ΠΑΣΕΧΑ: Παραπλανητικές οι δηλώσεις Αθ. Ορφανίδη

Παραπλανητικές χαρακτηρίζει ο ΠΑΣΕΧΑ τις τοποθετήσεις του Αθανάσιου Ορφανίδη αναφορικά με τις αιτίες της τραπεζικής κρίσης που οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων και την Κυπριακή Δημοκρατία στο μνημόνιο.

Σε σημερινή ανακοίνωση του, ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τη Λαϊκή Τράπεζα ξεκίνησε από το 2009, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της τράπεζας, και η εξάρτησή της συνεχίστηκε λόγω των κακών χειρισμών της διοίκησης Βγενόπουλου αλλά και της κακής εποπτείας του Αθανάσιου Ορφανίδη. Η ρευστότητα αυτή στη συνέχεια είχε μετατραπεί σε ELA τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν τα ελληνικά ομόλογα έπαψαν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως εξασφάλιση.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, όπως αναφέρει, συνέχιζε να παρέχει έκτακτη ρευστότητα παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2012 έλαβε επιστολή από τη νέα διοίκηση της Λαϊκής με την οποία του κοινοποιούσε τη πρόθεση των ελεγκτών της ότι στους ελεγμένους λογαριασμούς για το 2011 θα έθεταν qualification αναφορικά με τη βιωσιμότητα της τράπεζας.

Παρά το γεγονός αυτό, προσθέτει, ο Αθανάσιος Ορφανίδης συνέχιζε να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στην τράπεζα μέχρι την αποχώρησή του, ισχυριζόμενος ότι δήθεν η τράπεζα ήταν υγιής. Την επομένη της αποχώρησής του από την ΚΤΚ η Λαϊκή ζήτησε κρατική στήριξη.

Αναφέρει επίσης ότι ο Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωνε κατά το 2011 ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν ενδεχόμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ωστόσο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για αντιμετώπιση του κινδύνου έγκαιρα παρά το ότι τον Μάρτιο του 2010 είχε με επιστολή του ζητήσει από τις τράπεζες εξηγήσεις αναφορικά με την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (ΕΚΟ).

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, συνεχίζει, γνώριζε για τα “Μικροδάνεια” στην Ελλάδα και τα προβλήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα καθώς η ΚΤΚ είχε διενεργήσει κοινό εποπτικό έλεγχο με την Τράπεζα της Ελλάδος το 2009.

Παρά την επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων της Λαϊκής στην Ελλάδα και την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Αθανάσιος Ορφανίδης ενέκρινε τη μετατροπή της Λαϊκής στην Ελλάδα σε θυγατρική από κατάστημα τον Μάρτιο του 2011, μεταφέροντας την ευθύνη του ELA αλλά και της αποζημίωσης δισεκατομμυρίων καταθέσεων από την Ελλάδα στη Κύπρο, δηλαδή στους Κύπριους φορολογούμενους και τους καταθέτες.

Όπως αναφέρεται, “ο Αθανάσιος Ορφανίδης προκειμένου να καλύψει τα μεγάλα κεφαλαιακά ελλείμματα των τραπεζών ανέχθηκε τις παράνομες πωλήσεις αξιογράφων από τις τράπεζες προς ανυποψίαστους καταθέτες παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΣΕΧΑ αλλά και ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, τον είχαν προειδοποιήσει για τις παράνομες πρακτικές πωλήσεων των τραπεζών με επιστολές”.

Αντί, σημειώνει ο ΠΑΣΕΧΑ, να προχωρήσει σε έρευνα και να λάβει μέτρα προστασίας των καταθετών απέστειλε εγκύκλιο με την οποία υπενθύμιζε τις πρόνοιες του σχετικού νόμου προς τις τράπεζες.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφέρει, ενέκρινε την εξαγορά της Uniastrum Bank από την Τράπεζα Κύπρου εν μέσω της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 21ου αιώνα κατά την οποία είχαν καταρρεύσει τραπεζικά μεγαθήρια όπως η Lehman Brothers, η Royal Bank of Scotland και δεκάδες άλλες μικρότερες τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η διατραπεζική αγορά είχε παγώσει καθώς δεν εμπιστευόταν η μία τράπεζα την άλλη. Μέσα στο κλίμα αυτό ο κ. Ορφανίδης έδωσε την έγκρισή του για την πιο καταστροφική εξαγορά που έγινε ποτέ στα τραπεζικά χρονικά στη Κύπρο, συμπληρώνει.

Σύμφωνα και με τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αναφέρει η ανακοίνωση, η άνευ προηγουμένου τραπεζική κρίση που εκδηλώθηκε την περίοδο 2012-13 στην Κύπρο, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Κεντρική Τράπεζα κατά την περίοδο 2005-2011 είχε ασκήσει αυστηρότερη εποπτεία.  Ως γνωστόν κατά την περίοδο αυτή το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος υπερδιπλασιάσθηκε, ενώ οι κίνδυνοι που ανέλαβαν οι μεγάλες τράπεζες πολλαπλασιάσθηκαν.

Ως γνωστόν, συνεχίζει, τα χαλαρά κριτήρια δανεισμού οδήγησαν στη φούσκα στις τιμές των ακινήτων και ήταν η γενεσιουργός αιτία του υψηλού ποσοστού των ΜΕΔ που οδήγησαν στην κρίση.

Αναφορικά με την έκθεση της PIMCO, ο ΠΑΣΕΧΑ υπενθυμίζει ότι οι υπολογισμοί της σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών όχι μόνο δεν ήταν υπερβολικοί, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ορφανίδης, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκώς συντηρητικοί, καθώς τόσο η Τράπεζα Κύπρου όσο και η Ελληνική Τράπεζα προχώρησαν κατά το 2014 με σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων.

Μέχρι σήμερα, αναφέρει, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αποτέλεσμα των χορηγήσεων που έγιναν κυρίως επί θητείας Ορφανίδη και αποτελούν τροχοπέδη για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζει επίσης πως μετά την αποχώρηση Βγενόπουλου περί το τέλος του 2011 τη διοίκηση της Λαϊκής ανέλαβε ο κ. Μιχάλης Σαρρής ο οποίος μη έχοντας άλλη επιλογή συνέχιζε να στηρίζει την τράπεζα με ELA με σχετικά αιτήματα προς την ΚΤΚ. “Μήπως είναι τον κ. Σαρρή μεταξύ αυτών που εννοεί ότι ευθύνονται για το ELA της Λαϊκής; Γιατί ο ίδιος που με πράξεις και παραλήψεις του οδήγησε τη τράπεζα στον ELA δεν έχει ευθύνη;”, διερωτάται στην ανακοίνωση του.

Υπενθυμίζει επίσης ότι το ύψος του κουρέματος (8 δις ευρώ) ξεπέρασε το 40% του ΑΕΠ και καμιά οικονομία στον κόσμο ακόμα και να είχε τη δυνατότητα του δικού της νομίσματος δεν θα μπορούσε να λάβει αρκετά μέτρα για να καλύψει ένα τέτοιο κεφαλαιακό έλλειμμα στον τραπεζικό της τομέα.

Αναφέρει ακόμη χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ το 2007 γνωστό ως TARP ήταν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ της χώρας.

Από το Απρίλιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2012 ο κ. Ορφανίδης υπήρξε ο επόπτης για τον τραπεζικό τομέα που παραδόξως άρχισε να καταρρέει την επομένη κιόλας μέρα από την αποχώρησή του, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΕΧΑ.

KYΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy