Πατριωτισμός και σκοπιμότητες

Της Σταύρης Καλοψιδιώτου*

Δύσκολοι καιροί. Κυπριακό και οικονομία σε κρίσιμα μονοπάτια, πολλές προκλήσεις και σημαντικά διλήμματα. Ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας όμως είναι συγκεκριμένος: να τοποθετείται και να καθοδηγεί με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του λαού μας. Σε τέτοιες περιόδους, αυτές οι παραινέσεις δεν συνιστούν απόψεις-κλισέ. Αλλά αποσκοπούν στο να τεθεί έκαστος ενώπιον των ευθυνών του. Για το ΑΚΕΛ η αντιπολίτευση ουδέποτε ήταν συνώνυμη με ψηφοθηρικούς τακτικισμούς. Όπως ποτέ δεν κατασκεύασε πολιτικές ειδήσεις για να εξαγνίσει τις πολιτικές του προσεγγίσεις.

Όταν λοιπόν, κάποιοι -πολιτικοί και δημοσιογράφοι- επιδίδονται με απαράμιλλη ευκολία σε μαθήματα «πατριωτισμού» στοχεύοντας το ΑΚΕΛ, πρέπει οι ίδιοι πρώτα να διαβάζουν τις εξελίξεις, χωρίς αφορισμούς και μισαλλοδοξία. Και εν συνεχεία, να προβληματίζονται για όσα ακούνε και διαβάζουν από πλευράς μιας παράταξης που υπήρξε διαχρονικά συνεπής κι εποικοδομητική, ακόμη κι όταν αυτό προκαλούσε εκλογικό κόστος.

Υπενθυμίζω, όλοι κρινόμαστε. Και καλύτερα από όλους, μας κρίνει η ιστορία. Το ΑΚΕΛ κατάφερε μέσα στο πέρασμα σχεδόν ενός ολόκληρου αιώνα να υπηρετήσει τον τόπο, να δώσει διαπιστευτήρια ουσιαστικού πατριωτισμού και να στηρίξει το λαό μας και τη Δημοκρατία. Και είναι αυτό ακριβώς που συνεχίζει να κάνει σήμερα. Δεν θα στοιχηθούμε με προσεγγίσεις που κρίνουμε επικίνδυνες. Και δεν θα εγκαταλείψουμε τον μοναδικό στρατηγικό στόχο που μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας, να μας απαλλάξει από τα στρατεύματα κατοχής και τις εγγυήσεις και να δώσει πραγματικές προοπτικές στο λαό μας σε συνθήκες ομαλότητας και ειρήνης -τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Αυτή τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει προκλητικά να παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να πλειοδοτεί σε αφηγήματα που δεν πείθουν κανένα στη διεθνή κοινότητα, σε λαϊκισμούς και εσωτερικά «μαρκαρίσματα» πολιτικών αντιπάλων. Και πολύ περισσότερο οι κυβερνώντες. Αυτοί που καλούνται να εργαστούν -γιατί στρατιωτικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία- πρωτίστως για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ μας και στη συνέχεια για την επανέναρξη του διαλόγου. Κι αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουν να πράξουν για να διαφυλάξουν την προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού και να διασφαλίσουν στο κατ’ ελάχιστο ότι η επόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ -που ειρήσθω εν παρόδω εκφράζει τη στάση της διεθνούς κοινότητας- δεν θα επιρρίπτει ευθύνες και στην ε/κ πλευρά για την κατάσταση στο Κυπριακό, αθωώνοντας την Τουρκία. Κι ότι δεν θα επαναληφθεί το σενάριο του 2015, που στον απόηχο της μεγάλης βόλτας του Μπαρμπαρός στις νότιες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε μια αρνητικότατη για μας έκθεση.

Προς όλους όσοι κακόπιστα στρέφουν τα πυρά τους στο ΑΚΕΛ, ένα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: δική μας αφετηρία παραμένει η θέση ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλο ένα Κυπριακό. Είναι για αυτό που ο Δημήτρης Χριστόφιας με ρεαλισμό και αναντίλεκτη διορατικότητα κατέληξε στις συγκλίσεις για τους φυσικούς πόρους· είναι για αυτό που όταν ο Έρογλου επιχείρησε να σκοτώσει τις διαπραγματεύσεις συνεχίσαμε να κρατάμε την προοπτική· είναι για αυτό που όταν ο κ. Αναστασιάδης παλινδρομούσε για ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του δεν πάψαμε να αναδεικνύουμε τις διαφωνίες μας. Είναι για αυτό που σταθήκαμε κριτικά σε μη λειτουργικές και αδόκιμες προτάσεις που ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις όταν αυτές ξανάρχισαν. Και είναι για αυτό που αντιδρούμε σήμερα, σε χειρισμούς που δεν μας ωφελούν, σε μια διαφαινόμενη ροπή προς πολιτικές προτάσεις που -προεκλογικά και μετεκλογικά- τείνουν να αντικαταστήσουν τα οδοφράγματα με διχοτομικά τείχη.

Προφανώς και οφείλουμε να προστατεύσουμε κάθε κυριαρχικό μας δικαίωμα και δη να εκθέσουμε διεθνώς την τουρκική προκλητικότητα. Οφείλουμε όμως συνάμα να αποφύγουμε κακοτοπιές που θα οδηγήσουν το λαό μας σε νέες οδύσσειες και αδιέξοδα. Για αυτό ας πάψουν όλοι όσοι έχουν επιδοθεί σε μια γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα να επιδιώκουν να πλήξουν το ΑΚΕΛ κι ας ασχοληθούν με το πώς θα αντιμετωπίσουν τον πραγματικό μας εχθρό που παραμένει η κατοχή.

*Νομικός – διεθνολόγος, μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy