Πασχαλινό «έθιμο» στο Όμοδος: Σκοτώνουν Χελιδόνια, Ασπροχελίδονα, Πετροχελίδονα, Τσαγκαρούθκια

2684

Η Κύπρος έχει πολλές όμορφες παραδόσεις για το Πάσχα, όμως το όμορφο Τσαγκαρούδι που απεικονίζεται εδώ ήταν το θύμα ενός συγκεκριμένου έθιμου σε ένα συγκεκριμένο χωριό το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘όμορφο’.

Το εν λόγω χωριό είναι το Όμοδος, ένα γραφικό και δημοφιλές χωριό με επισκέπτες να έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Όταν όμως έρχεται η Τρίτη του Πάσχα κάθε χρόνο, κάποιοι κάτοικοι βγαίνουν στα στενά δρομάκια του ορεινού αυτού χωριού, με τα τα κυνηγετικά όπλα στο χέρι και πυροβολούν τα πουλιά που πετούν πάνω από τις στέγες…

 

Κάποιοι κάτοικοι του Όμοδους απλά πυροβολούν στον αέρα, κάτι που αποτελεί εμφανή κίνδυνο προς τη δημόσια ασφάλεια, όμως ακόμη χειρότερα, πολλοί από αυτούς στοχεύουν Χελιδόνια, Ασπροχελίδονα, Πετροχελίδονα, Τσαγκαρούθκια καθώς και άλλα πουλιά που αναπαράγονται στο χωριό. Ο Πτηνολογικός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές του χωριού, και έχει εγείρει το θέμα με τις αρμόδιες αρχές, καλώντας τους να λάβουν δράση για να σταματήσει αυτή η παράνομη θανάτωση στο όνομα του ‘εθίμου’.

Κανένα από τα είδη που στοχεύονται δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος, ενώ ο νόμος περί κυνηγίου απαγορεύει εξολοκλήρου πυροβολισμούς την άνοιξη και σε κατοικημένες περιοχές. Ο Πτηνολογικός καλεί τις αρχές του χωριού Όμοδους, την Αστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας: να σταματήσουν οι παράνομοι πυροβολισμοί εκτός κυνηγετικής περιόδου και κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της αγρίας ζωής, και εντός κατοικημένης περιοχής αφού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ο Πτηνολογικός επίσης καλεί το κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές οποιαδήποτε περιστατικά παράνομου πυροβολισμού και θανάτωσης πουλιών.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.