Παθήματα μαθήματα

1161

Του Τάσου Περδίου

 

Για χάρη της συζήτησης και μολονότι η απόφαση δεν ήταν ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, όπως κάποιοι θέλησαν να την παρουσιάσουν, ας υποθέσουμε ότι η μεταστέγαση της Υπηρεσίας Πολιτικών Γάμων του Δήμου Λάρνακας στη Δημοτική Πινακοθήκη ήταν λανθασμένη, no questions asked. Τι θα προτιμούσαν οι Σκαλιώτες; Ένα Δημοτικό Συμβούλιο και ένα δήμαρχο που διαπράττουν, άνθρωποι όντες, ένα λάθος και στερούνται της ακεραιότητας να το παραδεχθούν και να το διορθώσουν ή μια Τοπική Αρχή και ένα δήμαρχο που κάνουν το λάθος, αλλά σεβόμενοι τις αντιδράσεις του κόσμου, έχουν τα αντανακλαστικά να το διορθώσουν άμεσα;

Η άμεση κίνηση του δήμου για επανεξέταση της απόφασης αν μη τι άλλο αναδεικνύει ότι πλέον έχουμε μια τοπική ηγεσία που αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και τείνει ευήκοον ους. Δείχνει επίσης τη χαώδη ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη σημερινή ηγεσία του Δήμου Λάρνακας και την αμέσως προηγούμενη.

Θέλετε να θυμίσω; Τον Μάρτιο του 2015, με την αποκάλυψη της απόφασης του Δήμου Λάρνακας να μετονομαστεί τμήμα της λεωφόρου Πιαλέ Πασά σε λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, ο Υπουργός Εσωτερικών έστειλε στον δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη μια επιστολή τονίζοντας ότι η αλλαγή τοπωνυμίου στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας ήταν λανθασμένη με πολιτικούς όρους, αφού αντίκειται στην πάγια θέση ενάντια στην αλλαγή των τοπωνυμίων στα κατεχόμενα. Ο Σωκράτης Χάσικος επεσήμανε τότε και την παρανομία της απόφασης του Δήμου Λάρνακας. Ο Λουρουτζιάτης, στις 22 Μαρτίου 2015, έβαλε το καλό του κοστούμι και καμάρωσε το κατόρθωμά του έχοντας κλείσει τα αυτιά του σε απανωτές εκκλήσεις να βρεθεί άλλος δρόμος για να πάρει το όνομα του καθολικώς αγαπητού Τάσου Μητσόπουλου. Οι κάμερες, οι κούφιες δηλώσεις, η κενή περιεχομένου επικοινωνία υπερίσχυσαν του συμφέροντος ολόκληρου του τόπου.

Θέλετε να θυμίσω τις αλήστου μνήμης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την παρουσία των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι; Όταν η οργή του κόσμου κόχλαζε και το Δημοτικό Συμβούλιο, αφουγκραζόμενο την οργή, ψήφιζε εναντίον και η απάντηση του δημάρχου μετά από μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδρίες ήταν: “Δυστυχώς η πλειοψηφία ψήφισε ενάντια στην ανάπτυξη”. “Δυστυχώς η πλειοψηφία”, όπως λέμε “δυστυχώς υπάρχει δημοκρατία”.

Ο Δήμος Λάρνακας και ο κάθε δήμος δεν είναι τσιφλίκι του οποιουδήποτε δημάρχου για να αλωνίζει χωρίς να ακούει κανέναν, αλλά εκείνα τα τέσσερα θλιβερά για τη Λάρνακα χρόνια, το μόνο που έλειψε ήταν να βάλουν μια πινακίδα στην είσοδο του δήμου, “Καλωσορίσατε στην οικία Ανδρέα και Έλενας Λουρουτζιάτη”.Αν δεν τα θυμάστε, σας τα θυμίζω. Με την ελπίδα, τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα.

 

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.