Πέντε κομβικά σημεία από την κατάθεση του Ζούκερμπεργκ

Μετά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την Cambridge Analytica, ειδικοί αναλυτές υπογραμμίζουν την απροθυμία του 33χρονου δισεκατομμυριούχου να απαντήσει επί της ουσίας σε ορισμένα καίρια ερωτήματα που του έθεσε το Κογκρέσο.   

Oι δύο μαραθώνιες ακροάσεις έβγαλαν σχετικά λίγες ειδήσεις που πραγματικά ενδιαφέρουν τους εκατομμύρια χρήστες και ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ άφησε πολλά θολά σημεία και έδαφος για να γεννηθούν νέα ερωτηματικά.  

Ο Guardian υπογράμμισε πέντε κομβικά σημεία:  

Ο Ζουκερμπεργκ είναι «ένας από εμάς» (;)  

Τα προσωπικά δεδομένα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχαν την ίδια τύχη με αυτά των 87 εκατομμυρίων χρηστών που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπως υποστήριξε χθες ο CEO του διαδικτυακού κολοσσού.  

Ωστόσο η μονολεκτική απάντηση που έδωσε στη σχετική ερώτηση χωρίς να μπει σε καμία λεπτομέρεια δεν έπεισε αρκετά από τα μέλη της επιτροπής.    Απαντώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο και την Άννα Έσου του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ζούκερμπεργκ κατέθεσε πως τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν και έγιναν αντικείμενο αθέμιτης χρήσης της συμβουλευτικής εταιρείας.  

Το Facebook υποπτεύεται ακόμα και το πανεπιστήμιο του Cambridge  

Το Facebook δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής πως η κακόβουλη χρήση έγινε από την GSR, την εταιρεία του Αλεξάντρ Κόγκαν που είχε προσποιηθεί ότι συλλέγει τα στοιχεία για μία κοινωνική-ψυχολογική έρευνα.  

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της πλατφόρμας υπαινίχθηκε πως το Facebook μόλις τώρα ανακάλυψε ότι το ομώνυμο πανεπιστήμιο έχει μία μεγάλη ομάδα ψυχογραφικών ερευνών, δηλώνοντας «σοκαρισμένος».  

Όπως είπε ο Ζούκερμπεργκ, η εταιρεία θα πρέπει να κατανοήσει σε ποιο βαθμό είχε οργανωθεί «κάτι κακό» μέσα στο πανεπιστήμιο του Cambridge, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μηνύσει το εκπαιδευτικό ίδρυμα.  

Οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν   

Γερουσιαστές και αντιπρόσωποι επανέλαβαν αρκετές φορές πως οι αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων είναι απαραίτητες για μία ουσιαστική απάντηση στο σκάνδαλο.   

«Αυτή η υπόθεση δείχνει πως οι νόμοι μας δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο Φρανκ Παλόν της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, δηλώνοντας «χαρούμενος» από τη θετική στάση του Ζούκερμπεργκ στο ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την επανάληψη ενός παρόμοιου σκανδάλου.   

Όπως όμως τονίζουν ειδικοί αναλυτές, η πραγματική μάχη μεταξύ Facebook και ΗΠΑ θα δοθεί για τις λεπτομέρειες των μελλοντικών ρυθμίσεων και όχι στα γενικά ευχολόγια.   

Δεν «σπάει» το Facebook  

Άλλωστε όσο και αν ο Ζούκερμπεργκ δηλώνει πρόθυμος για θεσμικές αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων, διαμηνύει πως δεν σκοπεύει να «σπάσει» την εταιρεία του σε μικρότερες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχανε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κολοσσού έναντι αντίστοιχων δικτύων της Κίνας.  

Ο Ζούκερμπεργκ προτάσσει ως επιχείρημα τον τεράστιο όγκο χρηστών (και δεδομένων) παγκοσμίως.  

Το 85%-90% των μελών της ηλεκτρονικής κοινότητας βρίσκονται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και η εταιρεία γνωρίζει πως το μέλλον της εξαρτάται περισσότερο από τη διεθνή δραστηριότητα της, παρά το γεγονός ότι ελέγχεται άμεσα, από το αμερικανικό κράτος, στο οποίο διακυβεύεται μόλις το 10% των συμφερόντων του.   

Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που ο Ζούκερμπεργκ δεν μπορεί ή δεν θέλει να απαντήσει  

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας έγινε σαφές πως η εταιρεία δεν προτίθεται να αποκαλύψει ορισμένες ευαίσθητες αλλά και κρίσιμες λεπτομέρειες για τη συλλογή δεδομένων.  

Σε ερώτηση για το ποιος ελέγχει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, η «αγαπημένη» απάντηση του Ζούκερμπεργκ ήταν η διαβεβαίωση πως οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία δεν επιθυμούν να βρίσκεται στην κατοχή του Φacebook, χωρίς ωστόσο αυτό να απαντά στο ζήτημα των ψηφιακών «ιχνών», παρά την όποια διαγραφή.   

Εξίσου απρόθυμος να γίνει πιο σαφής, ήταν ο Ζούκερμπεργκ και για το ζήτημα της παρακολούθησης του «σερφαρίσματος» των χρηστών σε άλλες σελίδες – ένα ζήτημα για το οποίο το Facebook έχει αντιμετωπίσει ποινές και περιοριστικές αποφάσεις στο Βέλγιο. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy