Αλληλοενημέρωση με επίκεντρο το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σήμερα στην Αθήνα τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το τι έγινε στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, την ακύρωση της παρουσίας του στο δείπνο και την απόφασή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σε τρία επίπεδα: το πρώτο αφορά τα τέσσερα κεφάλαια που συζητήθηκαν μέχρι τώρα, πού υπάρχει πρόοδος, πού υπάρχει διαφωνία και τι έχει απομείνει για συζήτηση.

Μίλησαν, επίσης, οι δύο άνδρες για τα δύο εναπομείναντα κεφάλαια, εδαφικό και εγγυήσεις, πώς προχωρά η συζήτηση σε αυτά, καθώς και για την πρώτη ημέρα της λύσης, την αποχώρηση των στρατευμάτων κ.ά.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση έγινε μια μακρά συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων. Συνοπτικά, η Ελλάδα επανέλαβε τη θέση της ότι δεν επιθυμεί συνέχιση του καθεστώτος του ’60, και η Κύπρος τη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση που μπορεί να προνοεί στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως ανέφεραν οι πηγές, θα υπάρξει ακόμη πιο τακτική επαφή και αλληλοενημέρωση σε επίπεδο ΥΠΕΞ και σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου, τακτικότατη επαφή και ανταλλαγή απόψεων.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για θέματα ενέργειας, τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησαν για τις τριμερείς διασκέψεις.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου στην Κωνσταντινούπολη., αλλά και πότε θα γίνει η τέταρτη συνάντηση με το Λίβανο με την Αίγυπτο, η οποία πιθανότατα δρομολογείται για τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, αλλά και η δεύτερη με το Ισραήλ και οι νέες συναντήσεις με Ιορδανία και Λίβανο.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συζήτησαν και το θέμα απελευθέρωσης των αδειών εισόδου Τούρκων πολιτών στην ΕΕ στο οποίο φαίνεται να υπάρχει οπισθοδρόμηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου χθες. Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ίδια θέση ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει και τα 72 κριτήρια προκειμένου να προχωρήσει το θέμα.

Από κυπριακής πλευρά ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ήταν στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, είχε φύγει πριν γίνει το δείπνο και ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται πλήρως τη στάση του κ. Αναστασιάδη, ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

ΚΥΠΕ


Αυτονόητα κοινή η στάση Κύπρου-Ελλάδας στο Κυπριακό

ANASTO PAVLOPOULOS

Την αυτονόητη κοινή στάση Ελλάδας – Κύπρου στο θέμα της λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε καλωσορίζοντας στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη, ο Ελληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε η λύση μπορεί να έρθει μόνο με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο. Κυρίαρχη Κύπρος δεν μπορεί να είναι παρά μία Κύπρος, χωρίς επιτήρηση και κατοχή, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την έμπρακτη συμπαράσταση, αναφέροντας ότι αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις παραπέρα κινήσεις, αλλά και για τις σχέσεις που οι δύο χώρες αναπτύσσουν με φίλες χώρες στην περιοχή.

Σημείωσε περαιτέρω ότι αποδεκτή λύση στο Κυπριακό από τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ θα είναι μια λύση που θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ευρωπαϊκές αρχές, στο διεθνές δίκαιο.

“Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν υπάρχουν”, υπογράμμισε.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε “Σας καλωσορίζουμε, πάντα με μεγάλη χαρά, στην Αθήνα. Θα πω το αυτονόητο και μόνο: Ότι Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

“Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Και πάλι, καλωσορίσατε και να μας έρχεστε συχνότερα”, πρόσθεσε ο Ελληνας Πρόεδρος.

Ανταπαντώντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρόεδρο “και για τη θερμότητα των αισθημάτων και ιδιαίτερα για την έμπρακτη συμπαράσταση”. Ακριβώς, σημείωσε, “μέσα σ’αυτά τα πλαίσια γίνεται και η παρούσα επίσκεψη, προκειμένου με την κυβέρνηση να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, τις παραπέρα κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δύο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο”.

Συνέχισε λέγοντας “Θέλω, πραγματικά, να εκφράσω και εκ μέρους του κυπριακού λαού, την ευγνωμοσύνη γενικότερα του Ελληνισμού της Κύπρου γιατί οι θέσεις αρχής που προτάσσετε δημιουργούν ακριβώς και ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι “για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή μια λύση και από τον κυπριακό λαό, είτε Ελληνοκύπριους είτε Τουρκοκύπριους, η ασφαλέστερη οδός είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γενικότερα οι αρχές και αξίες της Ευρώπης. Θέλω να πιστεύω ότι αν κινηθούμε σ’αυτά τα πλαίσια μπορεί να επιτύχουμε κάτι το καλό, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά θα σταματήσει τακτικισμούς”.

Και επιτέλους, τόνισε περαιτέρω, θα μπούμε σ’έναν ειλικρινή διάλογο, που θα μας επιτρέψει να σμικρύνουμε διαφορές ή να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλίσεις και να δώσουμε απάντηση και στα δύο μεγάλα θέματα που παραμένουν αναπάντητα: στο θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και θεμάτων ασφαλείας και εγγυήσεων, όπου – ιδιαίτερα για το τελευταίο – έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν. “Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόεδρος ΝΔ: Μη εποικοδομητικές οι πρακτικές της Αγκυρας

anastasiadis mitsotakis

Οι πρακτικές της Αγκυρας, όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι εποικοδομητικές προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση στην οποία προέβη στη Βουλή των Ελλήνων, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Και αυτό, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, “είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών”.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε “καλό φίλο”, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “όπως πάντα, η συζήτηση μαζί του έγινε σε εξαίρετο κλίμα. Ήταν εκτενής και ουσιαστική” και επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.

“Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Λύση λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και το κοινοτικό κεκτημένο. Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις”, τόνισε.

Επεσήμανε περαιτέρω ότι “η εποικοδομητική στάση και βούληση της κυπριακής πλευράς είναι γνωστή και καταγεγραμμένη” και υπέδειξε ότι “είναι ανάγκη να υπάρξει ανάλογη στάση και από την άλλη πλευρά”, διευκρινίζοντας ότι “όταν λέμε από την άλλη πλευρά εννοούμε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία ως κατοχική δύναμη μπορεί να επιβάλλει, τελικά, τη βούλησή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά”.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι “οι πρακτικές, όμως, της Άγκυρας – όπως αυτές που είδαμε και τις τελευταίες ημέρες – δεν είναι εποικοδομητικές” και καταλήγοντας δήλωσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα χθες, Τρίτη, από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Δευτέρα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μεσημέρι, θα συνεδριάσει εξάλλου στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην παρουσία και του Κύπριου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy