Πέφτει το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών

Στα σκαριά ο νέος τιμοκατάλογος των φαρμάκων

Μειώνεται το κέρδος των φαρμακοποιών στη βάση της νέας προωθούμενης τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων, όπως έγκυρα πληροφορείται η «Χ».

Συγκεκριμένα, για φάρμακα που η τιμή τους φτάνει μέχρι τα 10 ευρώ το ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς παραμένει στο 37%. Για φάρμακα από 10,01 ευρώ μέχρι 50 ευρώ το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα ανέρχεται στο 35% και για φάρμακα που το εύρος τις τιμής τους κυμαίνεται από 50,01 ευρώ ως 250 ευρώ το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα φτάνει το 33%. Μια άλλη αλλαγή αφορά στην εισαγωγή σταθερού τέλους ως αντικατάσταση του 25% που εφαρμόζεται επί της χονδρικής τιμής όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 250 ευρώ.

Επίσης, καθορίζεται ως ποσοστό κέρδους το 10% για φαρμακευτικά σκευάσματα που προμηθεύονται επαγγελματίες υγείας-κλινικές (ενέσιμες μορφές φαρμάκων, ιατρικά οξυγόνα).

Οι πιο πάνω αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων που αφορούν στην αναθεώρηση του τρόπου διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής των φαρμάκων -το γνωστό «καλάθι» των χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Ως γνωστόν για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σήμερα απαιτείται η λήψη χονδρικών τιμών από τέσσερις χώρες της ΕΕ (1 ακριβή, 2 μεσαίες και 1 φθηνή) και ο υπολογισμός του μέσου όρου προστιθέμενος κατά 3% για έξοδα εισαγωγής.

Οι δύο μεσαίες χώρες, που σήμερα χρησιμοποιούνται, είναι από τις πιο ακριβές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα οι τιμές των φαρμάκων να εκτοξεύονται στα ύψη. Με τις αλλαγές που προωθούνται οι τιμές των φαρμάκων αναμένεται να μειωθούν. Ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων αναμένεται να εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2018.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy