Παρασκηνιακές επαφές ΔΗΣΥ για την οριζόντια ψηφοφορία

Ο Ν. Τορναρίτης εξήγησε την  πρόταση του κόμματός του  για τις ευρωεκλογές.

 

Ενώ το θέμα για την οριζόντια ψηφοφορία συζητείται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο ΔΗΣΥ επέλεξε αντί να καταθέσει εκεί τις προτάσεις ή εισηγήσεις του να προβεί σε παρασκηνιακές επαφές και συναντήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σε πνεύμα συναντίληψης μαζί με την πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα», ο ΔΗΣΥ , η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα, σημειώνοντας πως το κόμμα του υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία και την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα. Στη συνάντηση, είπε, έγινε η κατάθεση της πρότασης την οποία ειδικοί επεξεργάστηκαν για τον ΔΗΣΥ.

Ο κ. Τορναρίτης εξήγησε την πρόταση λέγοντας πως στις ευρωεκλογές οι σταυροί είναι έξι, το ίδιο και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος. Εξήγησε ότι αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε έναν υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει, θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο.

Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει έναν υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα, πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι επανέλαβε τη δήλωσή του ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποσύρει τη δική του πρόταση, αν μπορεί να υποστηριχθεί η πρόταση των Οικολόγων για τις ευρωεκλογές, και του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy