να μην υπάρχουν ρήγματα και ιστορικές αντιφάσεις στην ιστορία τόσο για τον το σύνολο του λαού αλλά τις μειονότητες κάτι που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και μια Κύπρο ενιαία και μέλος της ΕΕ.
Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν στην υπογραφή του πρωτόκολλου παράδοσης και παραλαβής του υλικού και η τελετή έληξε.
Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy