Παραμένει η αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, μετά τις απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η σημερινή αύξηση υποστηρίχτηκε από τη μείωση χρήσης στις αμερικανικές εξέδρες γεωτρήσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές, η υπερπροσφορά πετρελαίου, κρατάει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του αργού πετρελαίου του Δυτικού Τέξας, αυξήθηκαν κατά περίπου μισό δολάριο από την τελευταία συνεδρίαση στα 30,11 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου Brent διεθνούς προέλευσης αυξήθηκε κατά 45 σεντς, στα 33,46 δολάρια το βαρέλι, έναντι της πτώσης στις τιμές και των δύο τύπων πετρελαίου κατά περίπου 4%, την Παρασκευή.

Η μείωση του αριθμού χρήσης στις διαθέσιμες εξέδρες πετρελαίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ για το 2016, δημιουργώντας προσδοκίες για αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, εκτιμούν οι αναλυτές. “Ο αριθμός των αμερικανικών εγκαταστάσεων γεώτρησης που παράγουν πετρέλαιο εξακολουθεί να μειώνεται ενώ 26 από αυτές παραμένουν ανενεργές,” σημειώνει η Goldman Sachs.

“Αυτό μεταφράζεται σε μείωση της ημερήσιας αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου σε ετήσια βάση, κατά 445.000 βαρέλια, το 2016,” προσθέτει.

Παρά τη σημερινή άνοδο των τιμών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες στην αγορά πετρελαίου παραμένουν ασταθείς, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται. “Η κάθετη ανάσχεση της ζήτησης ειδικότερα στη βενζίνη, έχει κεντρικό ρόλο για τις συγκρατημένες εκτιμήσεις μας, για μια μακρά περίοδο επανατοποθέτησης της αγοράς,” σημειώνει η Morgan Stanley.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy