Παραλίες απαλλαγμένες από… αποτσίγαρα

Οικολογικά τασάκια στις Φοινικούδες, στο Μακένζι, στην Καστέλλα και αλλού

Παραλίες απαλλαγμένες από τη ρύπανση που προκαλούν τα αποτσίγαρα άρχισαν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες των παραλιών της Λάρνακας μετά την τοποθέτηση των οικολογικών σταχτοδοχείων. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλούν οι καπνιστές ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού των παραλιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα μήνα μετά την τοποθέτηση των οικολογικών σταχτοδοχείων με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, έχουν περισυλλεχθεί 16 χιλιάδες αποτσίγαρα, συνολικού βάρους 8 κιλών με τους λουόμενους να ανταποκρίνονται στη δράση, η οποία φαίνεται να αποδίδει πολλαπλά οφέλη απαλλάσσοντας το φυσικό περιβάλλον από τα αποτσίγαρα και ταυτόχρονα συμβάλλοντας στην ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση των οργανωμένων παραλιών της πόλης και επαρχίας.
Τα οικολογικά σταχτοδοχεία τοποθετήθηκαν στις Φοινικούδες, στο Μακένζι, στην Καστέλλα, στον Φάρο Περβολιών, στην παραλία Καρέτα στο Κίτι, καθώς και στις παραλίες των τουριστικών περιοχών Ορόκλινης και Πύλας, οι οποίες αναπνέουν αέρα καθαριότητας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, το Δήμο Λάρνακας και άλλες τοπικές αρχές της επαρχίας και τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές περασμένου Ιουνίου. Στόχος είναι η ολιστική λύση στο πρόβλημα με τις γόπες, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως η κύρια αιτία αλλοίωσης της ποιότητας και αισθητικής της άμμου. Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ, η ολιστική λύση στο πρόβλημα συνίσταται στο ότι ταυτόχρονα με την καταπολέμηση της ρύπανσης της παραλίας, διατηρείται η ισορροπία μεταξύ των αναγκών όλων των χρηστών της παραλίας (καπνιστών και μη), ενώ διασφαλίζονται επίσης η ασφάλεια των μικρών παιδιών και η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, στη βελτίωση της καθαριότητας και υγιεινής, καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας.
Τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την εταιρεία startup FAR. Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο ειδικό ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων. Ο επισκέπτης – καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην παραλία. Κατά την αναχώρησή του πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο και να το επανατοποθετήσει στο εκθετήριο stand. Τα αποτσίγαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και στο τέλος της τουριστικής περιόδου καταγράφονται για να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας.
Ενδεικτικό του προβλήματος που προκαλούν τα αποτσίγαρα στο περιβάλλον είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο εισέρχονται στο περιβάλλον 5 τρισεκατομμύρια γόπες με τη μεγαλύτερη ευθύνη να βαραίνει τους επισκέπτες των παραλιών. Ειδικά στη θάλασσα αποτελούν ακούσια τροφή για τη θαλάσσια πανίδα και αποδεικνύονται θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη.

Διεθνή τουρνουά beach volley σε καθαρή παραλία
Η σημασία δράσεων που διατηρούν καθαρές τις παραλίες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αυτές οι παραλίες φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις παραλίας και θαλάσσης. Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε η διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων CEV Beach Volleyball Satellite Women και Youth Continental Cup. Τα τουρνουά θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου 2017 στην παραλία των Φοινικούδων.
Μετά από τις επιτυχημένες διοργανώσεις και την εμπειρία των τριών Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Νέων κάτω των 19 και 21 ετών το 2012, 2016 και 2014 αντίστοιχα και ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του CEV (U20) Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 2015, οι διοργανωτές συνεχίζουν δυναμικά και μετρούν αντίστροφα για τη φιλοξενία ενός ακόμα μεγάλου αθλητικού γεγονότος.
Όσον αφορά το Women Satellite 2017 δήλωσαν συμμετοχή 62 ομάδες από 26 χώρες. Με βάση τους κανονισμούς της CEV, οι έξι πρώτες ομάδες από τον πίνακα κατάταξης της φετινής περιόδου μαζί με δύο κυπριακές ομάδες περνούν στην τελική φάση. Οι υπόλοιπες δεκαέξι ομάδες θα κληθούν και πάλι από τον πίνακα κατάταξης της CEV, συμπεριλαμβανομένης ακόμα μιας ομάδας από την Κύπρο και μετά από προκριματικό τουρνουά, οι οκτώ πρώτες ομάδες θα συμπληρώσουν τις 16 ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση.
Η τελική φάση διεξάγεται με το σύστημα του διπλού αποκλεισμού.
Το YOUTH CONTINENTAL CUP εφήβων και νεανίδων θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή πέντε χωρών (Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σκωτία) και έχουν δικαίωμα συμμετοχής αθλητές/τριες που γεννήθηκαν από 01/01/2000 μέχρι 31/12/2003.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy