«Παράξενοι» όροι σε προσφορά για βιολογικές θεραπείες

Καταγγελία ρευματοπαθών σε Υπ. Υγείας, Ελεγκτή, Εισαγγελέα

 

Επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, στον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη απέστειλε πριν μερικές μέρες ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο είχε προχωρήσει σε καταγγελία για «παράξενους» όρους και προδιαγραφές σε προσφορά που αφορούσε βιολογικές θεραπείες για ρευματοπαθείς. Μάλιστα, στην καταγγελία του ο Αντιρευματικός υποστήριζε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι διαχειρίστηκαν το διαγωνισμό αύξησε το κόστος του Υπουργείου Υγείας κατά 3 εκ. ευρώ, ενώ αναφερόταν στη δημιουργία πρωτοκόλλου που δεν είχε βασιστεί σε καμία επιστημονική τεκμηρίωση ή ιατρικό δεδομένο.

Από τον Μάιο μέχρι σήμερα, ωστόσο, και παρά τις δύο συσκέψεις μεταξύ των αρμοδίων, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού δεν έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να απευθύνεται πλέον στον Υπουργό, Γεν. Ελεγκτή και Εισαγγελέα ζητώντας τους να «προασπίσουν τα δικαιώματα των πολιτών και δη των σοβαρά πασχόντων συνανθρώπων μας, που οι αποφάσεις αυτές δύναται να επηρεάσουν πολύ σοβαρά τη ζωή και την υγεία τους». «Λανθασμένες αποφάσεις» Στην επιστολή του ο Αντιρευματικός κάνει λόγο για «εμμονή κάποιων λειτουργών των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίοι επιμένουν σε λανθασμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά διαγωνισμό για βιολογικές θεραπείες». Καταγγέλλει εκ νέου τη στάση που τηρούν τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αναφέροντας ότι «παρά την ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων της αρμόδιας επιτροπής και των κανόνων ανταγωνισμού και προσφορών, έχουν προχωρήσει στο διαγωνισμό που είχαν εξ αρχής εκπονήσει για την προμήθεια των βιολογικών θεραπειών».

Για το θέμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας στην παρουσία εκπροσώπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εκεί ο Αντιρευματικός έχει εκφράσει τις απόψεις του και έχει καταθέσει τις ανησυχίες του για τον εν λόγω διαγωνισμό. Έχει διαφανεί, αναφέρει ο Αντιρευματικός στην επιστολή του, ότι «οι σχετικές προσφορές βρίσκονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Φαρμάκων και αυτό έχει επιβεβαιωθεί τόσο από τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών όσο και από μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων».

Προσθέτει δε ότι ουδεμία απάντηση έχει πάρει στο εύλογο ερώτημα που έχει θέσει «γιατί δεν έχουν προνοήσει να διαγωνιστούν όλα τα φάρμακα πρώτης γραμμής με τους ίδιους όρους, αλλά έχουν ζητηθεί τιμές ξεχωριστά για κάθε φάρμακο με διαφορετικές ποσότητες για το κάθε ένα από αυτά και έχουν ενσωματώσει τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με τους κατ’ υπολογισμό νέους ασθενείς που θα χρειαστούν βιολογικό παράγοντα στα επόμενα δύο χρόνια». Οι ρευματοπαθείς καλούν τον Γενικό Ελεγκτή να τοποθετηθεί, ενώ ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας «για να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις και σκοπιμότητες πίσω από τις ενέργειες αυτές».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy