Πέντε βήματα προς τη μεταμόρφωση της πόλης του Ζήνωνα

Κι όμως, με συστηματική και πολύ εντατική δουλειά, τα πέντε μεγάλα έργα που προτάθηκαν στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων είναι πλέον ώριμα. Για την ακρίβεια, ένα από αυτά, ο Δημοτικός Κήπος, ήδη υλοποιείται.

Έτοιμα για υλοποίηση τα μεγάλα έργα στο κέντρο της πόλης
Του Τάσου Περδίου

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η πόλη της Λάρνακας μπορεί να κοιτάζει βάσιμα προς το μέλλον με αισιοδοξία. Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν αποσπασματικά κάποια έργα, τώρα είναι η πρώτη φορά που ένας συγκεκριμένος συνολικός σχεδιασμός φτάνει στην ευόδωση. Μετά την ανακοίνωση της έγκρισης κονδυλίου 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για υλοποίηση έργων αναβάθμισης του κέντρου της πόλης, με δεδομένο το ιστορικό στασιμότητας, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν τα έργα που προτάθηκαν να ωριμάσουν ώστε να μπορέσουν να αντληθούν τα χρήματα και να υλοποιηθούν. Κι όμως, με συστηματική και πολύ εντατική δουλειά, τα πέντε μεγάλα έργα που προτάθηκαν στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων είναι πλέον ώριμα. Για την ακρίβεια, ένα από αυτά, ο Δημοτικός Κήπος, ήδη υλοποιείται. Με τα σημερινά δεδομένα, τα επόμενα 1-2 χρόνια θα βρίσκονται σε στάδιο εκτέλεσης εργασιών και τα άλλα τέσσερα. Η Δημοτική Αγορά, το Κοινοτικό Κέντρο, η Λέσχη και το Τέμενος Ζουχούρι. Πρόκειται για έργα που θα καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα των αναγκών της πόλης καλύπτοντας τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του αστικού εμπορικού κέντρου αλλά και ανάγκες οργανωμένων συνόλων, καλλιτεχνών, αθλητικών οργανισμών και του ίδιου του δήμου σε κοινωνική πρόνοια και πολιτιστική δημιουργία.

Ο Δημοτικός Κήπος
Οι εργασίες ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου του 2017. Εκτός απρόοπτων καθυστερήσεων, το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018. Το σχέδιο περιλαμβάνει πεζόδρομους, πλατειακούς χώρους, δεντροφύτευση, φωταγώγηση, αστικό εξοπλισμό, πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καφετέρια και χώρους υγιεινής.

 

08072018.pdf - Adobe Acrobat Pro

Η Δημοτική Αγορά
Στα τέλη Μαΐου 2018, έκλεισε ο διαγωνισμός για την ανέγερση της καινούργιας Δημοτικής Αγοράς στο κέντρο της Λάρνακας με υποβολή προσφορών από 6 εταιρείες. Την περασμένη Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη η κατακύρωση του συμβολαίου. Διακηρυγμένος στόχος του Δήμου Λάρνακας διά στόματος δημάρχου είναι τα έργα να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η ανάπτυξη θα αποτελείται στο ισόγειο από Δημοτική Αγορά στην οποία θα στεγάζονται 20 καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων και φθαρτών, χώρο τοπιοτεχνημένο για οργάνωση της λαϊκής υπαίθριας αγοράς και Κέντρο Πληροφόρησης.
Στον όροφο θα στεγάζονται 4 υποστατικά αναψυχής και εκθεσιακός χώρος. Στην ταράτσα θα δημιουργηθούν καθιστικά και χώρος πρασίνου (garden roof). Δίπλα θα κτιστεί πολυώροφος χώρος στάθμευσης.

08072018.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

 

Το Τέμενος Ζουχούρι
Στις 13 Ιουνίου 2018 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του οικοδομικού συγκροτήματος του Τεμένους Ζουχούρι στο κέντρο της πόλης. Το διαγωνισμό κέρδισαν οι αρχιτέκτονες Ηλιάνα Σωκράτους, Παναγιώτης Πολεμίτης και Γιώργος Ονησιφόρου, οι οποίοι υπέβαλαν φανταστικές μακέτες μέσα από τις οποίες θα γίνει αγνώριστο το οικοδομικό συγκρότημα μεταξύ του τεμένους Μπουγιούκ και του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου. Οι νικητές άρχισαν την εκπόνηση των σχεδίων με βάση τα οποία θα προκηρυχθούν οι προσφορές. Η μελέτη περιλαμβάνει την ανάπλαση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τουρκοκυπριακής αγοράς, συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα και των οικοδομών και συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων του συμπλέγματος από την πλευρά της αυλής, με εξαίρεση τις όψεις του τεμένους.

08072018.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

 

Το Κοινοτικό Κέντρο και η Λέσχη
Στις 20 Ιουνίου 2018, ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε δύο διαγωνισμούς που αφορούν τα δύο τελευταία από τα πέντε μεγάλα έργα. Πρόκειται για την ανάπλαση του Κοινοτικού Κέντρου και της ιστορικής Λέσχης Λάρνακας.
Το Κοινοτικό Κέντρο θα μετατραπεί σε έναν Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης που θα στεγάσει Πολυπολιτισμικό Κέντρο, τα μουσικά σχήματα του δήμου, χώρους κοινωνικής συναναστροφής των νέων, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων, παιγνιοθήκη και άλλους χώρους στους οποίους θα παρέχονται διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Η Λέσχη μέσα από αποκατάσταση αρχαίου μνημείου θα στεγάσει χώρους/ εργαστήρια για περιοδική στέγαση νέων καλλιτεχνών, εκθεσιακό χώρο και μικρό εστιατόριο. Επίσης προβλέπεται ανάπλαση εσωτερικής αυλής για φιλοξενία εκθέσεων και εκδηλώσεων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy