«Παρακολουθούμε προσεκτικά και επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες»

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που έρχονται σε ό,τι αφορά κινήσεις της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό και γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών οι οποίες θα ανακοινωθούν αφού υλοποιηθούν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχουν σταλεί οι επιστολές και τα πρακτικά στο ΣΑ και στους υπόλοιπους που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα αποσταλούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ότι αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σχετική δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα έχει υλοποιηθεί».

Σημαντικές οι αναφορές του ψηφίσματος για ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται σε ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τέσσερις μήνες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «κοιτάξτε, είναι λυπηρό το να βγαίνουν τέτοιου είδους ανακοινώσεις χωρίς να γίνεται η αναγκαία μελέτη και μάλιστα πριν να ληφθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Τώρα, συνέχισε, «σε προηγούμενες περιπτώσεις η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ένα θέμα που απλά θα τύγχανε μιας απλής αναφοράς».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «ειδικότερα υπό τις παρούσες συγκυρίες θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, έχει ανανεωθεί για έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου».

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές αναφορές».

«Η αναφορά στο ψήφισμα 1251 που περιγράφει τη μορφή της λύσης είναι κάτι πολύ σημαντικό», είπε. Το γεγονός ότι ανανεώθηκε για έξι μήνες, συνέχισε, «λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια από τουρκικής πλευράς η ανανέωση να γίνει για τρεις μήνες». Το γεγονός, επεσήμανε, «ότι ενισχύονται οι αναφορές στο ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Η αναφορά, υπέδειξε, «για τα Στροβίλια, για την ανάγκη όπως αποκατασταθεί στο στάτους κβο στα Στροβίλια, είναι σημαντικό, και το να μην γίνονται ενέργειες που να αλλάζουν το στάτους κβο, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που έχουμε δει στον τουρκοκυπριακό Τύπο».

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «υπάρχει η αναφορά για την τεχνική αξιολόγηση».

Κατ’ αρχήν, διευκρίνισε, «να αναφέρω ότι δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους αξιολόγηση που θα γίνει». Φυσικά, εξήγησε, «υπάρχει αυτή τη στιγμή μια καινούρια προσέγγιση από αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις ειρηνευτικές αποστολές. Θα γίνουν για όλες τις χώρες, μάλιστα για κάποιες ειρηνευτικές αποστολές θα γίνει και σε συντομότερο διάστημα, και πιο νωρίς από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Αποδέκτες αιτήματος από χώρες να ενισχύσουν ειρηνευτική δύναμη Κύπρου

«Και με αφορμή αυτό να σας αναφέρω ότι έχουμε γίνει αποδέκτες αιτήματος ή αν θέλετε ετοιμότητας από κάποιες χώρες, μάλιστα μια εξ αυτών είναι μεγάλη χώρα, οι οποίες επιθυμούν αν προκύψει ανάγκη να ενισχύσουν την ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου με ανθρώπινο προσωπικό», είπε.

Σε ερώτηση για τοποθέτηση εκπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ σε σχέση με το θέμα εποικοδομητικών μέτρων που να αφορούν τις τουρκικές κινήσεις και αν τηρούν τα Ηνωμένα Έθνη αποστάσεις από μονομερείς ενέργειες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «αν υφίστατο η παρατήρησή σας δεν θα υπήρχε σχετική αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Στροβίλια, το οποίο σας ανέφερα προηγουμένως».

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ενέργειες και αποφάσεις της Τουρκίας παραπέμποντας προς αυτό στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα κατεχόμενα σύμφωνα με την οποία «ήταν παρών στη σύσκεψη ο λεγόμενος Τούρκος Πρέσβης στις κατεχόμενες περιοχές και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού».

Άρα, είπε, «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Αν θέλετε να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα για την περίκλειστη πόλη, να σας παραπέμψω στην σχετική παράγραφο της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, ένα άλλο ψήφισμα του 1992 που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης πόλης στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άρα, συνέχισε, «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό Τύπο δεν αποσκοπούν σε καμία απολύτως περίπτωση να δώσουν μια εικόνα για μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών

Από δικής μας πλευράς, διαβεβαίωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «παρακολουθούμε προσεκτικά και αξιολογούμε καθημερινά οποιαδήποτε πληροφορία».

Είναι, είπε, «μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων μας να κάνουμε κάτι τέτοιο και να προσεγγίζουμε όλα τα θέματα με την αναγκαία σοβαρότητα». Ενημέρωσε ότι «προβαίνουμε και ακόμη αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνεται επεξεργασία συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, ακριβώς λόγω της σοβαρότητας που προσεγγίζουμε το κάθε θέμα, θα ανακοινωθούν μετά που θα υλοποιηθούν».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα έπαιρνε θέση έναντι των προσφύγων της περίκλειστης πόλης αν η Τουρκία άνοιγε την πόλη υπό τουρκική κατοχή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «όπως είδατε και στο θέμα της πρόσκλησης του κατοχικού στρατού για επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη μέρα, ξεκάθαρα». Και μάλιστα, σημείωσε, «και χθες έγιναν και επιπλέον δηλώσεις από τον κ. Κασουλίδη. Αν προκύψει κάτι τέτοιο, φυσικά και θα τοποθετηθούμε».

«Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση και φυσικά θα πρέπει να τοποθετηθούμε για να γνωρίζει ο κυπριακός λαός», είπε.

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν θα τοποθετηθεί έναντι του κόσμου, απάντησε «φυσικά, πάντα έναντι του κόσμου όπως κάναμε και στην περίπτωση με τα Μαρωνίτικα χωριά».

Δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση Ακιντζί

Σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι Ε/κ όπως λέει ο Τ/κ ηγέτης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «ξέρετε, εμείς δεν νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε τέτοιου είδους προσωπικές επιθέσεις». Αυτό, είπε, «προκύπτει από το γεγονός ότι εμείς μαζί με την Ελλάδα ήμασταν οι μόνοι που υποβάλαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο Κραν Μοντανά».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε ότι στις δηλώσεις Ακιντζί δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόκληση – πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μάλλον, είπε, «από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις φαίνεται ότι διαψεύδουν οι δηλώσεις αυτές τους ισχυρισμούς που έχουμε ακούσει για το συγκεκριμένο θέμα, άρα προβαίνουν σε τέτοιου είδους αναφορές».

Ανέφερε επίσης ότι «γίνεται προσπάθεια από πλευράς του κ. Ακιντζί με την επίκληση στο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με προφανή στόχο να δημιουργηθεί αντιπαράθεση εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

«Δεν θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση του κ.  Ακιντζί», είπε. Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι ειδικότερα στο Κυπριακό, παρά το ότι είναι απόλυτα σεβαστές και θεμιτές κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν θα ήταν ποτέ σωστό να δοθεί η εικόνα ότι υπάρχει ρήγμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας γιατί δυστυχώς κάποιοι καραδοκούν, αν θέλετε, να κάνουν επίκληση αυτών των αναφορών».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί έχει προσωποποιήσει όλες τις επικρίσεις του στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «ακριβώς, λόγω της αδυναμίας να αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα όσον αφορά τις θέσεις στο Κραν Μοντανά, για παράδειγμα το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για παράδειγμα το εδαφικό».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε ήταν ξεκάθαρο ότι η επιστροφή αφορούσε μέρος της Μόρφου». Αλλά, είπε, «και για να μιλήσουμε και για τα Μαρωνίτικα χωριά, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δημοσιότητα, η θέση της τουρκικής πλευράς ήταν ενάντια στη βούληση και στο τί πραγματικά επιθυμούν οι κάτοικοι αυτών των χωριών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy