Παράπονα για έλλειψη ενημέρωσης από τη δήμαρχο Κερύνειας

Οι Κερυνειώτες δεν παραγράφουν και δεν χαρίζουν πατρίδες, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η νέα Δήμαρχος Κερύνειας Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, σημειώνοντας πως ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης δεν τυγχάνει καμίας ενημέρωσης για το Κυπριακό και πως ό,τι πληροφορείται, το μαθαίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η κ. Κωμοδίκη ανέφερε πως οι κατεχόμενοι δήμοι “θα πρέπει όχι μόνο να τυγχάνουν ευρείας και συχνής ενημέρωσης από τους αρμοδίους, αλλά και να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα διάφορα επίπεδα όπου γίνονται συζητήσεις για το Κυπριακό”.

Η Δήμαρχος Κερύνειας είπε πως ως δήμος θα επιδιώξουν να έχουν επαφές σε σχέση με το Κυπριακό με την Κυβέρνηση, τους αρχηγούς των κομμάτων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων.

“Θα επιδιώξουμε να έχουμε επαφές με άτομα που γνωρίζουν το Κυπριακό, αλλά και με άτομα που δεν το γνωρίζουν, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με σκοπό την ενημέρωση τους για τις θέσεις του Δήμου Κερύνειας στο εθνικό μας ζήτημα”, ανέφερε.

Κληθείσα να πει πώς η ίδια και γενικότερα ο Δήμος Κερύνειας αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο με τη λύση του Κυπριακού, η Κερύνεια να βρεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, η κ. Κωμοδίκη είπε πως “πρώτιστο μέλημα μας είναι η εφαρμογή των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για όλους τους πρόσφυγες, των Κερυνειωτών συμπεριλαμβανομένων”.

“Οι Κερυνειώτες θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας, πίσω στη γη που μας γέννησε και μας μεγάλωσε, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς ξένες εγγυήσεις. Οι Κερυνειώτες δεν παραγράφουμε και δεν χαρίζουμε πατρίδες”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες που έχει θέσει με την εκλογή της ως Δημάρχου Κερύνειας, η κ. Κωμοδίκη ανέφερε πως οι βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας είναι το εθνικό θέμα, η ευημερία των δυσπραγούντων Κερυνειωτών, η διαφώτιση για τις θέσεις του κατεχόμενου Δήμου για το κυπριακό πρόβλημα, η ευαισθητοποίηση της νεολαίας της Κερύνειας και η σύνδεση της με την κατεχόμενη γη.

Επίσης ανέφερε πως οι οργανωτικές και λειτουργικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι η επικαιροποίηση του Μητρώου των Κερυνειωτών, η επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Δήμου και το να καταστεί το αρχείο του δήμου ηλεκτρονικό.

Ερωτηθείσα αν, παρά τα 43 χρόνια της προσφυγιάς, οι Κερυνειώτες είναι συσπειρωμένοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν την πόλη τους, ή θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, η Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης είπε πως είναι πολύ δύσκολο να συσπειρωθούν οι Κερυνειώτες, όπως αυτό συνέβαινε πριν το 1974, όταν ήταν όλοι μαζεμένοι στην πόλη τους.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, το Δημαρχείο προσπαθεί, με διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει – και κάθε χρόνο γίνονται πέραν των 12 εκδηλώσεων – να συγκεντρώνει και να φέρνει κοντά τους Κερυνειώτες από όλες τις πόλεις, και σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτει και λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν τους Κερυνειώτες από τις πόλεις όπου διαμένουν στην πόλη όπου γίνεται η εκδήλωση.

Πρόσθεσε πως πιο δύσκολο είναι να μπορέσεις να συγκεντρώσεις τους νέους της Κερύνειας, που δεν έχουν ζήσει και δεν έχουν συνδεθεί με τον τόπο τους τόσο, όσο οι παλαιότεροι.

“Έχοντας αυτά υπόψη προσπαθούμε να επεξεργασθούμε διάφορες εισηγήσεις και προτάσεις που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στους δημότες μας και ιδιαίτερα πιο κοντά στους νέους μας, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς μεταξύ των δημοτών και μεταξύ των δημοτών και της πόλης τους”, ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κ. Κωμοδίκη ανέφερε πως παρευρέθηκε στο συνέδριο που οργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά το οποίο παρουσιάσθηκε η μελέτη για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο και πως “ολόκληρη η Επαρχία Κερύνειας, ως δια μαγείας, είχε εξαφανισθεί πλήρως από τη μελέτη”.

“Δεν γινόταν πουθενά καμία αναφορά και κανένας προγραμματισμός για ολόκληρη Επαρχία. Δεν λέω τίποτε άλλο, μπορεί ο καθένας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα”, επεσήμανε.

Κληθείσα να πει αν ο δήμος είναι ικανοποιημένος από τη βοήθεια που το Κράτος και η πολιτεία ευρύτερα προσφέρουν με οιονδήποτε τρόπο στους κατεχόμενους δήμους, και πιο συγκεκριμένα προς το Δήμο Κερύνειας, η κ. Κωμοδίκη είπε πως “σίγουρα η οικονομική στήριξη που παρέχεται, σήμερα, από το κράτος στο Δήμο Κερύνειας δεν είναι επαρκής και οπωσδήποτε πρέπει αυτή η βοήθεια να αυξηθεί για να μπορεί ο δήμος να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του”.

Ανέφερε πως, παρόλες τις αντίθετες απόψεις, ένας κατεχόμενος δήμος έχει να επιτελέσει ένα μεγάλο όγκο εργασίας σε πολλούς και διάφορους τομείς.

Επεσήμανε πως ο δήμος έχει να ενδιαφερθεί για τους δυσπραγούντες δημότες του, που λόγω και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης ζουν κάτω από το όριο φτώχειας.

Σημείωσε εξάλλου πως ο δήμος έχει ηθική υποχρέωση να οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις για να φέρνει κοντά τους Κερυνειώτες, που μετά την εισβολή και κατοχή βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου.

Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, όχι μόνο κρατούν τους Κερυνειώτες ενωμένους, αλλά και τους επιτρέπουν να ανταλλάζουν απόψεις, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις δημοτικές αρχές της πόλης τους, επεσήμανε.

Είπε πως ο δήμος πρέπει ακόμη να επεξεργάζεται, συνεχώς, νέα προγράμματα για να φέρνει κοντά τους νέους, να τους διαφωτίζει, να τους ενημερώνει, να τους δημιουργεί τα αναγκαία βιώματα για να μπορέσουν να γνωρίσουν την πόλη των γονιών τους για να συνεχίσουν τον αγώνα για επιστροφή στην πατρώα γη, σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Αυτά και πολλά άλλα είναι παραδείγματα που απαιτούν ο δήμος να διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια για να μπορεί να τα υλοποιεί, σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy