Παραμένει το αδιέξοδο στο Λιμάνι Λεμεσού

Άκαρπες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προσπάθειες να εξευρεθεί η χρυσή τομή στο λιμάνι Λεμεσού, με τους μεταφορείς να απορρίπτουν τις προτάσεις που τους έχουν υποβληθεί.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, βρίσκεται από το πρωί στα γραφεία της Αρχής Λιμένων σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Αρχικά συναντήθηκε με εκπροσώπους των μεταφορέων και τη διεύθυνση της εταιρείας, η οποία πρότεινε να παραχωρήσει τα 11 μηχανήματα της αποκλειστικά για εξυπηρέτηση τους και να τους αποζημιώνει σε περίπτωση καθυστερήσεων πέραν των δυο ωρών.

Ακολούθως, ο κ. Δημητριάδης μετέβη και στο χώρο έξω από την είσοδο της διαχειρίστριας εταιρείας όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι μεταφορείς, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις και δηλώνουν πως θα απέχουν από την εργασία τους μέχρι τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα ανησυχίες και προβληματισμό προκαλεί για τους εμπορευόμενους η μη αποστολή και παραλαβή των εμπορευμάτων τους από και προς την ενδοχώρα.

ΑΚΕΛ: «Παρατεταμένο έμφραγμα στην οικονομία»

Για παρατεταμένο έμφραγμα στην κυπριακή οικονομία και καταστροφικές συνέπειες σε χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εμπλεκόμενους επαγγελματίες και εργαζόμενους που εξαρτώνται από την ομαλή λειτουργία του λιμανιού, κάνει λόγο το ΑΚΕΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα για εμμονή να ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει ότι την ίδια στιγμή και με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις-καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή, είναι βέβαιο ότι οι πρόνοιες των συμβάσεων παραχώρησης του λιμανιού σε ιδιώτες, παραπέμπουν σε σοβαρό σκάνδαλο, με τεράστιο κόστος σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

«Τούτη την ώρα όμως αυτό που προέχει είναι η επαναφορά της ομαλότητας στο λιμάνι και στην οικονομία του τόπου, η οποία εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης βρίσκεται σε πορεία καταστροφής», προσθέτει ο κ. Λουκαΐδης.

«Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενεργήσει κατά τρόπο, ώστε αν αποδειχθεί ότι η ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παγοποιηθεί η συμφωνία, να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να αναλάβει τις εργασίες εκ νέου η Αρχή Λιμένων. Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτό το πνεύμα έχει ήδη αποσταλεί επιστολή από τον ΓΓ του κόμματος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Τι λέει η εταιρεία

Από την πλευρά της, η EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι Λεμεσού και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυσή τους.

«Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί σημαντικό να ενημερώσει ότι 21 επιπλέον οδηγοί από τη Γερμανία θα ενισχύσουν το δυναμικό της εταιρείας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την εξασφάλιση ακόμη επτά μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η EUROGATE εκφράζει λύπη για την άρνηση των μεταφορέων να εκτελέσουν κανονικά την εργασία τους σήμερα, υποστηρίζοντας ότι με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τερματικού, έχει αποδεχθεί την πρόταση που είχαν υποβάλει χθες η ΠΟΒΕΚ και ο Σύνδεσμος Μεταφορέων. «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες οι οποίες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι επιδείνωση της κατάστασης και καλούμε εκ νέου τους μεταφορείς να επιστρέψουν στην εργασία τους», αναφέρεται.

H εταιρεία διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία του τερματικού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy