Παρέλαση υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ

Έντονο ενδιαφέρον από πολλούς δελφίνους για τη θέση του ευρωβουλευτή

Μπορεί οι Ευρωεκλογές να δρομολογούνται για τον Μάιο του 2019, ωστόσο στα κόμματα όπως είναι αναμενόμενο ξεκίνησαν ήδη οι ζυμώσεις και οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για πιθανές υποψηφιότητες.

Πρώτος φαίνεται ότι ανοίγει το χορό των ενδοκομματικών συζητήσεων ο ΔΗΣΥ, ο οποίος φιλοδοξεί σε άνοδο των ποσοστών του. Στελέχη υπέδειξαν στη «Χ», ”γιατί όχι υπό προϋποθέσεις να μη διεκδικηθεί τρίτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο”.

Στον ΔΗΣΥ καταβάλλεται προσπάθεια για τη σύνθεση ενός δυνατού ψηφοδελτίου με προβεβλημένα στελέχη.

Άνοιξε η όρεξη σε πολλούς

Με δεδομένο ότι η θέση που κατείχε η κα Θεοχάρους η οποία αποχώρησε προ πολλού είναι διεκδικήσιμη, άνοιξε την όρεξη σε πολλούς δελφίνους για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Δεδομένη θεωρείται η επανδιεκδίκηση της θέσης του ευρωβουλευτή από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος επιθυμεί να συνεχίσει για δεύτερη θητεία.

Όπως πληροφορείται η “Χ”, ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλώσει για να είναι υποψήφιος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης. Άτομα που βρίσκονται κοντά στον κ. Τορναρίτη θεωρούν ως μια “φυσική πορεία” μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας των ασιατικών κοινοβουλίων, ενώ εκπροσωπεί τη Βουλή στην Κοινοπολιτεία.

Η μεταφορά του κ. Τορναρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο θα “βόλευε” και τους εσωτερικούς κομματικούς σχεδιασμούς, αφού ο βουλευτής Ευθύμιος Δίπλαρος προσβλέπει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στον ΔΗΣΥ να μην προχωρήσει σε εκλογές, αφού ενδέχεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μία από τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος.

Έντονο ενδιαφέρον για μια υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές εκφράζει και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βουλή στον ΟΑΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηγιάννης απέσυρε πρόσφατα το ενδιαφέρον του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος.

Πάει για Επίτροπος η Στέλλα

Η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, όπως πληροφορείται η ”Χ”, προορίζεται για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, την οποία μέχρι σήμερα κατέχει ο Χρίστος Στυλιανίδης, κάτι που προϋποθέτει ωστόσο τη μεταφορά του κ. Στυλιανίδη σε άλλη θέση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έρεισμα που έχει αποκτήσει ο κ. Στυλιανίδης στις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει σε σημαντική θέση στην Κομισιόν. Άλλωστε ο κ. Στυλιανίδης έχει αποκτήσει σημαντικές γνωριμίες μέσα από τα χρόνια παρουσίας του στα ευρωπαϊκά φόρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που ένας βουλευτής της Λευκωσίας (όπως οι Ν. Τορναρίτης και Στ. Κυριακίδου) μεταφερθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τότε ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθει στη Βουλή η Σάβια Ορφανίδου, η οποία πρόσφατα επέστρεψε από την απόσπασή της στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σημειώνεται ότι πρώτος επιλαχών στις τελευταίες βουλευτικές ήταν ο Πρ. Προδρόμου, ο οποίος ωστόσο διορίστηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε περίπτωση που αδειάσει και δεύτερη θέση ακολουθεί η πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου.

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy