Παιδιά μόνα αναζητούν ασφάλεια και ειρήνη

Περισσότερα από 31.400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναζητούν τη τύχη τους στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Και μπορεί ο αριθμός αυτός, για το 2017, να έχει μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με το 2016 και να αντιστοιχεί στο ένα τρίτο σε σχέση με το 2015, ωστόσο παραμένει υπερδιπλάσιος του μέσου όρου κατά το 2008-2013 όταν τα ασυνόδευτα παιδιά έφθαναν τις 12 χιλιάδες ετησίως. Από τις 31.400, λοιπόν, το 90% που έχουν αιτηθεί άσυλο στην ΕΕ καταγράφεται σε επτά χώρες.

Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, στην… πρωτοπορία. Κάποιοι γονείς ρισκάρουν να βάλουν τα παιδιά τους μόνα σε βάρκες και σαπιοκάραβα, ρισκάρουν να εμπιστευτούν δουλεμπόρους με την ευχή να τα οδηγήσουν από την κόλαση στον παράδεισο… Και κάποια άλλα παιδιά είναι μόνα, γιατί στο δρόμο προς τη Γη της Επαγγελίας μάνα και πατέρας δεν άντεξαν την κακουχία ή έχασαν τη ζωή τους σε στεριά ή θάλασσα. Για την Κύπρο μόνο 225 τέτοια παιδιά υπέβαλαν αίτηση ασύλου. Έτσι για να μην πιάσει φόβος τους λογής λογής ξενοφοβικούς…

Μ.Φρ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy