“Η επανένωση της Κύπρου, όπως και της Γερμανίας δεν μπορεί να γίνει με στρατό κατοχής “

Όπως επιτεύχθηκε και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οριστική ενοποίηση της Γερμανίας όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης από την χώρα, έτσι και στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί «ευρωπαϊκό ζήτημα» η επανένωση του νησιού δεν μπορεί να ευοδωθεί με στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένες εγγυήσεις, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος σήμερα τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγιερ.

Για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι πάντοτε η επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

«Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.  Και εσείς, από την πλευρά της Γερμανίας, μου είχατε επισημάνει κατά την επίσκεψή σας ως Υπουργός των Εξωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο και είχατε πολύ δίκαιο, και την γερμανική εμπειρία. Δηλαδή την οριστική ενοποίηση της Γερμανίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας στην Ελλάδα τον Γερμανό ομόλογό του που πραγματοποιεί 2ήμερη επίσημη επίσκεψη, στα πλαίσια της οποίας θα εγκαινιάσει αύριο Σάββατο την έκθεση Documenta 14, μιας «πολιτιστικής παρέμβασης» σε 42 σημεία εκθέσεων και δράσεων που είναι διάσπαρτα στην πόλη της Αθήνας, και ήδη προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η επίσκεψη όμως του Γερμανού Προέδρου συμπίπτει με τις εξελίξεις στη Συρία, που αποτέλεσαν και βασικό σημείο του χαιρετισμού που του απηύθυνε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει έμπρακτα να εμπλακεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι αποστολή – είπε –  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε καταδεικνύει εμφαντικώς η εντελώς πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία ιδίως των νεκρών μικρών παιδιών αλλά και η σημερινή εξέλιξη,  «αφενός να συμβάλλει και εκείνη ενεργώς στον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Μέση Ανατολή, και, αφετέρου ν’ απαντήσει στην βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία όπως ταιριάζει σ’ εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Οσον αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδος να εξέλθει από την οικονομική της κρίση, ο κ. Παυλόπουλος είπε στον κ. Στάϊνμάγιερ ότι ο ελληνικός λαός τον εκτιμά ιδιαίτερα διότι επί των ημερών του ως Υπουργός Εξωτερικών στήριξε την Ελλάδα και συνέβαλε στην παραμονή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Διαβεβαίωσε τον Γερμανό ομόλογό του ότι «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα βαδίσει με συνέπεια τον ευρωπαϊκό της δρόμο, και μάλιστα εντός του σκληρού πυρήνα της».

Αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα των ελληνικών συνόρων που, όπως είπε, αμφισβητούνται όλο και πιο συχνά από την Άγκυρα, που έχει θέσει θέμα στο Αιγαίο. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει, είπε, να γίνεται απολύτως σεβαστή. Και κάθε αμφισβήτησή της, έμμεση ή άμεση, πρόσθεσε, «είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων  όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό – συνέχισε – πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και καλή γειτονία που εμείς πάντα επιδιώκουμε αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.
Χωρίς έναν τέτοιο σεβασμό – πρόσθεσε –  δεν μπορούν να υπάρξουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονίας.

Το απόγευμα ο Γερμανός Πρόεδρος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στη Συρία, την τρομοκρατία που όλα δείχνουν ότι αυτή κτύπησε σήμερα και στη Σουηδία και, βεβαίως, για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, με τα πρώτα, θετικά μηνύματα από το σημερινό Eurogroup.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy