Πέρασαν οι κανονισμοί για εγκλωβισμένους αγοραστές

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς «δια των οποίων ουσιαστικά υλοποιείται ο νόμος για τους εγκλωβισμένους αγοραστές που ως γνωστό η Βουλή μετά βεβαιότητος αναμένεται ότι θα ψηφίσει στις 3 του Σεπτέμβρη», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Χάσικος είπε ότι «αυτοί οι κανονισμοί που πέρασαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι στα χέρια των βουλευτών ακριβώς για να κερδίζουμε χρόνο έτσι ώστε να είναι πανέτοιμοι τόσο επί του νομοσχεδίου όσο και επί των κανονισμών του νόμου αυτού».

«Αναμένουμε λοιπόν επιτέλους το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών να λυθεί κατά τρόπο τελεσίδικο μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου», είπε.

Είπε ότι «αυτός ο νόμος αφορά δεκάδες χιλιάδες αγοραστές είτε οικιών είτε διαμερισμάτων είτε ευρύτερα άλλης ακίνητης περιουσίας, οικοπέδων, χωραφιών κ.λπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πλήρωσαν χωρίς να μπορούν να πάρουν τίτλο διότι ο πωλητής -και με ευθύνη της τράπεζας που δεν παρακολουθούσε τα χρήματα που του έδινε- φρόντισε όλα αυτά να τα υποθηκεύσει και να μην μπορεί να τα αποπληρώσει με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί όλος αυτός ο κόσμος».

Ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε αγοραστής προσκομίσει αποδείξεις ενώπιον του διευθυντή του κτηματολογίου ότι έχει αποπληρώσει, άμεσα αρχίζει η διαδικασία έκδοσης τίτλου, άσχετα αν είναι υποθηκευμένο το ακίνητο του στην τράπεζα».

«Η τράπεζα κατά τη λαϊκή ρήση ‘ας κόψει το λαιμό της’ με τον developer ή με αυτό που πήρε τα χρήματα γιατί η τράπεζα είχε ευθύνη διότι δεν παρακολουθούσε τα χρήματα που έδινε στον developer με αποτέλεσμα αυτός να αγοράζει άλλα, να υποθηκεύει ή να επενδύει αλλού ή και άσκοπα να προβαίνει σε καταναλωτικές δαπάνες», είπε.

«Με αυτό τον τρόπο και δεδομένου ότι ήδη με άλλο νόμο τα μεταβιβαστικά τέλη μειώνονται κατά 50%… παίρνω τον τίτλο μου και έχω την ευχέρεια μέχρι τον 12ον του 2016 να προχωρήσω να κάμω τη μεταβίβαση μου επωφελούμενος το 50% της έκπτωσης των μεταβιβαστικών τελών», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy