Παιδιά ευάλωτων ομάδων στερούνται κοινωνικών παροχών

Η αρμόδια Επίτροπος συστήνει επαναξιολόγηση της σχετικής πολιτικής

Την άμεση επαναξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και των τρόπων εφαρμογής τους, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών σε σχέση με την παροχή επιδομάτων εισηγείται σε πολυσέλιδη έκθεσή της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά τη μη πρόσβαση οικογενειών με παιδιά στην παροχή ΕΕΕ, Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονιού, λόγω του χρόνου διαμονής τους στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές.

Eπίσης, τρεις περιπτώσεις αφορούσαν τη μη παροχή Επιδόματος Τέκνου σε οικογένειες υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Άλλη περίπτωση αναφέρεται στην οικογένεια Σύριας υπηκόου, κουρδικής καταγωγής, που ανήκει στην κατηγορία των απάτριδων Κούρδων της Συρίας Ajanib. Η συγκεκριμένη οικογένεια έχει 4 ανήλικα τέκνα, εκ των οποίων τα δύο έχουν γεννηθεί στην Κύπρο. Ακόμη, άλλη περίπτωση αφορά παιδί, Ευρωπαίου πολίτη, που διέμενε τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Κύπρο, μαζί με τους γονείς και το ανήλικο αδελφάκι του.

Το παιδί και η οικογένειά του ζούσαν σε πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Το παιδί δεν ήταν δικαιούχος για οποιοδήποτε επίδομα, αφού διέμενε στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία για διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών. Παράπονο δέχτηκε και από το Νεοσύστατο Σύλλογο Ρομά CypRom, για συγκεκριμένη οικογένεια Τουρκοκυπρίων με τρία ανήλικα παιδιά, η οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς διέμενε στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές από το 2003. Από το 2005 μέχρι και το 2013 η οικογένεια διέμενε σε οικισμό στη Λεμεσό. Ο πατέρας της συγκεκριμένης οικογένειας υπέβαλε αίτηση για παροχή ΕΕΕ. Η αίτηση και η ένσταση απορρίφθηκαν στη βάση της μη πλήρωσης της προϋπόθεσης για συνεχή και νόμιμη διαμονή στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση κατά την περίοδο των πέντε προηγούμενων ετών.

Λόγω της μη ύπαρξης οποιουδήποτε εισοδήματος, η οικογένεια μετοίκησε εντέλει στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, σε σπίτι συγγενικού προσώπου, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της φοίτησης των δύο μεγαλύτερων παιδιών, τα οποία μιλούν την ελληνική γλώσσα και φοιτούσαν σε καθημερινή βάση σε Δημοτικό Σχολείο στη Λεμεσό. Στις εισηγήσεις της, η κα Κουρσουμπά αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του παιδιού να περιλαμβάνεται σε όλες τις αποφάσεις και πρακτικές που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού εισηγείται όπως τα συμβαλλόμενα κράτη εξετάσουν επιμελώς τις συνέπειες της υφιστάμενης επιδοματικής τους πολιτικής, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί απολαμβάνει το δικαίωμα επαρκούς βιοτικού επιπέδου».

Επίσης, διαπιστώνει ότι οι πλέον ευάλωτες ομάδες παιδιών αποκλείονται από το σύστημα κοινωνικών παροχών και σημειώνει ότι οι διατάξεις θα πρέπει να επανεξεταστούν τόσο ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας όσο και με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι οποίες ως γνωστόν υπερισχύουν έναντι οποιωνδήποτε αντίθετων διατάξεων του εθνικού δικαίου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy