«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση μέσω ομολόγων από ΕΚΤ

• Φτάνει να το θέλει και η κυβέρνηση, αφού αυτή καθορίζει στην τελική τη δημοσιονομική πολιτική

«Παράθυρο» για δημοσιονομική χαλάρωση ανοίγει η πιθανή εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλην, όμως, τον τελικό λόγο έχει και πάλι η κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, αφορά την αγορά από την ίδια την ΕΚΤ -αντί της διάθεσης μέσω των λεγόμενων αγορών- ομολόγων μεμονωμένων κρατών της Ευρωζώνης, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, δηλαδή χώρες όπως η Κύπρος.

Τυχόν εφαρμογή του πιο πάνω προγράμματος μπορεί να επιφέρει χαλαρώσεις στη δημοσιονομική πολιτική, αφού με την προοπτική της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί μεγάλο «μαξιλαράκι» -τη λεγόμενη πιστοληπτική γραμμή- στο τέλος του μνημονίου το 2016 (σ.σ.: η πιστοληπτική γραμμή είναι ένας από τους βασικούς λόγους τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση για πώληση των ημικρατικών οργανισμών). Φτάνει, βέβαια, να το θέλει και η κυβέρνηση, αφού αυτή καθορίζει στην τελική τη δημοσιονομική πολιτική.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως πρόγραμμα Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών,(ΟΜΤ) είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2012, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ακόμη σε εφαρμογή, αφού υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από πλευράς κυρίως της Γερμανίας, η οποία υποστήριζε ότι αποτελεί χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ωστόσο, πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΔΕ), Πέδρο Κρουθ Βιγιαλόν γνωμοδότησε πως το πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, αφού αποτελεί «αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής» και όχι δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να θεωρείται ως παράνομο.

Να σημειώσουμε ότι η ετυμηγορία του Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική. Η τελική απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται να ληφθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, αφού οι δικαστές είθισται να ακολουθούν τη συλλογιστική του Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχει κώλυμα με τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο μνημόνιο

Στο μεταξύ ο Εισαγγελέας του ΔΔΕ στη γνωμοδότησή του θέτει τρεις όρους για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ένας εκ των οποίων αφορά άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα αναφέρει ότι εάν η ΕΚΤ ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, θα πρέπει η ίδια «να απέχει από οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη σε πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής βοήθειας που εφαρμόζεται σε ενδιαφερόμενο κράτος».

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας τη δική του ερμηνεία σε σχέση με την ετυμηγορία του Εισαγγελέα του ΔΔΕ. Οπως μας λέχθηκε από ανώτατο στέλεχος με τακτική, σχεδόν καθημερινή, επαφή με την Τρόικα, η πιο πάνω αναφορά δεν επηρεάζει επουσιωδώς την Κύπρο. Και αυτό επειδή «η ΕΚΤ δεν είχε ποτέ άμεση ανάμιξη στο πρόγραμμα της Κύπρου αλλά ρόλο παρατηρητή» αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν καθορίζει αποφάσεις παρά μόνο συμβουλεύει σε θέματα, τα οποία αφορούν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συνεπώς, συμπλήρωσε, η εμπλοκή της ΕΚΤ είναι έμμεση και όχι άμεση και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων της Κύπρου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy