Πέραν των 185 εκατ. ευρώ η συνεισφορά του Κρατικού Λαχείου τα τελευταία χρόνια

Από τις εισπράξεις, 40% πάει στο κράτος και 48,6% επιστρέφεται σε βραβεία

Το Κρατικό Λαχείο έχει συνεισφέρει πέραν των 185 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ παρουσιάζει επίσης μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν από παλαιότερα στη Βουλή, τη δεκαετία 2006 2015 το Κρατικό Λαχείο κατέγραψε καθαρά κέρδη 184,5 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων των εσόδων από τον ΟΠΑΠ), τα οποία κατέληξαν στα κρατικά ταμεία.

Επίσης στα κρατικά ταμεία κατέληξαν και οι φόροι πάνω στα κέρδη που ανήλθαν περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά η συνεισφορά του Κρατικού Λαχείου στα κρατικά ταμεία ανήλθε στα 186 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό το Κρατικό Λαχείο συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου το 40% των εσόδων του, που κρίνεται ως πολύ υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το 2015 (τελευταίοι εξελεγμένοι λογαριασμοί) το Κρατικό Λαχείο συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία συνολικά 11,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 40,7% των εσόδων του. Μάλιστα τα έξοδα λειτουργίας του Κρατικού Λαχείου είναι πολύ χαμηλά, αφού ανέρχονται μόλις στις 824,6 χιλ. ευρώ το χρόνο.

 

48,6% σε βραβεία

Εν τω μεταξύ, από στοιχεία τα οποία περισυνέλεξε και ανέλυσε η εφημερίδα μας, προκύπτει ότι το Κρατικό Λαχείο επιστρέφει πίσω σε βραβεία περίπου το 48,6% των εισπράξεών του, το οποίο επίσης κρίνεται ως πολύ υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ακόμη, ποσοστό 10% καταλήγει σε προμήθειες πρακτόρων και λαχειοπωλών, οι πλείστοι εκ των οποίων είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και αναξιοπαθούντες που συμπληρώνουν τις πενιχρές συντάξεις τους με την πώληση λαχείων. Μεταξύ αυτών και η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων.

 

Μεγάλες προοπτικές

Το Κρατικό Λαχείο παρουσιάζει επίσης μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του. Σήμερα η νομοθεσία επιτρέπει στο Κρατικό Λαχείο να προσφέρει μόνο δύο τύπους παιχνιδιών: τα συνήθη λαχεία και τα ειδικά λαχεία. Αντίθετα, το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Λαχείου, δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη επενδυτή για τη διεξαγωγή εργασιών για Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας (ξυστό), Διαδραστικά Παιχνίδια Στιγμιαίας Λοταρίας (ηλεκτρονικό ξυστό) και Παθητικά Παιχνίδια Λoταρίας.

 

Συστάσεις Γενικού Ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής στην τελευταία του έκθεση έχει προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις για την ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση του Κρατικού Λαχείου. Όπως υπέδειξε, θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, στην αποτίμηση της αξίας του Κρατικού Λαχείου «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το κράτος έχει σήμερα σημαντικά επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα, καθώς επίσης ότι πρόσφατα δαπανήθηκε ποσό πέραν των 4,3 εκατ. ευρώ για αγορά και ανακαίνιση του νέου κτιρίου στέγασης του Κρατικού Λαχείου. Πέραν τούτου, σημειώνεται η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του Κρατικού Λαχείου με νέα προϊόντα και μέσα δοκιμασμένα σε άλλες χώρες, κάτι που προφανώς δεν έγινε τα τελευταία χρόνια και ενδεχομένως να συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των σχετικών εσόδων και να έχει ως συνέπεια τη μείωση της όλης αξίας του Κρατικού Λαχείου». Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.