Παιγνίδια με τη Φωτιά, ή το Ουρλιαχτό του Ισλαμικού Λύκου προς τη Ρώσικη Αρκούδα

Του Πάμπου Χρυσοστόμου*

Επικίνδυνο παιγνίδι με τη φωτιά συνιστά η απρόκλητη τουρκική ενέργεια κατάρριψης Ρώσικου μαχητικού αεροσκάφους από τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις στη συρο-τουρκική μεθόριο. Η στρατιωτική αυτή ενέργεια με όρους διεθνών σχέσεων συγκαταλέγεται και είναι δυνατό να χαρακτηριστεί ως αιτία πολέμου(Casus Beli).

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους έχει φέρει τεράστια επιδείνωση στις Ρώσο-Τουρκικές σχέσεις και προκαλεί μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στο ήδη βεβαρυμμένο πολεμικό τοπίο στην περιοχή μας. Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κυριολεκτικά στα χαρακώματα. Χαρακτηριστική η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να τραυματιστούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία καλώντας όμως ταυτόχρονα τον «αντίπαλο» να μην παίζει με τη φωτιά αλλά και η άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο καθώς η Άγκυρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Η Τουρκική στρατιωτική ενέργεια είναι μέρος ενός επικινδύνου παιγνιδιού στην προσπάθεια της Τουρκίας να:

• ενισχύσει τον έλεγχο της παραμεθόριου από τους Τουρκομάνους, με ξεκάθαρη επιδίωξη την αύξηση της επιρροής της στη μετά Ασσάντ εποχή στη Συρία.

• αποσυντονίσει τις προσπάθειας ΗΠΑ-Ευρώπης-Ρωσίας για από κοινού δράση καταπολέμησης του Ισλαμικού κράτους (ας μην ξεχνούμε ότι όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος»).

• ματαιώσει πιθανό σχεδιασμό για δημιουργία κουρδικής αυτόνομης περιοχής στα σύνορα Τουρκίας–Συρίας-Ιράκ ως παραμέτρου επίλυσης της Συριακής κρίσης.

Η Τουρκία επιχείρησε ανεπιτυχώς να αναγάγει τη Ρώσο-Τουρκική αντιπαράθεση σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία / Γερμανία κρατούν αποστάσεις από την Τουρκία -έστω κι αν φραστικά δηλώνουν αλληλέγγυοι- εφόσον προτεραιότητα τους είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και η συνεργασία με τη Ρωσία κρίνεται απαραίτητη (λέγοντας τα αυτά, δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους υπέθαλψαν και εξακολουθούν ουσιαστικά με ενέργειες τους να μειώνουν τις πιθανότητες επιβολής επί του Ισλαμικού Κράτους).

ΕΕ-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τόσο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όσο και στη μετά-σοβιετική εποχή δεν επιχείρησαν ποτε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που προέβηκε τώρα με αλαζονεία ο νεοσουλτάνος Ερτογάν. Μια ενέργεια που το μόνο σίγουρο είναι ότι επιφέρει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την ιδια την Τουρκία. Συνέπειες που περιλαμβάνουν περαν της ψυχρότητας στις Διπλωματικές Σχέσεις των δυο χωρών κυριως οικονομικές επιπτώσεις λόγω τερματισμού του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία, μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών και πιθανό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρώσικου φυσικού αερίου προς τη Τουρκία.

Ο Τούρκικος πύραυλος περάν του ρωσικού αεροσκάφους εχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα πρώτιστα στην Τουρκική οικονομία. Το ουρλιαχτό του Ισλαμικού λύκου προς τη Ρώσικη αρκούδα ταρακουνά την Τούρκική οικονομία και απομονώνει την Άγκυρα. Ένα παιγνίδι με τη φωτιά που καίει κυρίως την προβιά του Λύκου.

* Διεθνολόγος, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy