Πέρασε και το τέταρτο μνημόνιο από την ελληνική Βουλή

  • Με 153 ψήφους υπέρ η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων ενέκρινε το τέταρτο μνημόνιο με τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους δανειστές
  • Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση, με τους πολιτικούς αρχηγούς τους να κάνουν λόγο για ατιμωτική συμφωνία και δέσμευση της χώρας
  • Επεισόδια έξω από τη Βουλή ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ
  • Διαξιφισμοί ανάμεσα Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πορφυρογέννητους» και «τζάμπα μάγκες», ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καταστροφολογία την ώρα που η κυβέρνηση «ετοιμάζεται να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία».

«Τον Μάη του 19, όχι μόνο δεν θα έχουμε 4ο μνημόνιο όπως λέει σήμερα η Ν.Δ., αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο εκτός μνημονίων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήρθαν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει «δυσκολίες» -όπως είπε-, ωστόσο τόνισε πως παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Επίσης υποστήριξε πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία, δηλαδή εάν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως υποστήριξε, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ που θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «στρατηγική επιλογή» που θα αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση κοινωνικού κράτους.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας μεταξύ άλλων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ασύλληπτη εργασία ψεύδους και παραπλάνησης της κοινής γνώμης». Επίσης, έκανε λόγο για κινδυνολογία από πλευράς του προέδρου της Ν.Δ., τον οποίο χαρακτήρισε ως ψευδοπροφήτη «που προβλέπει και ζητά εκλογές, κόφτες και δεν γίνεται τίποτε».

 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν αντίμετρα καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, την ώρα που τα μέτρα λιτότητας είναι σίγουρα. «Πουθενά στο τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει πρόβλεψη που να αναφέρει πως δεν θα εφαρμόσατε τα μέτρα αν δεν πάρετε κάτι για το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy