Πενς και Τουσκ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση ΕΕ – ΗΠΑ σε μόνιμη και διαρκή συνεργασία

Την πλήρη, απόλυτη και αμετάκλητη στήριξη της αμερικάνικής κυβέρνησης στην ενωμένη ΕΕ, το ΝΑΤΟ ως αποτρεπτική συμμαχία έναντι της Ρωσικής επέκτασης και το ελεύθερο διατλαντικό και παγκόσμιο εμπόριο εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, δήλωσε μετά τη συνάντηση και έχοντας στο πλάι του τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο: “ρώτησα τον Αντιπρόεδρο άμεσα αν συμφωνεί με τις απόψεις μου σε τρία βασικά θέματα: τη διεθνή τάξη, την ασφάλεια και τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Σύμφωνα με τον Ντ.Τουσκ η απάντηση του Μ.Πένς ήταν η εξής: “Πρώτον, συμφώνησε ότι η διατήρηση της τάξης με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπου η ωμή βία και ο εγωισμός δεν καθορίζουν τα πάντα, είναι προς το συμφέρον της Δύσης. Και, ότι η διατήρηση της εν λόγω τάξης πραγμάτων μπορεί να εκτελεστεί μόνο μέσω από κοινού, με αλληλεγγύη και αποφασιστική πολιτική ολόκληρης της Δυτικής κοινότητας”.

Όπως είπε “για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα της προσέγγισής μας παρέχει την εγγύηση ή – τουλάχιστον – την ελπίδα ότι το χάος, η βία και η αλαζονεία δεν θα θριαμβεύσει σε μια παγκόσμια διάσταση. Αναφερόμενος σε κάποιες δηλώσεις που έγιναν στο Μόναχο μόλις πριν από δύο ημέρες, θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι τα δημοσιεύματα για το θάνατο της Δύσης είναι υπερβολικά”, συμπλήρωσε ο Ντ.Τουσκ.

“Δεύτερον” είπε, “η ασφάλειά μας βασίζεται στο ΝΑΤΟ και την στενότερη δυνατή διατλαντική συνεργασία. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να εκσυγχρονίσουμε τις μορφές αυτής της συνεργασίας. Συμφωνούμε όμως σε ένα πράγμα: η ιδέα του ΝΑΤΟ δεν είναι άνευ αντικειμένου, όπως ακριβώς και οι αξίες που βρισκόταν στα θεμέλιο του δεν είναι άνευ αντικειμένου. Ας συζητήσουμε τα πάντα, ξεκινώντας με οικονομικές δεσμεύσεις – αλλά μόνο για να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μας, ποτέ να αποδυναμωθεί”.

“Τρίτον”, κατά τον Ντ.Τουσκ “υπολογίζουμε, όπως πάντα και στο παρελθόν, την ολόψυχη και κατηγορηματική, επιτρέψτε μου να επαναλάβω, κατηγορηματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης. Ο κόσμος θα ήταν σε σαφώς χειρότερη θέση, εάν η Ευρώπη δεν ήταν ενωμένη”.

“Οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλύτερα τι μεγάλη αξία είναι να είμαστε ενωμένοι, και ότι η διαίρεση είναι το προοίμιο για μια πτώση. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτραπεί η διάλυση της Δύσης” είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

“Σε απάντηση σε αυτά τα τρία ζητήματα, άκουσα σήμερα από τον Αντιπρόεδρο Πενς τρεις φορές “ναι”!”, κατέληξε και υπενθύμισε ότι το Σάββατο στο Μόναχο, ο Μ.Πενς αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην Ευρώπη το 1977 με το μεγαλύτερο αδελφό σας, όπου βρέθηκαν στο Δυτικό Βερολίνο, “έκπληκτος διασχίζοντας το Checkpoint Charlie μόνο για να δουν την σκιά της καταστολής που κρέμεται πάνω από τους ανθρώπους. “

“Όπως γνωρίζετε, έζησα κάτω από αυτή τη σκιά για πάνω από τριάντα χρόνια”, σημείωσε ο Ντ.Τουσκ. “Αυτό που θυμάμαι έντονα από το παρελθόν μου είναι πως μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Πολωνία στις 13 Δεκεμβρίου 1981 ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς να ανάψουν ένα “κερί αλληλεγγύης» την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως έκανε ο ίδιος”, κατέληξε ο Ντ.Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Μ.Πενς χαρακτήρισε τη συνάντηση παραγωγική και επιβεβαίωσε τη στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με τη ΕΕ, σημείωσε ότι “όταν ΕΕ και ΗΠΑ έχουν ειρήνη και πρόοδο τότε έχουμε σε όλο τον κόσμο”, ενώ το διατλαντικό εμπόριο στηρίζει 40 εκ θέσεις απασχόλησης, επιβεβαιώνοντας όλα τα λεγόμενα του Ντ.Τουσκ.

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στην Κομισιόν για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy