Παυλόπουλος για κυπριακό: Ο κόμπος έφθασε στο κτένι

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι δίπλα στην Κύπρο και είναι αρκετά δυνατή, πάντοτε, για να την στηρίξει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
“Ο κόμπος έφθασε στο κτένι. Είναι ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό τώρα που ξεκίνησαν και πάλι οι δικοινοτικές συνομιλίες”, επισήμανε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι “η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της”.
“Δεν είναι νοητό σήμερα να ανέχεται η Ευρώπη, ύστερα μάλιστα από τόσα που τράβηξε ο κυπριακός λαός, να υπάρχει κράτος-μέλος της το οποίο έχει στρατό κατοχής”, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση “γιατί μπορέσαμε να συμβάλουμε ώστε να υπάρξουν `κόκκινες γραμμές` βασισμένες στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Επίσης συνεχάρη τον κ. Ομήρου “για τις επιδόσεις του κυπριακού λαού” σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “για σας ευτυχώς τελειώνει όλη αυτή η μνημονιακή διαδικασία”.
Ευχήθηκε σύντομα η Ελλάδα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Κύπρο και διαβεβαίωσε ότι “στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες δίνουμε μια μάχη και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων της Ελλάδας την δίνει από κοινού παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρξουν”.
“Ο αγώνας είναι κοινός για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη”, επισήμανε.
Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού την Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη της στον αγώνα που εδώ και 41 χρόνια, όπως είπε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε για τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε η λύση του Κυπριακού “πρέπει να είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών” και ότι “οι Κύπριοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορεί να είναι Ευρωπαίοι πολίτες 2ης κατηγορίας”, προσθέτοντας ότι “αδιαπραγμάτευτα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτοί εφαρμόζονται στην ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και στην Κύπρο με ενότητα, κράτους, λαού, θεσμών, οικονομίας, με αποχώρηση του στρατού κατοχής, των εποίκων, αλλά και κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960”.
Επίσης, αναφέροντας ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια κρίσιμη ώρα γι’ αυτό που ονομάζεται ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν είναι ελληνικό ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα» και “αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη”.
“Είναι ώρα ευθύνης κυρίως και για τους λεγόμενους θεσμούς και για τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, να επανέλθει επιτέλους η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή και αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, να μπει σε δρόμους ανάκαμψης, ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής”, επισήμανε.
Λογικές, συνέχισε, της οικονομικής ποδηγέτησης και της ασφυξίας πρέπει να μπουν οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο.
Αναφορικά με αυτούς που μιλούν για Grexit και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ακόμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτοί πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι “η Ελλάδα είναι μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της ΕΕ και της Ευρωζώνης”.
“Αυτή είναι μια ιστορικά ανέκκλητη πραγματικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει, και η συμμετοχή της δεν είναι απλώς θεμιτή, είναι πολύτιμη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γιατί η Ελλάδα είναι κορυφαίος παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και πολύτιμος, με αυτήν την έννοια, συμμέτοχος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα”, πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το γεγονός, όπως είπε, ότι “η Ελλάδα με σαφήνεια τονίζει ότι ούτε δέχεται ούτε επιθυμεί ούτε προτίθεται να συμμετάσχει σε ένα νέο εγγυητικό πλαίσιο για την Κύπρο γιατί οι εγγυήσεις του 1960 ήταν ένας βαθύτατος αναχρονισμός και υπήρξε η κακοδαιμονία του κυπριακού προβλήματος”.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα στέλλει το μήνυμα ότι “δεν προτίθεται να στηρίξει αυτόν τον αναχρονισμό, που είναι άγνωστος στο διεθνές πολιτικό σύστημα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – όπως εσείς πολύ καλύτερα γνωρίζετε και ως ειδικός στα θέματα Διεθνούς Δικαίου, υπήρχε πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το θεσμό των κρατών υπό κηδεμονία, είτε άλλως πως”.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα παράδειγμα υπάρχει: Η Κύπρος και “γι’ αυτό πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας”.
Αναφέροντας ότι το κλειδί για λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να παραμένει στην Άγκυρα, ο κ. Ομήρου είπε ότι “η Τουρκία καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της, να εγκαταλείψει αναχρονιστικές και επεκτατικές λογικές όλων αυτών των 41 χρόνων και να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης, η οποία θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.  Εξυπηρετώντας και τα δικά της συμφέροντα, αν πράγματι η Τουρκία ενδιαφέρεται να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον”.
Αναφερόμενος στην “πολύ σημαντική” για τον ίδιο, “και συναισθηματικά και εθνικά”, φιλοξενία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι “η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση ευρωπαϊκή”, δηλαδή, όπως εξήγησε, “θα είναι λύση η οποία δημιουργεί ένα κράτος, με ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη”.
“Οποιαδήποτε πρόταση που δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτήν την απαίτηση είναι «κόκκινη γραμμή» και για Κύπρο και για την Ελλάδα”, ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα στην Κύπρο “προς αυτήν την κατεύθυνση”.
“Και δίπλα σας, ελπίζω και εύχομαι, να είναι και όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί”, σημείωσε.
Αναφέροντας ότι Κύπρος και Ελλάδα έζησαν αυτή την εφιαλτική διαδικασία των μνημονίων, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, “ύστερα απ’ αυτήν την πικρή εμπειρία, η Ευρώπη και η Ευρωζώνη θα αποκτήσουν τους μηχανισμούς εκείνους που θα τους επιτρέψουν στο μέλλον τις κρίσεις να τις αντιμετωπίζουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά”, προσθέτοντας ότι “είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τέτοιες κρίσεις – που δυστυχώς θα υπάρχουν και στο μέλλον – υπό όρους που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.
“Δηλαδή, υπό όρους που και σεβόμαστε την πλήρη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά με βάση προγράμματα τα οποία εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος δικαίου”, πρόσθεσε.
Γιατί αυτό το τελευταίο, συνέχισε, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
ΚΥΠΕ
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy