Πενιχρό ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Μόνο δύο ελληνικές εταιρείες υπέβαλαν προσφορές την Παρασκευή για χερσαίες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι χαμηλές τιμές της ενέργειας και η αβεβαιότητα που καλλιεργούν οι δανειστές σχετικά με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα κράτησε μακριά τους ξένους επενδυτές.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο μοναδικός παραγωγός πετρελαίου της χώρας Energean Oil & Gas, ο οποίος ανήκει κατά 45% στο επενδυτικό ταμείο Third Point, υπέβαλαν προσφορές για την αξιοποίηση πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου σε τρία χερσαία τμήματα, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας.

Η ιταλική Enel είχε εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον, αλλά αποχώρησε.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η απόφαση θα ληφθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας, εκτός από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου που οδήγησε σε περικοπές των δαπανών των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, υπήρξε ανησυχία ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει τους κανονισμούς που επηρεάζουν τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Οι πρώτες άδειες γεωτρήσεων για τρία χερσαία και υπεράκτια μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα απονεμήθηκαν πέρυσι.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια – σε μια κοινοπραξία με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic – και η Energean Oil ήταν οι νικητές. Η Ελλάδα έχει επίσης προσκαλέσει τους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε μια τεράστια υπεράκτια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης μέχρι τον Μάιο. Ο νέος Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επανεξετάσει την παρούσα προσφορά. Στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας έχουν πει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει κάποιους όρους της προσφοράς ή να δώσει στους υποψηφίους περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τις προσφορές τους, αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να ακυρώσει τη διαδικασία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy