ΠΑΣΥΚΙ: Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης εκ μέρους του Υπ. Υγείας

Για «παραπλάνηση,  δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της Κοινής Γνώμης»  από πλευράς Υπουργού Υγείας σε σχέση με τα υπάρχοντα τεράστια προβλήματα που αιωρούνται σαν Δαμόκλεια Σπάθη πάνω από την δημόσια υγειά του τόπου, κάνει λόγο η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).  
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει πως  ο Υπουργός Υγείας «δεν αρκέστηκε δυστυχώς μόνο στο να παρουσιάσει το έργο του (χθες), αλλά για ακόμη μια φορά, χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο γεγονός, για να στρέψει τα πυρά του κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, προσπαθώντας εντέχνως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την οικτρή, τραγική πραγματικότητα: την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας».
 
Όπως αναφέρει «αποτελεί αναφαίρετο, συνταγματικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών να αξιολογεί, κρίνει και αντιδρά σε αποφάσεις του Υπουργού, οι οποίες θίγουν ανεπανόρθωτα και ταυτόχρονα απαξιώνουν το Ιατρικό Λειτούργημα, πλήττοντας την σχέση ιατρού και ασθενή και θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων».
 
Προσθέτει ακόμα πως «η ΠΑΣΥΚΙ τολμά και αντιδρά, όπου και όποτε κινδυνεύει η υγειά του Κύπριου πολίτη, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, προστατεύοντας το κοινό νοούμενο συμφέρον και δικαιώματα των κυπρίων ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας», σημειώνοντας πως είναι τιμή της «να αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η ΠΑΣΥΚΙ είναι η μόνη που αντιδρά όταν οι υπόλοιποι στρουθοκαμηλίζουν, κωφεύουν και βωβούν, εξυπηρετώντας προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα».

Συνεχίζει λέγοντας: «Διευκρινίζοντας, δια του λόγου το αληθές, η ΠΑΣΥΚΙ ουδέποτε αντέδρασε στην μετάκληση παιδονευροχειρούργου όπως δραματοποιημένα περιέγραψε ο έντιμος κ. Υπουργός, αλλά αντέδρασε στο να παρουσιάζει ευφάνταστες, ανεδαφικές και εκτός νόμου μεταθέσεις Ελλαδιτών συναδέλφων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια».

«Υπενθυμίζει στον εντιμότατο Υπουργό ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι νομοθεσίες και κανονισμοί που διέπουν την απασχόληση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως επίσης και η διαδικασία αναγνώρισης διαπιστευτηρίων από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου για την χορήγηση Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο», αναφέρει.

Παράλληλα, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας «εάν και εφόσον αυτή η λύση που πρότεινε θεωρείται εφαρμοστέα, γιατί δεν βρέθηκαν ακόμα διαθέσιμοι Εντατικολόγοι από την Ελλάδα να μετατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ετοιμάζεται να κλείσει;».
 
«Οι Ειδικοί Ιατροί», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι οποίοι εξειδικεύτηκαν στην Εντατικολογία μετά από διετή εκπαίδευση στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Λευκωσίας εργάστηκαν χιλιάδες ώρες στην Μονάδα και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο Τομέα Υγείας και όχι το ανάποδο. Δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στην Υπηρεσία να συνεχίσουν να εργάζονται ως Εντατικολόγοι καθώς καμία τέτοια δέσμευση δεν θα αναληφθεί από πλευράς τους. Πουθενά στο κόσμο, οι Ιατροί που ειδικεύονται και εξειδικεύονται εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, δεν είχαν καμία δεσμευτική υποχρέωση, να συνεχίσουν να εργάζονται στις κλινικές που ασκήθηκαν για την απόκτηση ειδικότητας ή εξειδίκευσης».
 
Επιπλέον, προσθέτει πως «έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν, εάν θα ασκήσουν την ειδικότητα ή την εξειδίκευση τους και κανένας δεν μπορεί με κατάχρηση εξουσίας και απειλές να τους υποχρεώσει αλλά ούτε και να αμαυρώσει την υπόληψη τους», για να σημειώσει πως «κανένας από τους τρεις ιατρούς δεν ζήτησε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο εκτάκτων εντατικολόγων, και όλοι προσλήφθηκαν με συμβόλαια βάση της ειδικότητας τους».

Η ΠΑΣΥΚΙ  καλεί, τέλος, τον Υπουργό Υγείας να περάσει από την ΜΕΘ του Γ. Ν. Λευκωσίας, ούτως ώστε, να γνωρίζει τα αισθήματα των ιατρών, που αδυνατούν να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους προς τους ασθενείς και ακολούθως του συστήνει να περιγράψει τα δικά του αισθήματα.
 
«Έντιμε κύριε Υπουργέ της Υγείας, η ΠΑΣΥΚΙ και οι ιατροί μέλη της, έχουν αντικειμενικές απόψεις και πάντοτε θα τις παραθέτουν και δεν θα ανεχθούν καμία φίμωση και εκβιασμό. Άλλωστε, σας το έχουμε αποδείξει παμπολες φορές και στο πρόσφατο παρελθόν.

Όσο για τα αισθήματα που περιγράψατε όταν δήθεν σας ‘απείλησαν’ οι Ιατροί, θα σας συμβουλεύαμε ή καλύτερα θα σας προσκαλούσαμε να περάσετε από την ΜΕΘ του Γ. Ν. Λευκωσίας, ούτως ώστε, να γνωρίζατε τα αισθήματα των ιατρών που αδυνατούν να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους προς τους ασθενείς. Ακολούθως μπορείτε εκ νέου να περιγράψετε τα δικά σας», αναφέρει.

Εξάλλου, διερωτάται αν έχει ενημερώσει την κοινωνία των πολιτών από ποτέ του τέθηκε η εισήγηση που συζήτησε με τους τρεις ιατρούς, που όπως δηλώνει τον «απείλησαν».

«Γνωρίζατε», καταλήγει η ΠΑΣΥΚΙ, «έγκαιρα για το πρόβλημα και το μέγεθος του, όμως στην πράξη  το αγνοήσατε  και δεν πράξατε τίποτα. Απλώς για χάρη της αλήθειας να σας υπενθυμίσουμε ότι δηλώνατε και διαβεβαιώνατε ότι όλα θα επιλυθούν έγκαιρα.
Το ερώτημα πλέον είναι πως και ποτέ;».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy