ΠΕΟ: Φτάνουν οι υποχωρήσεις

Η ΠΕΟ διαμηνύει μέσω του Γενικού της Γραμματέα Πάμπη Κυρίτση ότι δεν πρόκειται να προβεί σε νέες υποχωρήσεις κατά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και ότι εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα, θα αγωνιστεί για βελτίωση των συμβάσεων και για επαναφορά ωφελημάτων και αυξήσεων.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του Γενικού  Συμβουλίου που ασχολήθηκε με τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων και ειδικών συμφωνιών που λήγουν τέλος του 2014 ή εντός του 2015, της ανεργίας, της προστασίας της μισθωτής απασχόλησης και των ευάλωτων ομάδων, των εκποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του ΓεΣΥ.

Ο κ. Κυρίτσης  είπε ότι αποφασίστηκε πως η γενική κατεύθυνση θα είναι στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρσι, δηλαδή εκεί και όπου υπάρχουν συμβάσεις ή ειδικές συμφωνίες τακτού χρονικού διαστήματος που λήγουν, αλλά τα δεδομένα δεν άλλαξαν, θα ανανεωθούν ως έχουν για ακόμη ένα χρόνο.

Υπάρχουν , είπε , περιπτώσεις που η ΠΕΟ θεωρεί ότι υπάρχουν δυνατότητες όπου αντικειμενικά αιτιολογείται επαναφορά κάποιων ωφελημάτων που έχουν αφαιρεθεί μέσα από τις ειδικές συμφωνίες ή και μισθολογικών αυξήσεων. “Θεωρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα και εκεί θα επιδιωχθεί”, είπε. Ο ΓΓ της ΠΕΟ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, γιατί εξήγησε ότι θα γίνει συλλογική διαπραγμάτευση και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

“Αυτά είναι ζητήματα που θα τα χειριστούν οι συντεχνίες της ΠΕΟ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως πάντα, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν συνθήκες για να επανέλθουν όλα,  αλλά κάποια μπορούν να επανέλθουν ιδιαίτερα όσον αφορά ωράρια και εισφοράς στα ταμεία προνοίας”, ανέφερε.

Έφερε ως παράδειγμα τον τομέα των οικοδόμων όπου επανήλθε το 38ωρο με συμφωνία και αυτό, είπε,  ήταν ένα λογικό αίτημα που μπορούσε να προωθηθεί και να υλοποιηθεί. “Τέτοια ζητήματα υπάρχουν και άλλα τα οποία θα δούμε, αλλά νομίζω γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω υποχωρήσεων, δηλαδή το να ανανεωθούν ως έχουν είναι η τελευταία γραμμή , από κει και πέρα αρχίζουμε να βλέπουμε την ανάγκη βελτιώσεων ή επαναφοράς δικαιωμάτων που έχουν ανασταλεί λόγω της κρίσης”, εξήγησε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το επόμενο διάστημα η ΠΕΟ θα έχει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα ευρύτερου πανεργατικού ενδιαφέροντος, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Επανάλαβε ότι είναι γνωστή η θέση της ΠΕΟ και θα συνεχίσει με σθένος να την παλεύει, ενάντια δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. “Αντίθετα θεωρούμε ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, κρίσης και έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής για ανάπτυξη, οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα έπρεπε να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης και όχι να ξεπουληθούν όσο όσο στο ιδιωτικό κεφάλαιο”, είπε.

Για το ΓεΣΥ ο κ. Κυρίτσης επανάλαβε τη διαφωνία του με την θέση του Υπουργείου για εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και συμφερόντων και με την υποβάθμιση του ρόλου του οργανισμού ασφάλισης υγείας ενώ διατύπωσε και την ανησυχία της ΠΕΟ για δρομολόγηση της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων. “Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που θα τα οδηγήσει στο μαρασμό και ουσιαστικά στο κλείσιμο και ούτε θα δεχθούμε ανατροπές τέτοιες στις εργασιακές σχέσεις που θα δημιουργήσουν καθεστώς εργαζομένων πολλών ταχυτήτων”, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, η αυτονόμηση πρέπει να είναι διοικητική , να συμβάλει στην βελτίωση της ευελιξίας και της καλύτερης λειτουργίας των νοσοκομείων για ποιοτικό έργο, αλλά σε καμία περίπτωση η αυτονόμηση δεν πρέπει να λειτουργήσει ως μηχανισμός ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στην ανεργία είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που λαμβάνονται διαχειρίζονται τα νούμερα και όχι τους λόγους δημιουργίας της ανεργίας, και ότι υπάρχει μια πολιτική απάμβλυνσης του προβλήματος με προγράμματα του τύπου “500 ευρώ για ένα εξάμηνο”, τα οποία όπως είπε, αν συνεχιστούν με αυτό το τρόπο “θα γίνουν μέθοδος εκμετάλλευσης φτηνής εργατικής δύναμης με τη βούλα του Υπ. Εργασίας“.

“Εμείς θέλουμε μέτρα δημιουργίας θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αξιοπρεπών θέσεων εργασίας και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει προσπάθεια και συνειδητή απόφαση από πλευράς της Κυβέρνησης για διάθεση μέρους του εθνικού προϋπολογισμού για ανάπτυξη”, ανέφερε.

Αναφέρθηκε στα ψηλά επιτόκια, στην απουσία δανεισμού από τις τράπεζες, στην απουσία όπως είπε προγραμματισμού από το κράτος για επενδύσεις και στην έλλειψη σχεδιασμού για ανάπτυξη.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι για τις εκποιήσεις δυστυχώς ενώ η Βουλή νομοθέτησε με ικανοποιητικό τρόπο για προστασία των θυμάτων της κρίσης, υπήρξαν ανατροπές λόγω των ενεργειών της Κυβέρνησης  και είμαστε και πάλι στην αρχή. “Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά αν επιχειρηθεί τα θύματα της κρίσης, δηλαδή οι άνεργοι να γίνουν και  άστεγοι και να χάσουν τα σπίτια τους”, είπε ο κ. Κυρίτσης.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ευάλωτων ομάδων και της προστασίας τους λέγοντας ότι “μέσα από το πρόσχημα της δημιουργίας των λεγόμενων μητρώων και της εφαρμογής του νόμου για το ΕΕΕ, φαίνεται ότι η πρόθεση και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μεγαλώνει ο αριθμός των ευάλωτων που παίρνουν κοινωνική πρόνοια, αλλά αντίθετα συρρικνώνεται δραματικά”.

Για την προστασία της εργασίας, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι έγινε ένας  πολύ πλούσιος και βαθύς προβληματισμός και ότι η ΠΕΟ σε συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα κινηθεί εντός του 2015 πολύ πιο αποφασιστικά και δραστήρια για αποκατάσταση της ισορροπίας και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Θα προωθήσουμε και θα διεκδικήσουμε , είπε, θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που να δημιουργούν ανάχωμα προστασίας της εργασίας και προστασίας των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ενημερώθηκε το ΓΣ για τις κινητοποιήσεις της συνδικαλιστικής πλατφόρμας και διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα εργαστεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα για να πετύχει το κοινωνικό φόρουμ της 16ης Δεκεμβρίου όταν θα συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και όλες οι κινητοποιήσεις που έχουν πρόσφατα αποφασιστεί.

ΠΕΟ ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy