Παραιτηθέντες εντατικολόγοι: Διοικητική δυσλειτουργία για χρόνια στη ΜΕΘ

•Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η Εντατική τον Δεκέμβριο εάν δεν παρθούν μέτρα, λέει ο διευθυντής της

Τη δική τους αλήθεια για την παραίτησή τους από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τους τελευταίους 18 μήνες δίνουν, διά ανακοινώσεως, τρεις εντατικολόγοι. Όπως αναφέρουν, η διοικητική δυσλειτουργία της Μονάδας είναι η κύρια αιτία της παραίτησής τους. Άλλοι δύο εντατικολόγοι, ως γνωστόν, έχουν υποβάλει παραίτηση τις τελευταίες βδομάδες. Του ενός ενεργοποιήθηκε η παραίτησή του την 1η Νοεμβρίου και του άλλου τίθεται σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου. Παλιές και πιο πρόσφατες παραιτήσεις έχουν θέσει στον αναπνευστήρα τη ΜΕΘ με το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό (πέντε στο σύνολο) να εκπέμπει σήμα SOS και να προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ασφάλεια των ασθενών η υποστελέχωση της Μονάδας. Ο Υπουργός, από την άλλη, μέσα από δηλώσεις για το θέμα διαβεβαιώνει ότι μέτρα θα παρθούν άμεσα. Η συντεχνία των γιατρών, διά του προέδρου της Σωτήρη Κούμα, καλεί όλους σε διάλογο με στόχο την άμεση εφαρμογή μέτρων που να είναι βασισμένα σε στέρεες βάσεις.

Δεν βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Δεκέμβρη…
Πάντως προμηνύονται δύσκολες μέρες για τη λειτουργία της Μονάδας εάν άμεσα δεν παρθούν μέτρα. Μετά την αποχώρηση των τριών εντατικολόγων, του βοηθού διευθυντή την 1η Νοεμβρίου και ενός πέμπτου στις 15 Νοεμβρίου «το πρόγραμμα εφημεριών του Δεκεμβρίου δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί», προειδοποίησε από τηλεοράσεως ο διευθυντής της ΜΕΘ, Θεόδωρος Κυπριανού. Είπε ότι βάσει προδιαγραφών θα πρέπει στη Μονάδα να εργοδοτούνται 10 ιατρικοί λειτουργοί «και αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται μόνον πέντε». Εάν δεν παρθούν μέτρα άμεσα, είπε ο Δρ Κυπριανού, «δεν θα υπάρχουν γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες και θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα». Χθες, όπως είπε, η Μονάδα ήταν υπερπλήρης και έξι ασθενείς χρειάστηκε να παραπεμφθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Δυσλειτουργία που χρονίζει…
Οι παραιτήσεις των Δρος Άγγελου Ρήγα, Πνευμονολόγου-Εντατικολόγου, Δρος Γιώργου Μηνά, Αναισθησιολόγου-Εντατικολόγου και Δρος Νίκης Παφίτου, Λοιμωξιολόγου-Εντατικολόγου δεν είχαν ως αίτιο απολαβές, κίνητρα, φόρτο εργασίας, κομματικές τοποθετήσεις ή συνδικαλιστικά ζητήματα, «είχαν ως καταλυτικό αίτιο την αδυναμία μας να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά τον βαρέως πάσχοντα ασθενή, σε ένα εργασιακό περιβάλλον (ΜΕΘ) όπου επικρατούσε χρόνια διοικητική δυσλειτουργία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι τρεις ιατροί.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές για τους λόγους διαδοχικής παραίτησης τριών Ειδικών Εντατικολόγων από τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μέσα στους προηγούμενους 18 μήνες, οι οποίες προηγήθηκαν της πρόσφατης του βοηθού διευθυντή της ΜΕΘ, «η κατάσταση αυτή η οποία δεν επιλύθηκε παρά τις επανειλημμένες μας επισημάνσεις και διαμαρτυρίες, κατέστησε τελικά ως μόνη μας επιλογή την αποχώρησή μας από το χώρο εκείνο, όπου υπηρετήσαμε επί σειρά ετών με όλες μας τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις».

Εικόνα κατάρρευσης των νοσοκομείων
Το ΑΚΕΛ, με γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη, αναφέρει ότι η παραίτηση τριών εντατικολόγων από το ΓΝΛ από σύνολο οκτώ τα τελευταία δύο χρόνια, επαναφέρει στο προσκήνιο την εικόνα κατάρρευσης και χάους που δημιούργησε με πράξεις και παραλείψεις η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη. «Επαναφέρει ενώπιον της κοινωνίας την κατάσταση επαγγελματικής εξουθένωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι λειτουργοί υγείας στον δημόσιο τομέα εξαιτίας των ιδιαίτερα αντίξοων συνθηκών εργασίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», επισημαίνει και υπενθυμίζει «την αποστέρηση πέραν των 400 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση Αναστασιάδη και από τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο που ψήφισε όλους τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, κρατώντας έτσι από κοινού τη χώρα μας με τρεις φορές λιγότερες δημόσιες δαπάνες υγείας από τον μέσο όρο της Ευρώπης». Ο Γ. Λουκαΐδης σημειώνει επιπρόσθετα ότι οι παραιτήσεις των τριών εντατικολόγων επαναβεβαιώνουν την απουσία οποιωνδήποτε μέτρων ουσιαστικής στήριξης του δημοσίου τομέα υγείας από τον Ν. Αναστασιάδη, τον οποίο συνειδητά κρατά στον αναπνευστήρα, καθώς και το γεγονός ότι «ο κ. Αναστασιάδης υποχρεώθηκε μεν σε προσωρινή αναδίπλωση κάτω από το βάρος της λαϊκής πίεσης, αλλά συνεχίζει να στοχεύει στην ακύρωση της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αφού όλοι ανεξαιρέτως παραδέχονται ότι για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η ύπαρξη ένας ισχυρού δημοσίου τομέα Υγείας». «Επιλογή Νίκου Αναστασιάδη ή Νικόλα Παπαδόπουλου θα σημαίνει ακύρωση του ΓεΣΥ, στο οποίο ποτέ δεν πίστεψαν. Σημαίνει ότι η υγεία, ακόμη περισσότερο θα μετατραπεί σε προνόμιο για τους λίγους», τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υποδεικνύοντας: «Η επιλογή Σταύρου Μαλά μπορεί να διασφαλίσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ και συνακόλουθα την υγεία για όλους, ώστε και οι πολλοί να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Μαρίνα Κουμάστα

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy