Παρουσιάστηκε το Κοινό Λεξικό της E/κ και Τ/κ Διαλέκτου στην Πάφο

Παρουσιάστηκε απόψε στην Πάφο το “Κοινό Λεξικό της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου».

Η έκδοση του δίγλωσσου αυτού Λεξικού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου Τεχνόπολις στην Πάφο, είναι αποτέλεσμα δουλειάς πέντε και πλέον χρόνων και αποτελεί εργασία των Ιάκωβου Χατζηπιερή και Ορχάν Καπατάς.

Το Λεξικό εντοπίζει, όπως αναφέρθηκε, 3425 κοινές λέξεις ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ διάλεκτο, τις οποίες πλαισιώνει ιστορικά και ετυμολογικά.

Από την Τουρκική προς την Ελληνοκυπριακή εμφανίζονται 1840 δάνειες λέξεις και 390 παράγωγα, ενώ από την Ελληνική προς την Τουρκοκυπριακή εμφανίζονται 840 λέξεις.

Επίσης, 510 τουρκικές λέξεις χρησιμοποιούνται και στην Κοινή Νέα Ελληνική, ενώ 355 λέξεις έχουν εισέλθει στην κάθε διάλεκτο από άλλες γλώσσες.

Οι ποικίλοι γλωσσικοί αλληλοδανεισμοί, που συγκεντρώνει το Λεξικό, όπως αναφέρθηκε, προβάλλουν, πέραν του γλωσσικού πλούτου, τη δυνατότητα της γλώσσας να υπερβεί τις όποιες διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα θεμέλια για την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο.

Επίσης, το προϊόν της έρευνας αυτής επισφραγίζει την κοινή διαπίστωση όλων των πολιτισμένων λαών, ότι η γλώσσα αποτελεί τον πλέον σημαντικό – συνεκτικό δεσμό ανάμεσα σε λαούς οι οποίοι είναι δυνατόν να παρουσιάζουν μεταξύ τους θρησκευτικές ή εθνικές διαφορές.

Το Λεξικό έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και της Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Πατρών), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Αντρέας Νικολαΐδης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν «Για τη διαδικασία συγγραφής του Λεξικού – Για την ουσιαστική αξία του στην επιστήμη της Γλώσσας – Για τη σχέση Γλώσσας – Σκέψης» ο Δρ Αντρέας Αντζουλής Διδακτορικό (Phd) στη Φιλοσοφία-Θεωρία της Λογοτεχνίας, Μεταπτυχιακό (ΜΑ) στη Θεωρία της Λογοτεχνίας , ο Μιχάλης Χατζηπιερής, Προπονητής ποδοσφαίρου και ποιητής με θέμα «Πάρε την λέξη μου», η Γεωργία Ναθαναήλ Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχανάλυση με θέμα «Λέξεις να μιλήσω» και ο Ιάκωβος Χατζηπιερής, Τουρκολόγος, Συγγραφέας του Λεξικού.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης προβλήθηκε δεκάλεπτο φιλμάκι του Μιχάλη Λαμπριανίδη. Μια χιουμοριστική περιγραφή της διαδικασίας συγγραφής και έκδοσης του Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο Τεχνόπολις στην Πάφο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy